Kultur- og likestillingsmminister Lubna Jaffery kom fra Paralympics i Paris direkte til bowlingfest på Veitvet. Kirsten Wille er generalsekretær i Norges Bowlingforbund og hadde en landslagstrøye statsråden.
Kultur- og likestillingsmminister Lubna Jaffery kom fra Paralympics i Paris direkte til bowlingfest på Veitvet. Kirsten Wille er generalsekretær i Norges Bowlingforbund og hadde en landslagstrøye statsråden.Bilde 1 av 13
Denne gjengen bidro med alt fra bowlingkompetanse til smil og latter.
Denne gjengen bidro med alt fra bowlingkompetanse til smil og latter.Bilde 2 av 13
BLE MED PÅ FESTEN: Jadir (16) (f.v), Haviya (17), Uvarnaa (17) og Abdrahman (17) forteller avisen at de synes det er kjempegøy med bowling, og at de ikke forventet at det skulle komme så mange på festen.
BLE MED PÅ FESTEN: Jadir (16) (f.v), Haviya (17), Uvarnaa (17) og Abdrahman (17) forteller avisen at de synes det er kjempegøy med bowling, og at de ikke forventet at det skulle komme så mange på festen.Bilde 3 av 13
unnamed-6
Bilde 4 av 13
unnamed-1
Bilde 5 av 13
IMPONERT: Lubna Jaffery, Norges kultur- og likestillingsminister, er imponert over John Walstad (t.h) og Stovner SK sitt engasjement og innsats for å utbrede bowling i Groruddalen.
IMPONERT: Lubna Jaffery, Norges kultur- og likestillingsminister, er imponert over John Walstad (t.h) og Stovner SK sitt engasjement og innsats for å utbrede bowling i Groruddalen. Bilde 6 av 13
unnamed-2
Bilde 7 av 13
STOVNER-GJENGEN: BU-leder for Bydel Stovner, Rashid Nawaz (f.v), styreleder Svein Sikle, daglig leder i Stovner SK, Mariann Staxrud Utstumo og prosjektleder John Walstad.
STOVNER-GJENGEN: BU-leder for Bydel Stovner, Rashid Nawaz (f.v), styreleder Svein Sikle, daglig leder i Stovner SK, Mariann Staxrud Utstumo og prosjektleder John Walstad.Bilde 8 av 13
ENORMT OPPMØTE: Hundrevis av ungdommer kom for å prøve seg på bowlingbanen.
ENORMT OPPMØTE: Hundrevis av ungdommer kom for å prøve seg på bowlingbanen.Bilde 9 av 13
Kultur- og likestillingsmminister Lubna Jaffery kom fra Paralympics i Paris direkte til bowlingfest på Veitvet. Kirsten Wille er generalsekretær i Norges Bowlingforbund og hadde en landslagstrøye statsråden.
Kultur- og likestillingsmminister Lubna Jaffery kom fra Paralympics i Paris direkte til bowlingfest på Veitvet. Kirsten Wille er generalsekretær i Norges Bowlingforbund og hadde en landslagstrøye statsråden.Bilde 10 av 13
Her gir Kirsten Wille, generalsekretær i Norges Bowlingforbund, en landslagstrøye til kulturminister Lubna Jaffery.
Her gir Kirsten Wille, generalsekretær i Norges Bowlingforbund, en landslagstrøye til kulturminister Lubna Jaffery.Bilde 11 av 13
Rashid Nawaz sin sønn Haider har funnet sin favorittkule.
Rashid Nawaz sin sønn Haider har funnet sin favorittkule.Bilde 12 av 13
AMBASSADØRER: Tidligere skihopper Bjørn Einar Romøren (f.v) og Otto Robsahm, også kjent som «Sinnasnekker´n», bidro med mye latter, glede og en liten dose bowlingerfaring.
AMBASSADØRER: Tidligere skihopper Bjørn Einar Romøren (f.v) og Otto Robsahm, også kjent som «Sinnasnekker´n», bidro med mye latter, glede og en liten dose bowlingerfaring.Bilde 13 av 13

Kulturministeren kom rett fra Paralympics i Paris til bowlingfest på Veitvet

Det var real feststemning på Lucky Bowl Veitvet da ungdom fra hele Groruddalen samlet seg til bowlingmoro.

Etter over ett år med samarbeid mellom Stovner Sportsklubb, Norges Bowlingforbund og Kulturdepartementet, har bowling sakte, men sikkert vokst i popularitet blant barn og ungdom. Til og med Norges Kultur- og likestillingsminister, Lubna Jaffery, var til stede for å feire denne nye satsingen.

Bowlingen har virkelig slått rot i Groruddalen, noe som raskt ble tydelig da en stor folkemengde fylte Lucky Bowl denne tirsdagsettermiddagen. Men bowlingsatsningen handler om langt mer enn bare sporten i seg selv – den er et initiativ for å skape et inkluderende, sosialt miljø hvor alle kan delta i en relativt lite utbredt organisert sport i Norge.

Det som startet som et prøveprosjekt kommer nå til å bli et organisert tilbud for alle barn og unge, med et spesielt fokus på dem som kanskje ikke har mye erfaring med bowling eller idrett tidligere. 

Norges Kultur- og likestillingsminister, Lubna Jaffery, deltok også for å kaste glans over arrangementet. Hun benyttet anledningen til å fremheve hvor viktig det er med idrettstilbud som er åpne og tilgjengelige for alle, og som når ut til et bredt publikum. Nå har departementet hennes bidratt med hele 860.000 kroner til Bowlingsforbundets mangfold- og inkluderingsprosjekt.

IMPONERT: Lubna Jaffery, Norges kultur- og likestillingsminister, er imponert over John Walstad (t.h) og Stovner SK sitt engasjement og innsats for å utbrede bowling i Groruddalen.

– Dette er et veldig flott prosjekt som handler om inkludering. Her kan man bare ta på seg et par sko, gå inn i hallen og spille. Det er ingen krav om garderobebesøk eller spesielle klær, noe som gjør bowlingen utrolig tilgjengelig for alle, sier Jaffery.

Hun legger vekt på at det er flere barrierer enn kun økonomiske som kan gjøre det vanskelig for enkelte å delta i idrett. 

– Vi vet at det finnes andre terskler for deltakelse – noen synes det er ubehagelig å måtte skifte klær eller føler seg utilpass i garderobesituasjoner. Bowling er en aktivitet som fjerner mange av disse barrierene, og det tror jeg er en viktig del av prosjektets suksess, forteller Jaffrey.

Her gir Kirsten Wille, generalsekretær i Norges Bowlingforbund, en landslagstrøye til Lubna Jaffery.

Lavterskeltilbud for alle

Et av hovedmålene med bowlingprosjektet har vært å gjøre idrett mer tilgjengelig for barn og ungdom som kanskje ikke føler seg hjemme i tradisjonelle idrettsaktiviteter. 

– Vi vet at mange med innvandrerbakgrunn synes at idrett kan virke fremmed. Men her har man gjort bowlingen veldig tilgjengelig. Derfor er dette et prosjekt vi i departementet ønsket å støtte, sier Jaffrey.

Hun understreker også hvordan dette prosjektet bidrar til å gi et mer nyansert bilde av Oslo øst. 

– Det skjer mange positive ting på østkanten, men det får ofte ikke den oppmerksomheten det fortjener. Dette er et perfekt eksempel på at lokalmiljøet står sammen for å skape inkluderende og positive aktiviteter for ungdom.

ENORMT OPPMØTE: Hundrevis av ungdommer kom for å prøve seg på bowlingbanen.

Det er tydelig at tiltaket har truffet en nerve i lokalmiljøet. De mange fremmøtte ungdommene vitner om prosjektets suksess. 

– At det har kommet så mange, viser jo hvor vellykket dette er. Nå skal man jobbe videre med å organisere faste treninger, få på plass grupper og virkelig sette det i system. Målet er at mange av disse ungdommene skal komme tilbake hver uke, og jeg tror dagen i dag viser at man allerede er godt på vei.

Jaffery innrømmer at hun ikke er noen erfaren bowler selv, men det hindret henne selvfølgelig ikke fra å ta et par prøvekast.

– Jeg er nok ingen stor bowlingspiller selv. Hvis jeg kan være god til å styre idrettspolitikken i Norge, som er min jobb, så får heller noen andre være de som er gode i bowling, sier hun med et smil.

STOVNER-GJENGEN: BU-leder for Bydel Stovner, Rashid Nawaz (f.v), styreleder Svein Sikle, daglig leder i Stovner SK, Mariann Staxrud Utstumo og prosjektleder John Walstad.

Har spilt en nøkkelrolle

John Walstad, prosjektleder for bowlingtilbudet til Stovner SK, har vært sentral i arbeidet med å få bowlingprosjektet på beina. Han har sett hvordan engasjementet har vokst i takt med de mange kursene og aktivitetene som allerede er blitt arrangert for blant annet lokale skoler.

– Engasjementet har økt sakte, men sikkert, og nå markerer vi alt med denne festdagen på bowlingbanen, sier en fornøyd Walstad. 

Han la til at målet er å få med enda flere ungdommer, spesielt de som kanskje ikke deltar i annen idrett til daglig.

Rashid Nawaz´ sønn, Haider har funnet sin favorittkule.

– Bowling er en sosial sport. Det er en flott mulighet til å bli kjent med nye mennesker i et hyggelig miljø.

I tillegg til de sosiale fordelene, har Walstad et sterkt fokus på å inkludere grupper som tradisjonelt sett ikke deltar i idrettsaktiviteter.

– Vi kommer til å holde det på et lavterskelnivå, når vi nå begynner med organiserte treninger, og vi håper å inkludere så mange som mulig, spesielt jenter.

Støtten fra Norges Bowlingforbund og Kultur- og likestillingsdepartementet har vært avgjørende for prosjektets suksess, og Walstad viser stor takknemlighet. Nå håper han at bowlingmiljøet som nå er i ferd med å bygges opp vil fortsette å blomstre utover høsten.

AMBASSADØRER: Tidligere skihopper Bjørn Einar Romøren (f.v) og Otto Robsahm, også kjent som «Sinnasnekker´n», bidro med mye latter, glede og en liten dose bowlingerfaring.

Stor suksess

Kirsten Wille, generalsekretær i Norges Bowlingforbund, deler Walstads entusiasme for prosjektet. For henne handler bowling om mer enn bare sporten i seg selv – det er en aktivitet som kan bringe folk sammen på tvers av kulturer og bakgrunner.

– Vi har et mangfold- og inkluderingsprosjekt som vi har fått god støtte fra Kultur- og likestillingsdepartementet til å utføre. Det siste året har vi jobbet for å rekruttere flest mulig til Stovner SKs nye bowlinggruppe, sier Wille, og understreker prosjektets suksess så langt.

Wille synes det er fantastisk å se at bowlingen begynner å å bli utbredt i Groruddalen. I sin tale påpeker hun at bowling faktisk også er verdens femte største sport, noe som sier litt om potensialet til idretten.

Nå håper hun at prosjektet vil være en inspirasjon for andre klubber.

Kjente fjes støtter opp

Kvelden ble også gjestet av kjente ambassadører for bowlingprosjektet, deriblant Otto Robsahm, kjent som «Sinnasnekker’n». Han ble ambassadør først for fire år siden da han ble invitert til Tigerlekene – også på Lucky Bowl Veitvet, som er bowling for utviklingshemmede.

– Bowling er en veldig inkluderende idrett. Det spiller ingen rolle hvor gammel du er eller om du har noen form for handicap. Bowling handler om å ha det gøy sammen, og det er noe alle kan delta i, sier Robsham.

For Robsahm er det ikke nødvendigvis selve bowlingen som er det viktigste, men at ungdommene får en arena der de kan utvikle seg. 

– Ungdommene som kommer hit, de søker etter noe nytt. Noe som kan forbedre dem som personer. Og det er det som er så bra med dette prosjektet – det gir dem muligheten til å delta i noe positivt.

Tidligere verdensmester i skihopping, Bjørn Einar Romøren, var også til stede og innrømmet at han ikke er helt fremmed for bowlingkula, med en personlig rekord på 212 poeng.

– Det blåste mye under den ene samlinga i Falun. Da ble det ikke så mye skihopping, for å si det sånn, spøker han.

Og det var kanskje slik Romøren – som i år markerer 20 år siden han vant sin første verdenscupseier – først ble bitt av bowlingbasillen.

Han reflekterer videre over likhetene mellom skihopping og bowling, og deler et råd som kan være nyttig for alle som ønsker å satse som toppidrettsutøver, uansett gren.

– I både skihopping, bowling og også andre idretter handler det om å la alt flyte. Du kan ikke overtenke det – du må bare la det skje, sier Romøren.

Veien videre

Prosjektet har allerede hatt en stor innvirkning på lokalmiljøet, men både Jaffery, Walstad og Wille er enige om at dette bare er begynnelsen. 

– Vi håper at mange av dem som var her i dag kommer tilbake hver uke. Vi har skapt en arena hvor alle kan delta, og det er det viktigste – så da er det bare for folk å benytte seg av det, sier Walstad.

Med faste treninger på plass, og en bred støtte fra både Kultur- og likestillingsdepartementet
og Norges Bowlingforbund, ser fremtiden lys ut for bowling i Groruddalen.

– Dette prosjektet viser viktigheten av å skape positive aktiviteter på østkanten. Oslo øst er full av fantastiske mennesker som bryr seg om bydelen sin, og det er prosjekter som dette som bidrar til å bygge sterke og inkluderende lokalsamfunn, avslutter Jaffery.

BLE MED PÅ FESTEN: Jadir (16) (f.v), Haviya (17), Uvarnaa (17) og Abdrahman (17) forteller avisen at de synes det er kjempegøy med bowling, og at de ikke forventet at det skulle komme så mange på festen.

Kommentarer