500 MILLIONER ÅR: Maximo Alfonso viser fram et av fossilene - et krepsedyr - han har «hogget fram» med hjelp av et redskap utviklet av en tanntekniker. En spesialitet han er alene om her i landet. Det er de reneste kunstverk - men så er den godeste Maximo også utdannet billedhugger.
500 MILLIONER ÅR: Maximo Alfonso viser fram et av fossilene - et krepsedyr - han har «hogget fram» med hjelp av et redskap utviklet av en tanntekniker. En spesialitet han er alene om her i landet. Det er de reneste kunstverk - men så er den godeste Maximo også utdannet billedhugger. FOTO: Rolf E. WulffBilde 1 av 4
SPESIELT KUNSTVERK: Et 500 millioner år gammelt fossil er et kunstverk så godt som noe!
SPESIELT KUNSTVERK: Et 500 millioner år gammelt fossil er et kunstverk så godt som noe! FOTO: Rolf E. WulffBilde 2 av 4
SPESIELT REDSKAP: «Tannlegeboret» Maximo tar i bruk er utviklet av en tanntekniker.
SPESIELT REDSKAP: «Tannlegeboret» Maximo tar i bruk er utviklet av en tanntekniker. FOTO: Rolf E. WulffBilde 3 av 4
DETALJERT ARBEID: Maximo bruker mikroskop for å kunne utføre sitt helt spesielle arbeid.
DETALJERT ARBEID: Maximo bruker mikroskop for å kunne utføre sitt helt spesielle arbeid. FOTO: Rolf E. WulffBilde 4 av 4

Maximo hogger frem flere hundre millioner år gamle fossiler med et gammelt tannlegebor

– Denne er rundt 500 millioner år gammel, smiler Maximo Alfonso.

Han er på Steinhoggerfestivalen på Grorud for første gang – og har allerede blitt en attraksjon blant de besøkende. Ikke så rart når han kan vise fram fossilet av et krepsedyr som levde for en halv milliard år siden – «hogget» frem ved hjelp av mikrohogging.

Det er riktignok ikke et gammelt tannlegebor han tar i bruk – men redskapet han bruker er utviklet av en tanntekniker. Han bruker det på noenlunde samme måte som en tannlege fjerner tannstein.

SPESIELT REDSKAP: «Tannlegeboret» Maximo tar i bruk er utviklet av en tanntekniker. FOTO: Rolf E. Wulff

– Jeg har helt dilla på dette, humrer Maximo, som blant annet jobber ved Naturhistorisk Museum, men er også tilknyttet Knuseriet på Slemmestad og Slemmestad Geologisenter.

Han er i utgangspunktet billedhugger, og tilfeldighetene har ført ham til Norge. Kanskje ikke så rart, for bergartene i Oslofeltet er fulle av fossiler. Men de er også veldig harde, så det å meisle ut en eneste trilobitt kan ta opp til 100 timer!

Utmeisling og preparering av trilobitter har blitt hans spesialitet og foregår under mikroskop. Det er de reneste kunstverk han tryller fram fra de steinene han finner fossiler i.

DETALJERT ARBEID: Maximo bruker mikroskop for å kunne utføre sitt helt spesielle arbeid. FOTO: Rolf E. Wulff

Nå har han tatt turen til Steinhoggerfestivalen for å vise frem hvordan han «graver» disse fossilene frem fra steiner.

Vi anbefaler sterkt å stoppe ved Maximo og ta en prat – for dette er både fascinerende og interessant!