VELKOMMEN INN: Prost Christofer Solbakken (f.v.), sokneprest Liv Arnhild Romsaas og diakon Marit Juven Gjærde er spente på hvordan det blir å få overnattingsgjester i den staselige kirken.
VELKOMMEN INN: Prost Christofer Solbakken (f.v.), sokneprest Liv Arnhild Romsaas og diakon Marit Juven Gjærde er spente på hvordan det blir å få overnattingsgjester i den staselige kirken.Bilde 1 av 4
ÅPNER DØRENE: Liv Arnhild Romsaas (f.v.), Christofer Solbakken og Marit Juven Gjærde gleder seg til å kunne ta imot slitne og trøtte pilgrimer gjennom sommeren.
ÅPNER DØRENE: Liv Arnhild Romsaas (f.v.), Christofer Solbakken og Marit Juven Gjærde gleder seg til å kunne ta imot slitne og trøtte pilgrimer gjennom sommeren.Bilde 2 av 4
STASLIG OVERNATTING: Østre Aker kirke åpner kirkerommet til overnatting for pilegrimer denne sommeren. Liv Arnhild Romsaas (f.v.), Christofer Solbakken og Marit Juven Gjærde håper at det vil få flere til å velge østlenden.
STASLIG OVERNATTING: Østre Aker kirke åpner kirkerommet til overnatting for pilegrimer denne sommeren. Liv Arnhild Romsaas (f.v.), Christofer Solbakken og Marit Juven Gjærde håper at det vil få flere til å velge østlenden.Bilde 3 av 4
LYKKE TIL PÅ FERDEN: Østlenden som går til Trondheim passerer rett ved siden av Østre Aker kirke. Det gjør kirken til et perfekt overnattingssted, mener Marit Juven Gjærde (f.v.), Christofer Solbakken og Liv Arnhild Romsaas.
LYKKE TIL PÅ FERDEN: Østlenden som går til Trondheim passerer rett ved siden av Østre Aker kirke. Det gjør kirken til et perfekt overnattingssted, mener Marit Juven Gjærde (f.v.), Christofer Solbakken og Liv Arnhild Romsaas.Bilde 4 av 4

Inviterer pilgrimsreisende til å sove i kirken

Visste du at det går en pilgrimsreise gjennom Groruddalen og helt opp til Trondheim? Hver sommer kommer pilgrimsreisende til fots gjennom dalføret for å gå i historiske fotspor. I Østre Aker kirke får de i år et helt spesielt overnattingstilbud.

– Når man er på pilgrimsreise, er det to ting man ønsker seg: åpne kirker og overnatting. I Oslo er det få overnattingstilbud til dem. Derfor har vi i år valgt å tilby overnatting inne i kirken for pilgrimsreisende. Det er også en fin måte å løfte Østre Aker kirke på, sier diakon Marit Juven Gjærde.

Kirken står som regel tom på kvelds- og nattestid, men i sommer håper de ansatte i menigheten å fylle kirkerommet med pilgrimsreisende.

– Det er jo noe unikt med å kunne sove i kirkerommet, sier sokneprest Liv Arnhild Romsaas.

Høyt etterspurt tilbud

– Det er mye folk som kommer innom på pilgrimsreise. De siste to somrene har det vært folk innom hver eneste dag gjennom sommeren, påpeker Romsaas.

Østre Aker kirke ligger midt i leden, pilgrimsveien. Derfor passer de pilgrimsreisende rett ved siden av den store kirken.

– Det har vært et oppsving de siste årene, tilføyer prost Christofer Solbakken.

Utfordringen for de reisende er at det er få gode overnattingstilbud langs leden. Det er grunnen til at Østre Aker åpner kirkerommet for overnattingen. Å åpne kirken er i første omgang et prøveprosjekt, men Gjærde er tydelig på at dersom det tas godt imot, og blir godt brukt, så skal man ikke se bort fra at det blir et fast tilbud hver sommer.

– Det er mange leder i Norge. Tilbud som dette er med på å styrke østleden som går gjennom Groruddalen, påpeker Solbakken.

Allerede i gang

Tilbudet om overnatting i kirken åpnet offisielt i pinsen. Gjennom sommeren håper menigheten å lokke flere til å se Groruddalen.

– Det er en flott mulighet til å se kirkene og parkanleggene som vi har her i dalen, påpeker Solbakken.

Trioen oppfordrer også lokalmiljøet til å bruke leden som turvei. Man trenger tross alt ikke å gå hele pilgrimsturen til Trondheim.

– Det er veldig mange som deler opp pilgrimsreisen. Man har gått den inn i livet sitt. Har man noen timer på en søndag så kan man gå fra Østre Aker til Stovner kirke, for eksempel, oppfordrer Romsaas.

Ønsker du å følge de historiske fotsporene til pilgrimene, må du bare se etter de karakteristiske skiltene. Fra Østre Aker går leden på gangveien mellom menighetshuset og gravlunden.