Det er 40 ruter som skal dekkes i forbindelse med TV-aksjonen på Høybråten, og da trengs det minst 40 bøssebærere for å ha tilstrekkelig dekning. Fasiten pr. torsdag er 11 bøssebærere – og på denne tiden av måneden – med aksjonsdagen rett rundt hjørnet, skal tallet vanligvis være det dobbelte.
– Jeg vet ikke hva grunnen er. Det gjør seg gjeldende over hele landet at det er langt færre bøssebærere som har meldt seg i år enn tidligere. Jeg er ikke bare forbauset, jeg er vel egentlig sjokkert når jeg tenker på hva målet er for årets TV-innsamling. Det er å kunne skape en best mulig familiesituasjon for små barn som er inne til behandling for alvorlig kreft, sier Jan Geir Haanæs som leder den lokale TV-aksjonsgruppa på Høybråten.
De siste årene har de nådd målene om antall bøssebærere, legger han til.
Flere vellykkede aksjoner
Hvert år setter han og ledergruppa seg ned og kontakter fjorårets bøssebærere og spør om de kan være med også dette året.
– Dette har gått rimelig greit de aller fleste årene, og antall bøssebærere har ligget på et stabilt nivå.
Han tror ikke det er årets tema som gjør at bøssebærerne uteblir. Det er såpass alvorlig at det vil appellere godt til folk, mener han, og sier nok en gang at han ikke aner hva som er grunnen til de få påmeldte.
– For å ta en grei sammenligning, det er vel tre år siden vi hadde en innsamling for å jobbe mot barnebruder. Det var jo en aksjon som gikk greit, og de fleste syntes at dette var verdt å engasjere seg i. Vi har hatt aksjoner, den første jeg ledet var aksjonen for å samle inn penger til brønnboring i de tørreste områdene nede i Afrika. Og det fungerte. Den gangen hadde vi til og med for mange bøssebærere.
– Familien blir revet opp
Ennå er det ikke for seint å engasjere seg, det kan man gjøre ved å besøke TV-aksjonens hjemmesider. Da velger man sin kommune og deretter hvilket område man ønsker å gå i.
– Når et barn får en alvorlig kreftdiagnose rammer det barnet mest, men også resten av familien. Jeg så et innslag på Dagsrevyen hvor en familie på fem fortalte at familien ble fullstendig revet opp den tiden barnet lå inne til behandling. Dette er ikke en behandling der man kommer og går, der blir barnet værende på sykehuset. Og alle som har hatt små barn vet jo hva det betyr for et lite barn å bli totalt atskilt fra den nærmeste familien.
Nå setter han alle kluter til. Idrettslag, velforeninger og andre lokale organisasjoner skal bli kontaktet.
– Jeg opplever at her på Høybråten er det stor solidaritet blant klubber og medlemsaktiviteter.
Hvis ikke antallet øker, frykter Haanæs at de kun greier å gå drøyt 15 av de 40 rutene på Høybråten.
– Klokkeslettet er fra klokka 16 til 18, men vi setter av tre timer. En halvtime før, så man er klar når klokka er 16, og en halvtime etter, så man kan gå tilbake til innsamlingsstedet Folkvang og levere fra seg bøssene, avslutter han.