INVITERER TIL FEST: Groruduka starter allerede denne fredagen. Da inviterer Terje Smedsrud Halin (f.v.), Habib Tahir, Zeena Beale og Paloma Leon (foran) til storfest i nye Romsås Kulturhus.
INVITERER TIL FEST: Groruduka starter allerede denne fredagen. Da inviterer Terje Smedsrud Halin (f.v.), Habib Tahir, Zeena Beale og Paloma Leon (foran) til storfest i nye Romsås Kulturhus.Bilde 1 av 3
ENDELIG: Groruduka er årets høydepunkt i bydelen. Prosjektleder Zeena Beale (f.v.), programleder for områdeløft Terje Smedsrud Halin, seksjonsleder Habib Tahir og prosjektleder for Romsås kulturhus, Paloma Leon, er klare for å finne ut hvem av dem som skal få med seg flest arrangementer.
ENDELIG: Groruduka er årets høydepunkt i bydelen. Prosjektleder Zeena Beale (f.v.), programleder for områdeløft Terje Smedsrud Halin, seksjonsleder Habib Tahir og prosjektleder for Romsås kulturhus, Paloma Leon, er klare for å finne ut hvem av dem som skal få med seg flest arrangementer.Bilde 2 av 3
NY BELIGGENHET: Tidligere har Groruduka blitt åpnet på Ammerud, men i år har festen flytta på seg til nye Romsås Kulturhus. Samtidig som Groruduka åpner, åpner også kulturhuset. Her med Zeena Beale (f.v.), Paloma Leon, Habib Tahir og Terje Smedsrud Halin.
NY BELIGGENHET: Tidligere har Groruduka blitt åpnet på Ammerud, men i år har festen flytta på seg til nye Romsås Kulturhus. Samtidig som Groruduka åpner, åpner også kulturhuset. Her med Zeena Beale (f.v.), Paloma Leon, Habib Tahir og Terje Smedsrud Halin.Bilde 3 av 3

Pangåpner Groruduka i det nye kulturhuset på Romsås. – Ambisjonen er å kunne bli litt som Arendalsuka

Større og bedre enn noen gang tidligere! På fredag sparkes årets utgave av Groruduka i gang før det blir en uke fylt med kultur og politikk over hele bydelen.

Der man tidligere år har hatt Ammerud som sentrum for begivenhetene, kan styringsgruppa røpe at det fra i år blir Romsås som blir ramme for mye av det Groruduka har å tilby.

– Hva blir høydepunktene i årets utgave av Groruduka?

– Åpningsfesten på Romsås blir helt klart ett av dem! sier Habib Tahir energisk.

For klokka 15 sparkes det hele i gang. Først med tale fra blant andre ordføreren, før politikerne må skygge banen når hele Romsås og resten av bydelen inviteres til ordentlig nabofest fra klokka 17.00. Paloma Leon, prosjektleder for Romsås Kulturhus, kan friste med musikk fra en lokal DJ, god mat og aktiviteter. Festen markerer nemlig både åpningen av Groruduka og det nye kulturhuset på Romsås, som gradvis skal fylles med aktivitet de neste månedene.

Større enn noen gang

Siden første gang Groruduka ble arrangert har det bare blitt større og større. Prosjektleder Zeena Beale drømmer om å kunne sammenligne seg med en annen kjent uke.

– Min ambisjon er at det skal kunne bli litt som Arendalsuka, at det er den uka der alt av politikere og kulturfolk setter av at de må være i Oslo for å komme til Grorud.

Og den ferske prosjektlederen har et godt utgangspunkt. Aldri før har det vært så mye å se og oppleve over hele bydelen.

– Her må du bevege deg over hele bydelen for å få med deg alt som skjer, fra Kalbakken og Nordtvet til Rødtvet, Ammerud, Grorud og Romsås. Dette er en anledning til å bli kjent med hele Grorud bydel, sier Tahir.

Gjennom uka blir det blant annet spennende debatter om Palestina, med besøk fra utenriksminister Espen Barth Eide, workshop for jenter i Grorud kirke og aktivitetsdager for hele familien.

– Det blir en veldig mangfoldig uke. Antall arrangementer og aktører er større enn noen gang tidligere, sier Tahir stolt.

NY BELIGGENHET: Tidligere har Groruduka blitt åpnet på Ammerud, men i år har festen flytta på seg til nye Romsås Kulturhus. Samtidig som Groruduka åpner, åpner også kulturhuset. Her med Zeena Beale (f.v.), Paloma Leon, Habib Tahir og Terje Smedsrud Halin.

Romsås blir sentrum

At Groruduka åpnes på Romsås er ikke tilfeldig. Gjennom områdesatsingen har man nå fått etablert et kulturhus der organisasjoner, frivillige og andre skal kunne ha aktiviteter og tilbud.

– Bydelen bygger dansegulvet, og så blir det opp til dem som bor i bydelen å fylle det, sier prosjektleder Leon.

Fortsatt gjenstår det litt arbeid før det nye kulturhuset er helt ferdig til å tas i bruk, men de tyvstarter åpningen under Groruduka. Ambisjonen er at det til neste år blir sentrum for begivenhetene.

– Kulturhuset vil bli et løft for hele området. Det er den største oppgraderingen vi har gjort på Romsås gjennom områdeløftet, og det har vært etterspurt lokalt lenge, sier Terje Smedsrud Halin, programleder for Områdeløft Romsås og Grorud.

Nå gleder arbeidsgruppa seg til å gjøre Romsås enda mer kjent for dem som ikke bor der. De håper at så mange som mulig benytter anledningen til å bli litt bedre kjent med den delen av bydelen.

Noen utvalgte høydepunkter

Med 75 ulike arrangementer den neste uka, er det noe for alle. Her er et lite utvalg av alt du kan se og oppleve.

For barn og familier

Fredag 7. juni klokka 15.00-20.00: Åpningsfest (Romsås kulturhus)

Tirsdag 11. juni klokka 16.00-20.00: Svarttjernparken Games (Svarttjern)

Onsdag 12. juni klokka 16.00-21.00: Juniorklubben sommerglede (Ammerudklubben)

Torsdag 13. juni klokka 16.00-18.00: Hagefest med Forebyggende Enhet (Prestegårdshagen)

Søndag 16. juni klokka 12.00-15.00: Steinhogging for barn (Grorud)

For sportsinteresserte

Lørdag 8. juni klokka 14.00: Grorud – Strømmen (Grorudbanen)

Tirsdag 11. juni klokka 16.30-20.00: Kanopadling (Svarttjern)

Onsdag 12. juni klokka 10.45-11.30 og 11.45-13.00: Innesykling (Grorudhuset)

Torsdag 13. juni klokka 20.00-21.30: Åpen trening med Oslo Roller Derby (Apalløkka idrettshall)

For den politiske

Søndag 9. juni klokka 16.00-18.00: Har vi rasisme i Norge? med Rødt Grorud (Ammerud aktivitetshus)

Mandag 10. juni klokka 15.00-16.00: Palestina: Hva nå? med Grorud Arbeiderparti (Ammerud aktivitetshus)

Mandag 10. juni klokka 17.00: Workshop: Hvordan møte fordommer og hatprat? Påmeldelse (Grorud)

Torsdag 13. juni: Lokalpolitisk quiz med Grorud Arbeiderparti og Grorud SV (Marajah på Kalbakken)

For de kulturinteresserte

Tirsdag 11. juni klokka 17.00: Skogstur (Bånkall gård)

Tirsdag 11. juni klokka 19.00-21.00: Sommerkonsert med Romsås storband (Bånkall gård)

Torsdag 13. juni klokka 18.00-21.00: Ungdomskonsert (Fyrhuset musikkverksted)

Søndag 16. juni klokka 13.00-15.00: Utdeling av Kulturprisen 2024 (Steinhoggermuseet)

Hele programmet finner du på groruduka.no