KLARE FOR UTEDAG: På søndag blir det vinterfest i Furuset Aktivitetspark. Selv om ski og snø ikke står på årets program, er det mye morsomt i vente. Foto:
KLARE FOR UTEDAG: På søndag blir det vinterfest i Furuset Aktivitetspark. Selv om ski og snø ikke står på årets program, er det mye morsomt i vente. Foto:Bilde 1 av 3
Isdammen Foto:
Isdammen Foto:Bilde 2 av 3
Vesletjern Foto:
Vesletjern Foto:Bilde 3 av 3

Kom deg ut på søndag!

Flere steder i Groruddalen er det på søndag klart for vinterens store «Kom deg ut»-dag.

Klart for utedag på «sletta»

Årets vinterutgave av Kom deg ut-dagen står for tur. På Furuset tilpasser de seg vær og føre, og den store utedagen flyttes derfor i år til Furuset aktivitetspark.

– Det er første gang vi ikke arrangerer denne dagen i Verdensparken på Furuset. Vi skulle ha aking og utlån av ski, men det er vanskelig nå uten snø. Derfor åpner vi heller opp for andre aktiviteter som skøyting og truge-løype i aktivitetsparken, sier Rune Gjelberg i Furuset Idrettsforening og Alnaskolen.

Kom deg ut-dagen går av stabelen førstkommende søndag, 2. februar. Det er DNTs nasjonale og største turdag med 170 arrangementer rundt i hele landet, hvor det til sammen er ventet 45.000 besøkende.

DNT Oslo og omegn har 14 av disse arrangementene, hvor det på Furuset er et av de største. Her regner man med å få besøk av 1000 små og store friluftentusiaster.

Flyttet til aktivitetsparken

– DNT er hovedarrangør, mens vi er lokal arrangør her på Furuset. Neste år feirer vi 10-årsjubileum, smiler Gjelberg.

DNTs Kom deg ut-dag arrangeres hver vinter og høst, og nå er det klart for vinterversjonen. Det at vinteren har latt vente på seg gjør at arrangørene må tenke litt nytt.

– Vi tilpasser oss. På Furuset er vi velsignet med mange flotte uteplasser, så da flytter vi på oss slik at vi fortsatt kan legge til rette for like mange morsomme aktiviteter, sier han.

Furuset Aktivitetspark, «Sletta», som ligger mellom Furuset Forum og Furuset skole, er derfor stedet det vil yre av liv og aktivitet på søndag.

Tilpasset forholdene

– Her er det skøytebane og rom til å finne på mye sprell. Det er en utedag hvor alle kan være med, leke og kose seg. Og det er helt gratis, sier Helene Øygardslia, prosjektkoordinator i DNT Oslo og omegn.

På årets program står blant annet eventyrteater, villmarkspost, bålpanner til grilling, pinnebrød,

hest og kjerre, utlån av skøyter og aktivitetsutstyr og premie til barna.

Dagen vil også by på musikk, underholdning og informasjon og tips om hvordan man kler seg etter forholdene.

– Dette er hele Norges turdag. Alle inviteres til å bli med ut og bli introdusert til friluftslivet og alt som hører med. Vi ønsker å vise fram utendørs-aktiviteter, også de bynære, sier hun.

Felles vinterfest

Det hele er et samarbeid mellom Barnas Turlag DNT Oslo, Alnaskolen, Frigo, Barnas Turlag Alna, Furusetspeiderne, Furuset Idrettsforening, Brettforbundet og Furuset bibliotek og aktivitetshus.

– Det er en arena hvor man kan bruke frivilligheten.

– Ikke minst kan man låne gratis utstyr, for det er ikke en selvfølge at alle har det, sier Sahra Jaber i Furuset Idrettsforening og Alnaskolen.

Nå håper de at null snø ikke betyr at folk blir inne, og lover en like morsom dag som alltid.

– Vi er den største idrettsforeningen i dalen og har mange aktiviteter, så det er helt naturlig for oss å arrangere noe lokalt. Med DNT med på laget blir det en stor vinterfest, sier Rune Gjelberg.

Vesletjern

Vesletjern

Også på Vesletjern

Barnas Turlag Grorud arrangerer Kom deg ut-dagen på Vesletjern førstkommende søndag. Her venter morsomme og svevende aktiviteter.

I november i fjor ble Barnas Turlag Grorud etablert. Målet er å bruke nærområdet og være ute i aktivitet sammen. Da er det kanskje ikke så overraskende at det nyetablerte turlaget ser fram til å arrangere et lokal arrangement på Kom deg ut-dagen for første gang.

Det blir liv og røre på Vesletjern, og hele familien er invitert. Her kan man prøve å ligge i hengekøye eller gå natursti og varme seg ved bålet, hvis man helst vil holde seg på bakken.

Med mangel på snø og det etterlengtede vinterværet, ser det ut til at aking i akebakken og en tur ut på isen får vente. Likevel skal man ikke se bort ifra at man kan lære litt om ferdsel på is og hvordan man skal kle seg på tur om vinteren.

Det er likevel mye å finne på. Barnas Turlag på Grorud gleder seg til å møte både store og små. Det er viktig å ha noe i magen når man skal være ute en hel dag, og de vil dele ut pølser til barna.

Isdammen på Årvoll

Tradisjonen tro blir det også vinteraktivitetsdag på Isdammen på Årvoll første søndag i februar.

Isdammen

Isdammen

Her står alt fra aktiviteter for barn, bål, grilling av pølser og natursti på programmet. Friluftslivets Samarbeidsutvalg, Lillomarkas Venner, Bjerke Storvel, Oslo Elveforum, 7. Oslo speidergruppe, Isdammens venner og Bydel Bjerke samarbeider alle om arrangementet.

Også denne gjengen må gjøre noen endringer i programmet nå som isskjæring, isfiske, aking og skirenn for barna uteblir. Det stopper likevel ikke friluftentusiastene fra å arrangere en utedag for nærmiljøet. Her tilpasser man seg forholdene og disker fram aktiviteter etter det.