HARALDRUD: IKEA og Oslo kommune samarbeider om å forhindre at fine møbler ender som avfall. I containeren kan man levere fra seg møbler som holder en fin standard, og møblene blir solgt i butikkhyllene til varehuset i IKEAs gjenbruksbutikk. Foto: Sindre Veum Apneseth
HARALDRUD: IKEA og Oslo kommune samarbeider om å forhindre at fine møbler ender som avfall. I containeren kan man levere fra seg møbler som holder en fin standard, og møblene blir solgt i butikkhyllene til varehuset i IKEAs gjenbruksbutikk. Foto: Sindre Veum ApnesethBilde 1 av 1

Folk kaster brukbare møbler på dynga. Nå skal de heller få nye liv i andre stuer…

I samarbeid med Oslo kommune gjør IKEA grep for å forhindre at møbler som er i god stand havner på søppelfyllinga.

En tidligere opptelling gjort av IKEA viser hvor mange fullt brukbare IKEA-møbler som leveres inn som avfall eller til ombruk. Tallene var oppsiktsvekkende; nærmere 73 prosent av møblene var i så god stand at de kunne vært solgt i IKEAs gjenbruksbutikk, og hele 10 prosent var fortsatt ubrukt og i emballasjen. Opptellingen ble gjort på Yggeset gjenvinningsstasjon i Asker. Det opplyser IKEA i en pressemelding.

IKEA-containeren har vært tilgjengelig siden slutten av juli, og allerede første dag fikk halvparten av de innleverte møblene nytt liv hos kunder via gjenbruksbutikken på IKEA Furuset.

– De første ukene har vi solgt over 250 møbler hentet fra Haraldrud. Der betyr også at vi har frigjort flere tonn fra kommunens gjenvinningsprosesser, så dette er et godt eksempel på et prosjekt med fordeler for begge parter, og ikke minst for kundene som får tilgang til møbler til en veldig gunstig pris, sier bærekraftsjef i IKEA Norge Siri Norhagen.

Hilde Gro Ødegård, IKEA Furusets bærekraftansvarlig, sier at de mottar både kommoder, bord og stoler fra containeren på Haraldrud.

– Vi får produkter fra Haraldrud flere ganger i uken, faktisk, så det er alltid noe nytt og spennende å finne i gjenbruksbutikken. Det er litt sånn julaften når containeren kommer, for vi vet jo ikke hvilke skatter folk har kastet. Det gjøres en liten screening av produktene allerede på Haraldsrud før de ankommer varehuset, så vi vet at det som kommer er produkter som kan leve lenge hos kundene våre.