Kim Alexander Bjerknes (Veitvet, f.v.), Kenneth Bjerknes (Lørenskog) og Daniel Sunzenauer (Tøyen) var på jakt etter gamle skatter i skogen ved hestejordene på Rødtvet første påskedag. Foto:
Kim Alexander Bjerknes (Veitvet, f.v.), Kenneth Bjerknes (Lørenskog) og Daniel Sunzenauer (Tøyen) var på jakt etter gamle skatter i skogen ved hestejordene på Rødtvet første påskedag. Foto:Bilde 1 av 5
Patronhylser fra 40- og 50-tallet, sannsynligvis brukt i forbindelse med jakt, var en stor del av fangsten første påskedag. Foto:
Patronhylser fra 40- og 50-tallet, sannsynligvis brukt i forbindelse med jakt, var en stor del av fangsten første påskedag. Foto:Bilde 2 av 5
Mynter ble også funnet - men ingen av dem av særlig stor verdi. De er fra cirka år 1925 til 1935. Det har blitt både 1-, 2- og 5-øringer. Foto:
Mynter ble også funnet - men ingen av dem av særlig stor verdi. De er fra cirka år 1925 til 1935. Det har blitt både 1-, 2- og 5-øringer. Foto:Bilde 3 av 5
Daniel Sunzenauer, Kim Alexander Bjerknes og Kenneth Bjerknes var på jakt etter gamle skatter i skogen ved hestejordene på Rødtvet første påskedag. Det ble ikke det helt store utbyttet, men flere gamle mynter og patronhylser var blant det som ble funnet. Foto:
Daniel Sunzenauer, Kim Alexander Bjerknes og Kenneth Bjerknes var på jakt etter gamle skatter i skogen ved hestejordene på Rødtvet første påskedag. Det ble ikke det helt store utbyttet, men flere gamle mynter og patronhylser var blant det som ble funnet. Foto:Bilde 4 av 5
Daniel Sunzenauer viser fram noen av myntene som ble funnet første påskedag. Foto:
Daniel Sunzenauer viser fram noen av myntene som ble funnet første påskedag. Foto:Bilde 5 av 5

På jakt etter skatter

I påskedagene har du sikkert sett dem… store og små på jakt etter påskeegg i skogen, i borettslag og nærmiljøer – i skolegården… Men første påskedag var det også noen som var på jakt etter noe helt annet…

Vi møtte dem mellom to påskeegg langs skogsveien fra Sletteløkka til Sandås; Daniel Sunzenauer (Tøyen), Kim Alexander Bjerknes (Veitvet) og Kenneth Bjerknes (Lørenskog). De var på jakt etter gamle skatter, sølvmynter står høyt på ønskelista…

Da vi stoppet for å slå av en prat, kunne de fortelle at de hadde funnet noen gamle mynter, men at de ikke er verdt så mye.

– Myntene som vi har funnet her i dag er fra cirka år 1925 til 1935. Det har blitt både 1-, 2- og 5-øringer, forteller de tre.

– Dette er en fin korona-aktivitet, forteller Daniel.

Han er interessert i historie, og sammen med kompisene har han holdt på med denne hobbyen i halvannet år. Nå som koronaen har stengt ned det meste, er det en fin anledning til å komme seg ut og se hva man klarer å finne av gamle objekter.

Daniel Sunzenauer, Kim Alexander Bjerknes og Kenneth Bjerknes var på jakt etter gamle skatter i skogen ved hestejordene på Rødtvet første påskedag. Det ble ikke det helt store utbyttet, men flere gamle mynter og patronhylser var blant det som ble funnet.

Daniel Sunzenauer, Kim Alexander Bjerknes og Kenneth Bjerknes var på jakt etter gamle skatter i skogen ved hestejordene på Rødtvet første påskedag. Det ble ikke det helt store utbyttet, men flere gamle mynter og patronhylser var blant det som ble funnet.

Utstyrt med metalldetektor søker de seg gjennom området, og kan fortelle at det langs den gamle veien gjennom skogen her like ved hestejordene ligger veldig mange patronhylser fra 40- og 50-tallet. Antakelig stammer de fra jakt, og har nok ikke noe med krigen å gjøre, tror de.

– Kan hvem som helst dra på skattejakt?

– For å drive med dette må man søke om tillatelse, og i dette området er det Oslo kommune som gir det, forteller de. Så er det også viktig å huske på at objekter som er fra omkring år 1650 og eldre må leveres til myndighetene.

– Hva så med ransutbyttet som ennå ikke har kommet til rette etter at Ole Høiland ranet Norges Bank i 1835, har dere sett noe til det?

– Ikke ennå, men man vet jo aldri om vi plutselig kommer over det. Hulen der hvor han gjemte seg er jo ikke så langt unna dette området, sier Daniel med et ørlite håp om å komme over skatten etter mestertyven.

Patronhylser fra 40- og 50-tallet, sannsynligvis brukt i forbindelse med jakt, var en stor del av fangsten første påskedag.

Patronhylser fra 40- og 50-tallet, sannsynligvis brukt i forbindelse med jakt, var en stor del av fangsten første påskedag.

Mynter ble også funnet - men ingen av dem av særlig stor verdi. De er fra cirka år 1925 til 1935. Det har blitt både 1-, 2- og 5-øringer.

Mynter ble også funnet – men ingen av dem av særlig stor verdi. De er fra cirka år 1925 til 1935. Det har blitt både 1-, 2- og 5-øringer.

– Hva er det mest spennende dere har funnet?

– Vi har funnet ganske mye forskjellig, blant annet et ur. Men det aller mest spennende er nok granaten vi fant ved Nøklevann i fjor. Etter å ha meldt fra til politiet ble det full utrykning og evakuering av området, forteller Kim Alexander. Dette ble også behørig omtalt i aviser og på tv.

Resultatet av skattejakten første påskedag ble ikke fullt så spennende som den gang, ei heller ble resten av ransutbyttet fra Norges Bank funnet. Derimot kunne de tre notere seg for en solid fangst av mynter og patronhylser. Så får vi se hva neste ekspedisjon vil gi av resultater…

Daniel Sunzenauer viser fram noen av myntene som ble funnet første påskedag.

Daniel Sunzenauer viser fram noen av myntene som ble funnet første påskedag.

Her var kompisene på skattejakt første påskedag. Midtveis mellom Årvoll og Sandås fant Daniel, Kim Alexander og Kenneth både mynter, ringer og patronhylser. Men den store skatten var ikke å finne - denne gang.

Her var kompisene på skattejakt første påskedag. Midtveis mellom Årvoll og Sandås fant Daniel, Kim Alexander og Kenneth både mynter, ringer og patronhylser. Men den store skatten var ikke å finne – denne gang.