UTE PÅ BEITE: Det var svært spennende å få besøk av gårdsgjengen inne på beitet. Foto: Mina Wathne
UTE PÅ BEITE: Det var svært spennende å få besøk av gårdsgjengen inne på beitet. Foto: Mina WathneBilde 1 av 1

Kuslipp på Nordre Lindeberg gård:

– Jeg har aldri sett en så stor folkemengde på gården før

Årets kuslipp lokket den største folkemengden Nordre Lindeberg gård har sett. Kuene spratt inn på gressletta med et utrolig publikum nå som beitet er klart.

– Det har vært kuslipp på Nordre Lindeberg gård i mange mange år, og det har aldri vært en så stor menneskemengde her på gården noen år tidligere.

– Verken de som står i kafeen og som har drevet den i 20 år, eller sy-tvillingene som har vært her i generasjoner, har ikke sett maken, forklarer driftsleder Henriette Sæbø.

De ansatte på gården hadde tellet 50 personer i kø allerede klokka 10, selv om porten ikke åpnet før 11. Det var flere rader med tilskuere bak gjerdet, fra den ene enden av nordjordet og rundt til innkjørselen. Mennesker fra nord og sør, i alle aldre var til stede.

– Det var tjokka fullt. Etterpå satte de seg ned med piknik og tepper på nordjordet, det var utrolig koselig på gården, fortsetter hun.

Kuslipp på Nordre Lindeberg gård.
 Foto: Mina Wathne

Kuslipp på Nordre Lindeberg gård.
Foto: Mina Wathne

Tilkalte forsterkninger

Under kuslippet var det også mulighet til hest og kjerre, og traktorkjøring. Men Sæbe forsto fort at de trengte forsterkninger fra Alna.

– Vanligvis har vi bare trengt vår egen gårdshest, da har hesten Flora gått fra 11.30 til 14.00, og da har det gått unna, sier Sæbø.

Dette var ikke nok på kuslippet. Da måtte Sæbø ta kontakt med venninna på Alna ridesenter, som kom galopperende med to hester og deres største vogn.

– Vi kjørte skytteltrafikk hele tiden, vi hadde ikke sett for oss den folkemengden, forklarer hun.

De som ikke rakk å kjøre med hest og kjerre denne dagen får bruke billetten sin hele året.

– Om man ikke rakk å kjøre hest den dagen, kan du komme tilbake neste gang, siden det var så mye aktivitet som skjedde på gården, forklarer driftslederen.

Kuslipp på Nordre Lindeberg gård.
 Foto: Mina Wathne

Kuslipp på Nordre Lindeberg gård.
Foto: Mina Wathne

Første gang med traktorkjøring

Etter rundtur med hest og kjerre, kunne barn og voksne få kjøre traktor sammen med Sæbø. Han som egentlig hadde ansvar for aktiviteten hadde brukket albuen, og derfor fikk driftsleder Sæbø oppgaven å ta dem med på traktoren.

– Det var utrolig gøy. Det var en liten gutt som var helt i ekstase, han flyttet på høyballer, fikk se i traktoren, og ble en skikkelig gårdsgutt. Han hadde noen magiske øyne og koste seg skikkelig, som var utrolig å se, sier Sæbø.

Sæbø forteller at de ønsker å fortsette med traktorturer, ettersom så mange ønsket å kjøre og ga gode tilbakemeldinger.

– Dette ønsker vi å gjøre mye mer av. Det har aldri vært gjort før. Litt på grunn av sikkerhet, men også at vi ikke har tenkt at det skulle bli så populært, også blant de voksne. Jeg kjørte med store mannfolk og mindre barn, forklarer hun.

Barn fra 8 år og opp kunne kjøre med traktoren. De som var yngre fikk likevel sitte på fanget til Sæbø og styre rattet, mens hun ordnet resten.

Kuslipp på Nordre Lindeberg gård.
 Foto: Mina Wathne

Kuslipp på Nordre Lindeberg gård.
Foto: Mina Wathne

Til neste år

– Jeg satt igjen med en følelse at vi ikke hadde nådd opp til forventningene til folk, køene var lange og vi var ikke klare for et opplegg for så mange, sier Sæbø.

Neste år skal gården sette opp småstasjoner med vafler og kaffe rundt på gården for å minske køene. Også salg av billetter skal få en egen plass, og kø til hestekjøring.

– I 2024 skal det legges opp til mange flere mennesker. Åpne opp jordet og ha flere som kan ta servering. Nå har vi lært at vi heller skal forvente flere hundre mennesker enn våre faste 500. Men det var sabla gøy, forklarer Sæbø.

Hva er kuslipp?

Tidligere sto kuene inne på gården etter at de kom hjem fra sommerbeite, siden bonden ikke hadde noe sted å slippe dem om vinteren.

– Beitet må ligge i noe som heter brakk, det må ligge i fred for å spire og gjøre seg klar til neste år. Det skal ikke tråkkes på, eller beites av, bare ligge i ro. Vi har 3 slike beiter, forklarer Sæbø.

Før 2020, siden kuene nå alltid er ute på ulike beiter, var de inne i bås omvinteren. Helt fram til gresset var ca. ti centimeter høyt. Kuer biter ikke av gress med tennene, de bruker tunga til å tvinne gresset rundt før de river det opp. Så det må være en viss høyde på gresset før de kan slippes ut.

– Så når man først slipper dem ut, hopper og spretter de. De blir så energiske og glade av å føle gresset under klovene, noe som er veldig gøy å se på, sier hun.

I 2020 startet Nordre Lindeberg gård å ha kuene ute i vinterhagen.

– Hos oss er de ute hver eneste dag. Så lenge det ikke er speilglatt og vi ikke greier å gruse nok til at det er forsvarlig å slippe dem ut. Men ellers er våre kuer ute hver dag, så vi var spent på om de kom til å ha samme reaksjon som de pleier, forklarer Sæbø.

Men med store rekker av tilskuere og god stemning var det ikke vanskelig for kuene å sprette av glede.

– Stemningen var veldig god, og det var utrolig gøy. Det var veldig mange som ga en masse positiv tilbakemelding.

Driftsleder Sæbø sier at favorittdelen er å se gleden til kuene, men også reaksjonene til barn og voksne som ser på.

Husk dette

Mot sommeren er det viktig å huske på åpningstidene på gården. Etter en masse besøk trenger dyrene å få hvile.

– Det er åpent fra 15.00 til 18.00 på hverdager, og 11.00 til 15.00 i helgen. Det er en grill på gården som er mulig for besøkende å bruke. Sæbø forteller også at de har planer om å lage en bålplass så flere kan kose seg med bål og grillmat.

Nordre Lindeberg gård

Nordre Lindeberg gård