HELT NORMALT: I Salem markerer man Halloween og annet skummelt alle årets dager. FOTO: Rolf E. Wulff
Hedensk trolldom
Dette er byen hvor Halloween markeres hver eneste dag i året. Men det har også sammenheng med at jeg befinner meg i «hekseland». Det var i dette området hekseprosessene ble gjennomført. Det var en serie med høringer og rettssaker i de amerikanske fylkene Essex, Suffolk og Middlesex i kolonitidens Massachusetts, med den hensikt å rettsforfølge og dømme mennesker for hekseri og hedensk trolldom. Det foregikk i tiden mellom februar 1692 og mai 1693. Over 150 personer ble arrestert og satt i fengsel, mens enda flere ble mistenkt. To domstoler dømte 29 personer til døden for hekseri. Nitten av de tiltalte, fjorten kvinner og fem menn, ble hengt. En av mennene, Giles Corey, som nektet å tilstå, ble presset i hjel av tunge steiner, mens minst fem personer døde i fengsel.
FORHEKSET KUNST: En illustrasjon fra «Pioneers in the Settlement of America» av William A. Crafts, fra 1876.
Rene Disneyland
Selv om det ble kjent som «Hekseprosessene i Salem», ble høringene og rettssakene gjennomført i mange byer i området – ikke minst i landsbyen Salem (i dag Danvers). Men det er Salem by som i ettertid har fått betegnelsen «heksebyen», og det har byen til de grader tatt konsekvensen av i turistsammenheng.
– Hele byen er som et evigvarende tivoli. Året rundt kommer folk fra hele verden og vandrer rundt i gatene og kler seg ut som hekser, djevler og andre skumle individer. De tror dette er et slags Disneyland og oppfører seg deretter.
Selv har jeg blitt så vant med det at jeg ikke lenger reagerer. Men under selve Halloween tar det helt av. «Alle» skal hit. Da holder vi oss hjemme, ja bortsett fra at guttungen går «knask eller knep» rundt i nærmiljøet. Da får han så mye godteri at han har til langt over jul. Her blir du nesten anmeldt hvis du ikke gir ungene godteri, smiler Kevin Wulff.
IMPONERENDE SKREMSEL: Det skal mye til om du ikke legger merke til denne heksen med en sopelime når du kjører forbi. Typisk hagepynt i Salem! FOTO: Rolf E. Wulff
Ikke tillatt
Etter at han flyttet til Boston i 2010 og senere slo seg ned med kona Maylene og undertegnedes barnebarn Noah i Salem, har det blitt vanlig å vandre rundt blant hekser og skjeletter til daglig.
– Det blir litt vel mye. Heldigvis er det ikke tillatt på arbeidsplassen min, smiler han.
Det hadde sett rart ut å troppe opp som heks eller djevel på Salem Hospital hvor han har sitt daglige virke med ansvaret for «sykehusets mat» – det vil si pasientenes mat, kantinen for sykehusets 1500 ansatte, pluss drift av sykehusets egen restaurant.
– I typisk amerikansk stil har vi jo en Starbucks-avdeling i restauranten også. Der kan til nød en heks eller to spasere inn, humrer Kevin.
NORMAL OPPLEVELSE: Kevin Wulff har skjeletter, hekser og annet skummelt som en del av hverdagen i Salem, hvor turister har mye skrekk å velge mellom – som Frankensteins slott eller stearinlys og gravlundsturer! FOTO: Rolf E. Wulff
Groteske hendelser
Hovedgata og alle sidegatene i Salem er et eneste mylder av restauranter, butikker og museer hvor temaene er hekser og annet gru og skremsel. The 1692 Salem Witch Museum er det største av dem, og på alle måter imponerende. Det er basert på selve rettsdokumentene fra hekseprosessene og gir et fantastisk innblikk i de groteske hendelsene. De oppfører også et lite teaterstykke som en del av besøket der. Ellers kan du velge mellom for eksempel «Heksehistoriemuseet» og «Heksekjellermuseet» som er så turistbasert som det kan få blitt – for ikke å snakke om steder som «Grev Orloks marerittgalleri» og det internasjonale monstermuseet!
På hvert gatehjørne finnes et lokale hvor du kan få spådd din fremtid, eller ta en prat med «konsulenter» som har overnaturlige evner så du kan kommunisere med avdøde slektninger. Og selvsagt healere – det finnes alltids en «Snåsamann» rundt neste hjørne i Salem.
TYPISK GATEINNSLAG: Du skal ikke gå mange meterne i hovedgata i Salem før du treffer på et merkelig individ. FOTO: Rolf E. Wulff
Historiske plasser
I tillegg er det guidede turer til gamle, skumle hus og gravplasser. For de spesielt interesserte er det også et eget hus hvor vampyrer samles.
– Helt klin kokos. Der møtes folk som faktisk på fullt alvor mener at de er vampyrer og har sine egne fester, sier Kevin.
– Heldigvis har Salem mer å by på. Det er en fantastisk båthavn her med suverene restauranter som tilbyr det beste du kan få av sjømat – rett fra Atlanteren. Det er også mange historiske plasser fra koloni- og den amerikanske revolusjonstiden her, og USAs nasjonalgarde ble stiftet i Salem. Til tross for all heksegalskapen er det et flott sted å bo, forsikrer han.
Man må si seg enig. Det er et utrolig sjarmerende sted som alle andre kystbyer i Massachusetts — selv om innbyggerne selv legger opp til at det skal være Halloween-stemning året rundt. Det har simpelthen blitt byens identitet.
VELKLEDD ISKREMSPISER: Er ikke helt sikker på hva denne gutten hadde kledd seg ut som, men et passende antrekk når man går rundt i Salem. FOTO: Rolf E. Wulff
Kristne symboler
Men et hus som blir diskutert selv i Salem er «Satans tempel». The Satanic Temple er en relativt ny og nokså rasjonelt orientert satanistisk religion fra USA. De ønsker frihet når det gjelder seksualitet, livssyn, ikke-troende og kvinners rettigheter. De kjemper for likebehandling av religioner, et skille mellom stat og kirke — og å få plassert djevelstatuer utenfor offentlige bygninger der det settes opp kristne symboler. Satanister utgjør 0,03 prosent av verdens befolkning og befinner seg hovedsakelig i sekulære land hvor det er stor religionsfrihet, derfor har vi noen av dem også i Norge — men ikke med eget tempel med blant annet studierom og galleri som i Salem.
Litt idioti
– Han heter Ghost (spøkelse), forteller Charlotte fra Atlanta.
Hun er på ferie og har tatt turen til Salem sammen med et lite knøtt av en hund. Selv er hun kledd i gotisk stil, mens Ghost har fått festet et par «flaggermusvinger» på ryggen. Kevin rister på hodet.
– Det er hyggelig med turister og greit med «hekseindustrien» her. Men det grenser til litt idioti noen ganger. Akkurat dette tilfellet vil jeg kalle «veldig typisk amerikansk». Nei, la oss spise lunsj på et «normalt sted», foreslår han.
KORREKT ANTREKK: Når du tar en liten feiretur til Salem og tar med deg hunden, skal også den firbeinte kles opp. Matmor Charlotte fra Atlanta puttet et par flaggermusvinger på «Ghost». FOTO: Rolf E. Wulff
Vi tar turen til Hawthorne Hotel som ligger i det mest historiske området i Salem. Det snart 100 år gamle staselige hotellet har sitt navn etter forfatteren Nathaniel Hawthorne som ble født i Salem på USAs nasjonaldag 4. juli i 1864. Hans mesterverk er «Den røde bokstav», den første amerikanske romanen som fikk plass i verdenslitteraturen.
Et pusterom
New England clam chowder (kremet muslingsuppe) kommer på bordet. Ingen steder i verden lager denne suppevarianten som kjøkkenet på Hawthorne Hotel. Mens vi nyter den ser vi turister vandre på fortauet utenfor, utkledd som hekser, djevler og med andre skremmende plagg.
– For det første er maten her helt suveren — for det andre slipper de ikke inn hverken hekser eller djevler. Du trenger et pusterom som dette innimellom når du bor i Salem, slår Kevin fast.
Halloween
Det er først i den senere tid det har blitt populært å markere Halloween i Norge. Til både glede og ergrelse. Mange mener at det kun er et påfunn av handelsstanden som innfører en amerikansk tradisjon for å tjene ekstra penger, mens andre ser muligheten for å ha en kveld med gøy og skremsler. Ungene kler seg ut og banker på dører for å spørre om godterier – eller gjøre tjuvtriks – mens ungdommer og voksne samles til fester. Halloween er en tradisjon med lange historiske røtter med bakgrunn som en hedensk feiring, som senere ble gjort om til en kristen skikk, selv om den også i USA har utviklet seg til en ikke-religiøs høytid.
Vi snakker i utgangspunktet om allehelgensaften før allehelgensdag. En kveld som feires på ulike måter omkring i verden og er lagt til forskjellige datoer i ulike kirker og religiøse tradisjoner. I Norge feires allehelgensdagen (helgemesse) første søndag i november. I Norge feires «allehelgensaften» (halloween) etter amerikansk tradisjon 31. oktober (natt til 1. november). Den største markeringen i Groruddalen finner vi på Linderud gård, hvor tusener møter opp for å gå en «skrekkens runde» gjennom hagen med ulike grøssertemaer for hvert år. Det skjer også i år hvor det denne gangen er en «hevn fra naturens side» som vil møte de tilstedeværende. Hevn over menneskene som tror de er herrer over naturen!
Feiringen fikk et slags gjennombrudd i Norge rundt år 2000, drevet fram blant annet av påvirkning fra amerikansk kultur. Noen mener at årsaken til at høytiden ble populær i Norge var barnehagenes behov for høstaktiviteter. Andre viktige årsaker var økt mediemangfold, med en langt bredere amerikansk kulturpåvirkning enn da folk flest bare hadde tilgang til et par-tre tv-kanaler – og selvsagt kjente handelsstanden umiddelbart sin besøkelsestid.