FYSJ OG FYSJ: Dessverre ser det ut til at Rusken skal ha nok å ta tak i på Grorud...
FYSJ OG FYSJ: Dessverre ser det ut til at Rusken skal ha nok å ta tak i på Grorud...Bilde 1 av 4
LOPPIS-FEBER: Nå er det endelig loppemarked-sesong. Sist helg kunne Stasjonsfjellet skole by på både troll, biler og puslespill.
LOPPIS-FEBER: Nå er det endelig loppemarked-sesong. Sist helg kunne Stasjonsfjellet skole by på både troll, biler og puslespill. FOTO: Tom EvensenBilde 2 av 4
LOPPIS-FEBER: Nå er det endelig loppemarked-sesong. Sist helg kunne Stasjonsfjellet skole by på både troll, biler og puslespill.
LOPPIS-FEBER: Nå er det endelig loppemarked-sesong. Sist helg kunne Stasjonsfjellet skole by på både troll, biler og puslespill. FOTO: Tom EvensenBilde 3 av 4
ÅPNER SKOLESTUA: Skolemuseet på Rommen åpner med jevne mellomrom, og her er det Rommen velforening som drar i trådene – med formann Frank Eugen Edvardsen i spissen.
ÅPNER SKOLESTUA: Skolemuseet på Rommen åpner med jevne mellomrom, og her er det Rommen velforening som drar i trådene – med formann Frank Eugen Edvardsen i spissen. FOTO: Tom EvensenBilde 4 av 4

Nå er det bare å finne fram søppelklypa 

Rusken-sesongen er i gang, og etter en tur rundt på Grorud er det i hvert fall ingen bekymring for at «ruskerne» skal ha lite å gjøre fremover.

Som kjent er våren en tid for dugnad, loppemarked og rengjøring. Veiene skal vaskes og ryddes for grus, og løv skal rakes vekk fra hager. Kanskje noen frø skal sås, og hvorfor ikke kline til med vindusvasken når man først har fått ånden over seg. Med andre ord skal det bli pent og hyggelig rundt oss. 

Vårrengjøringen er en stor dugnad, den gjøres i egne hjem og hager, men også i fellesskap. Gjennom Rusken i Oslo kommune inviteres barnehager, skoler, frivillige, borettslag og velforeninger hvert år til å delta på Vårrusken. Det er bare å melde seg på, så får man ryddeutstyr levert. En dugnad som går helt tilbake til 1976. Årlig er det faktisk mer enn 100.000 Oslo-borgere som er med. 

Og når man først starter å vaske og rengjøre, da finner man gjerne både litt skrot og skjulte skatter, eller «skrot» som kan bli andres skatter. Der kommer loppemarkedene inn. I disse dager fylles skolene rundt omkring i Groruddalen opp med det ene og det andre – og det med et ønske om å få en ny eier. 

LOPPIS-FEBER: Nå er det endelig loppemarked-sesong. Sist helg kunne Stasjonsfjellet skole by på både troll, biler og puslespill. FOTO: Tom Evensen

I helgen vi nettopp har lagt bak oss var det «loppis-feber» på både Lindeberg skole, Stasjonsfjellet skole og på Rødtvet skole. Som vi vet er det alltid mye gøy å finne på loppemarked. Om det nå er noe man trenger, eller noe man ikke visste at man trengte før man tilfeldigvis «datt» over det. 

Trenger småtassene nye ski til vinteren eller kanskje en sykkel allerede nå? Da er loppemarked svaret, vil jeg si. Gikk du glipp av helgens muligheter, fortvil ikke. Et loppemarked kommer sjelden alene. Nå kommer de på løpende bånd. Neste ut er Grorud skole, førstkommende helg. 

Fyll opp spill- og puslespill-avdelingen hjemme, eller kanskje du samler på mini-biler eller finurlige troll? Bare for å nevne noe av det som var å finne blant et bredt utvalg på Høybråten. 

Styrer du unna loppene, er kanskje et historisk tilbakeblikk tingen å fylle helgene med. Rommen velforening har nemlig påtatt seg ansvaret for to instutisjoner fra gamledager, Gamle Rommen skole og Sveiva landhandleri. 

LOPPIS-FEBER: Nå er det endelig loppemarked-sesong. Sist helg kunne Stasjonsfjellet skole by på både troll, biler og puslespill. FOTO: Tom Evensen

Begge disse åpner velforeningen opp fra tid til annen for befolkningen, hvor man da kan få et innblikk, eller smakebit om du vil, på hvordan det var før i tiden. Velforeningen har tatt vare på og fått pusset opp både skolen og landhandleriet – og tatt det tilbake til slik det var i gamledager. 

Avisa sveipet innom Gamle Rommen skole nå i helgen for å ta en titt. Her traff vi på mange, og blant dem var formann i velforeningen, Frank Eugen Edvardsen. Og han lot seg avbilde, vettu.

Inne på den gamle skolen er det laget en skolestue. Akkurat dette har vært mye omtalt i avisa tidligere, og med jevne mellomrom åpner de opp og inviterer inn. Tanken er da at man skal kunne komme og få se hvordan folk satt i en skolestue i gamledager. 

Fikk du det ikke med deg denne gangen, er det bare å følge med i avisa. Plutselig gjør de det igjen. 

ÅPNER SKOLESTUA: Skolemuseet på Rommen åpner med jevne mellomrom, og her er det Rommen velforening som drar i trådene – med formann Frank Eugen Edvardsen i spissen. FOTO: Tom Evensen

Ikke nok med det. Vi, Groruddalen, fortsetter jo å være representert på skjermen. Knut Marius Djupvik henger fortsatt med i Kompani Lauritzen. Og nå som «Sommerhytta» har begynt å gå på TV, er «vi» jaggu med der også. Der kjemper Rødtvet-paret Jamina Heggedal og Stine Gabrielsen om å beholde nøkkelen til sin drømmehytte. Så her er det bare å bla videre til dagens «Hus, hjem og hage»-sider.

Og de som liker å se på NRK på lørdagskvelden fikk kanskje med seg at tre elever fra Apalløkka skole stilte sterkt i «Klassequizen» for noen uker tilbake. Mer om det i neste avis. 

Kort oppsummert blir det ikke TV uten Groruddalen, det er i hvert fall ikke langt unna, og våren og alt den innebærer har virkelig meldt sin ankomst nå. Finn fram både raka og klypa og bli med på dugnaden!