FRA RØDTVET TIL NEDERLAND: Et utvalg av Milas deltagere som fullførte 4-dagers-marsjen i 2023. Utenfor hotellet deres står Grete Iversen (f.v), Bjørn Håkon
Granslo, Birgit Albrigtsen, Gunn Stabbetorp og Anne-Grethe Woie.
Foto: John Stensbye
FRA RØDTVET TIL NEDERLAND: Et utvalg av Milas deltagere som fullførte 4-dagers-marsjen i 2023. Utenfor hotellet deres står Grete Iversen (f.v), Bjørn Håkon Granslo, Birgit Albrigtsen, Gunn Stabbetorp og Anne-Grethe Woie. Foto: John Stensbye Bilde 1 av 3
LØYPA: Ute i løypa på 4-dagers-marsjen i Nijmegen. Folksomt både blant deltagerne og publikum. Foto: Bjørn H. Granslo
LØYPA: Ute i løypa på 4-dagers-marsjen i Nijmegen. Folksomt både blant deltagerne og publikum. Foto: Bjørn H. Granslo Bilde 2 av 3
MEDALJEN: Erkjentlighetsbevis etter å ha gjennomført 4-dagers-marsjen i
Nijmegen. Dette er KNBLO-medaljen for 5. fullførte deltagelse.
Foto: Bjørn H. Granslo
MEDALJEN: Erkjentlighetsbevis etter å ha gjennomført 4-dagers-marsjen i Nijmegen. Dette er KNBLO-medaljen for 5. fullførte deltagelse. Foto: Bjørn H. Granslo Bilde 3 av 3

Leserinnlegg:

«Mila» fra Groruddalen blant 40.000 deltakere på Nijmegen-marsjen

Nijmegen-marsjen i Nederland er verdens kanskje største turmarsjarrangement og samler årlig over 40 tusen deltakere. Flere av medlemmene i Folkesportklubben Mila fra Rødtvet deltok på den krevende marsjen. 

Denne 4-dagers-marsjen gikk i år for 105. gang fra 18. til 21. juli og med deltakere fra 74 nasjoner. Det er både sivil og militær deltakelse ved arrangementet. Den militære representasjonen var i år på ca. 6400 personer, hvorav vel 400 kom fra Norge.

Distansene som gjennomføres er 4 x 30, 4 x 40 eller 4 x 50 kilometer, avhengig av kjønn og alder, og 4 x 40 km for militære i uniform og for menn med 10 kilo i sekken. Kjønnsfordelingen i år var 58 pst. menn og 42 pst. kvinner, og det var deltakere i alderen fra 11 til over 90 år.

Marsjen har i mange år hatt start og målgang i Nijmegen – dette er den største byen i provinsen Gelderland i den sørøstlige delen av Nederland.

Det er løyper i ulike områder hver dag – tirsdag er det blå dag med løype i området Elst, onsdag er det rosa løype i området Wijchen og torsdag er det grønn dag med løype i «bakkene» ved Groesbeek.

På fredag avslutter vi med orange dag som går om Cuijk og har inngang til mål på Via Gladiola, hvor man kan få gladioler fra publikum hvis man er heldig. De sivile deltagerne går ofte i T-skjorter med farger tilsvarende fargen på den aktuelle dagsetappen.

Etter målgang siste dag er det utdeling av medalje. Det er ikke hvilken som helst medalje som utleveres. KNBLO-medaljen (det kongelige nederlandske forbundet for fysisk fostring) deles ut til alle som har gjennomført, og er det eneste utenlandske ferdighetsmerket som er godkjent til bruk på norsk militæruniform.

Flere av oss i Folkesportklubben Mila deltok på marsjen, og det ble igjen en både krevende og stor opplevelse å få ta del i denne folkefesten.

Klubben vår har tilhold på Rødtvet skole og har regelmessige arrangementer herfra. Kanskje du har lyst til å delta sammen med oss neste år?

Vi kan ikke garantere plass, men ta kontakt med oss på våre arrangementer, så kan vi være behjelpelige med søkeprosessen. Du finner arrangementene våre på klubbens Facebook-side eller på vår nettside www.fskmila.no .

– Anne-Grethe Woie og Bjørn Håkon Granslo