FANT SIN VEI: Her minnes daglig leder i Wild X, Amir Ranjbar, sin første rypefangst. Det var denne dagen Amir skjønte hva han ville bruke resten av livet sitt på.
FANT SIN VEI: Her minnes daglig leder i Wild X, Amir Ranjbar, sin første rypefangst. Det var denne dagen Amir skjønte hva han ville bruke resten av livet sitt på.Bilde 1 av 3
Amir (i midten) sammen med aktivitetsleder Erik Jor Gromstad (t.h.) og lærling Eslem Tüfekci foran lokalene deres i Høybråtenveien. Her holdes det faste samlinger hver tirsdag og onsdag.
Amir (i midten) sammen med aktivitetsleder Erik Jor Gromstad (t.h.) og lærling Eslem Tüfekci foran lokalene deres i Høybråtenveien. Her holdes det faste samlinger hver tirsdag og onsdag.Bilde 2 av 3
Her henger elgen «Moose-tafa» – et utstoppet symbol på organsinasjonens flerkulturelle identitet.
Her henger elgen «Moose-tafa» – et utstoppet symbol på organsinasjonens flerkulturelle identitet.Bilde 3 av 3

Kom som flyktning til Norge – nå har Amir og Wild X vunnet Årets Villmarking

Amir Ranjbar kom til Norge som ung flyktning og fant en ny vei gjennom friluftsliv. I forrige uke ble han og organisasjonen Wild X tildelt den prestisjetunge prisen Årets Villmarking, en anerkjennelse av deres banebrytende arbeid for integrering og naturopplevelser for alle.

For Amir er dette mer enn bare en pris – det er en bekreftelse på at arbeidet han og organisasjonen har lagt ned gjennom årene har gjort en forskjell.

Fra flukt til friluftsliv 

Da Amir Ranjbar kom til Norge som ung flyktning, var hverdagen preget av usikkerhet og manglende mestringsfølelse. Det var først da han ble med i Wild X at han fant sin plass. Organisasjonen ga ham en ny mening og en ny mestringsarena hvor han kunne oppleve fellesskap og utvikling.

– Jeg har vært med i Wild X siden 2013. Da var jeg en ensom, ung flyktning. Jeg visste ingenting om friluftsliv, men her fant jeg en ny mestringsarena. Da jeg var 15 år og dro på min første rypejakt, forsto jeg at dette var noe jeg ville gjøre resten av livet, forteller han.

Wild X er Norges eneste flerkulturelle frilufts- og miljøorganisasjon, og deres tilbud er åpent for ungdommer mellom 14 og 20 år. Aktivitetene er gratis, og de tilbyr alt nødvendig utstyr. Deltakerne kan dermed fokusere på opplevelsen, uten bekymringer for kostnader eller manglende utstyr.

– Mange som kommer hit kjenner ingen fra før. Det skumleste er ofte å møte opp første gang, men så blir de tatt imot av meg og kollegaene mine, sier Amir.

Organisasjonen har jobbet aktivt for å rekruttere flere jenter, og dette har gitt resultater. Med et mål om å skape et mer balansert og inkluderende miljø, har de gjort tiltak som aktivt rekruttering av kvinnelige ledere.

– I 2024 var 25 pst. av deltakerne jenter, og i fjor var det faktisk flere jenter enn gutter på lederkurset vårt, forteller Amir.

Amir (i midten) sammen med aktivitetsleder Erik Jor Gromstad (t.h.) og lærling Eslem Tüfekci foran lokalene deres i Høybråtenveien. Her holdes det faste samlinger hver tirsdag og onsdag.

En pris som henger høyt 

Da Wild X ble nominert til Årets Villmarking, så Amir på det som en stor anerkjennelse. Da det ble kunngjort at de hadde vunnet, var han overveldet.

– Jeg trodde vi skulle prate om nominasjonen, som i seg selv er stort. Årets Villmarking er den høyeste prisen du kan få som friluftsperson eller -aktør i Norge. Og så viser det seg at vi faktisk vant! Og så er det spesielt stort å vinne prisen i friluftslivets år, sier han entusiastisk.

Prisen anerkjenner det langsiktige arbeidet Wild X har lagt ned for å gi ungdommer en trygg arena for friluftsliv og fellesskap.

– Dette er ikke noe vi har gjort i ett eller to år. Vi har holdt på i 20 år. Vi tenker friluftsliv, integrering og inkludering sammen, og det gjør oss unike, understreker Amir.

Organisasjonen har gjennom årene vokst betraktelig, og de har hjulpet hundrevis av ungdommer med å finne glede og mestring i naturen. For mange av deltakerne har Wild X vært en inngangsport til et aktivt og sosialt liv.

Her henger elgen «Moose-tafa» – et utstoppet symbol på organsinasjonens flerkulturelle identitet.

Fortsetter arbeidet for inkludering 

Wild X jobber stadig for å skape trygge og inkluderende naturopplevelser. I tillegg til faste ukentlige aktiviteter tilbyr de spesialkurs, som et nytt fluefiskekurs i samarbeid med VAK Fluefiske og Ferd.

– Kurset er helt gratis, og vi stiller med alt utstyr. Ingen skal holdes utenfor på grunn av økonomi, sier Amir.

– Ferd har vært en svært viktig samarbeidspartner de siste årene, og vi hadde mest sannsynlig ikke kunnet finansiere fluefiskingen uten dem. Styreleder og eier Johan Henrik Andresen har også vist stort engasjement for prosjektene våre, og han er selvsagt velkommen til å bli med selv en gang, legger Amir til og smiler.

Organisasjonen legger stor vekt på at alle skal få muligheten til å oppleve friluftsliv, uansett bakgrunn. De arrangerer turer gjennom hele året, fra fisketurer og jakt til lengre ekspedisjoner i norsk natur.

– Vi vil at ungdommene som kommer hit skal føle seg hjemme i naturen. Det er en viktig del av integreringen og gir en følelse av fellesskap og tilhørighet, sier Amir.

Med Årets Villmarking-pris i ryggen fortsetter Amir og Wild X sitt arbeid for å gjøre friluftsliv tilgjengelig for alle, uansett bakgrunn. De håper prisen kan inspirere enda flere til å bli med, og at den kan øke bevisstheten rundt viktigheten av friluftsliv som en inkluderende arena for ungdom.

Om Årets Villmarking:

Årets Villmarking er en årlig utmerkelse som ble innstiftet i 2008 og deles ut på Camp Villmark, også kjent som Villmarksmessa. Prisen gis til en person eller gruppe som har utmerket seg innen friluftsliv, bærekraftig naturbruk eller inspirert andre til å utforske villmarken.

Tidligere vinnere:

2024: Bjørn Henrik Stavdal Johansen

2023: Bengt-Are Barstad

2022: Sigrid Rohde

2021: Hanan Abdelrahman

2020: Are Lerstein

2019: Alexander Read og datteren Mina (3)

2018: Jens Kvernmo

2017: Tursøstre, Hege og Stine Schultz Heireng

2016: Tonje Blomseth

2015: Villmarksbarna

2014: Arne Nævra og Torgeir Lande

2013: Maria Grøntjernet

2012: Olav Thon

2011: Kristoffer Clausen

2010: Cecilie Skog

2009: Børge Ousland

2008: Lars Monsen

Kommentarer