Onsdag 28. juni er det duket for den store feiringen av den muslimske høytiden id, men på Haugerud blir det i år en liten og veldig hyggelig vri i forbindelse med dagen. ICC Alna-moskeen, Haugerud IF, Trosterudklubben, Haugerud kirke, Haugerud frivillighetssentral og andre aktører i nærmiljøet har gått sammen om å arrangere en brobyggingsfestival på Haugerud kunstgress denne dagen. Et lignende opplegg ble arrangert i fjor, og det ble så bra at en ønskereprise var uunngåelig.
– Tilbakemeldingene var overveldende, og det har vært en forventning fra folket at det bør skje noe i år også. Dette viser hvordan mangfoldet sammen kan berike samfunnet, og viktigheten av dialog og planlegging av slike eventer gjør at man blir enda bedre kjent med hverandre, sier styreleder i ICC Alna, Arshad Jamil.
Brobyggingsfestivalen blir en folkefest, sier Jamil, og røper til avisa at det blir en del barneaktiviteter for de yngste, som hoppeslott, ballongklovn, og bilsimulator for ungdommer, forskjellig pakistansk fingermat, kaker og mye mer.
– Vår oppfordring til alle er å ta med barna, foreldre og besteforeldre, og spise lunsj med oss.
Festivaldelen starter klokka 10.30. De som vil se hvordan en gudstjeneste/bønn for muslimer er, bes komme klokka 10.00.
– Gapet mellom sosiale medier og virkeligheten blir større
– Hvordan opplever du samholdet mellom etniske og religiøse grupper på Trosterud og Haugerud?
– Helt fantastisk. Jeg har vært aktiv i ICC-moskeen i sentrum i over 20 år. Men når man jobber lokalt, har man en helt annen tilhørighet. Man blir opptatt av lokale forhold på en helt annen måte, og man tar mer eierskap til utfordringene.
– Hvordan syns du det er å være muslim i Norge?
– Jeg har sagt i over 20 år at Norge er et fantastisk land å være muslim i. Jeg skulle ønske våre folkevalgte kunne være flinkere til å fordømme angrep på demokrati, ytringsfrihet og pressefrihet i mitt fødeland – Pakistan. Men la oss holde oss til Norge. For en muslim kan Norge oppleves enda bedre dersom man stenger ned sosiale medier. Livet i virkeligheten og på nett begynner å få større og større gap. Det er økning i muslimhets generelt. Derfor er det viktig at enda flere moskeer viser mer åpenhet og er samfunnsengasjerte. De har ingenting å skjule.
– Er det en gruppe i samfunnet vårt som i større grad er mindre tolerante overfor annerledeshet enn andre grupper?
– Jeg tror mindre toleranse og aksept for annerledeshet har flere grunner, blant annet svikt i omsorg under oppvekst, usikkerhet på egen identitet og frykt på grunn av uvitenhet. Og disse typer mennesker vil man finne i alle aldersgrupper, i alle etniske grupper og i alle religiøse grupper uavhengig av hvor i verden man bor.