Byrådet har i sitt budsjettforslag besluttet å starte opp Etableringstjeneste for fremtidige gründere. Tilbudet tiltrekke seg flere med minoritetsbakgrunn utenfor sentrum og gjøre at de får tilstrekkelig med veiledning og hjelp til å realisere drømmen om å være sin egen sjef.
– Vi står i en vanskelig situasjon på nåværende tidspunkt, med koronakrisen og høyere arbeidsledighet. Hvis man klarer å få flere til å starte for seg selv kan de få tatt i bruk ferdighetene og kreativiteten sin, sier Victoria Marie Evensen (Ap), som er byråd for næring og eierskap.
Etableringstjenesten på Stovner har allerede begynt, og får selskap av to tilsvarende kurs på Tøyen og i Søndre Nordstrand på nyåret.
– Jeg tror det er veldig riktig å begynne på Stovner, her er det allerede en del arbeid med gründervirksomhet som kan brukes, forklarer Evensen.
Rådgiving og inspirasjon
Etableringstjenesten skal være en lett måte for grünere å få hjelp til å komme i gang. Økonomi og det å få den første kunden er vanlige utfordringer i startfasen, og håpet er at ved å tilby rådgiving, inspirasjon og kunnskap vil flere lykkes.
– Jeg tror at nøkkelen til suksessen vår er at vi er på biblioteket. Å gå inn på NAV er det veldig høy terskel for, mens det å stikke innom biblioteket er ikke så farlig, forklarer prosjektleder Nicolai Strøm-Olsen.
Fast på onsdager vil det være anledning å få en-til-en rådgiving, og en gang i måneden vil det være inspirasjonskveld, dypdykk i alt fra pitching til salg, og hands-on prosjektutvikling. Der er det mulig å bare være med på noen kvelder, eller så kan man følge prosjektet for å få en komplett kunnskapsbase.
– Vi skal hjelpe dem med å få til starten riktig. Mange går for eksempel i fella at de ikke får kontroll på økonomien tidlig nok, og ender opp med en bot fordi de ikke ville bruke penger på en regnskapsfører. Man sparer lite om man likevel får en bot på 70 000 kroner fordi selvangivelsen er feil utfylt, poengterer gründer og regnskapsfører Fred Radenbach.
Alle kan klare det
Både politikere og gründere er sikre på at alle som vil, kan klare å etablere sitt eget selskap, så lenge de legger ned god innsats og har en god idé.
– Det er tre grunner til at et selskap ikke fungerer: idéen er dårlig, økonomistyringen er ikke god nok, eller man har lite fokus på salg. Klarer man å få de tre tingene til å fungere, så klarer man å etablere seg, sier Radenbach.
For det holder ikke å bare være ivrig, selv om man kommer langt da. Å få litt hjelp og muligheten til å bygge nettverk kan for mange gjøre at det første salget kommer litt før, og at man får etablert seg. Håpet er at man gjennom denne nye tjenesten også kan inspirere flere til å satse på gründerdrømmen.
– Da jeg startet opp som gründer så fant jeg ingen inspirasjonskilder i Groruddalen, og det gjorde det tøft. Det var ingen som så ut som meg som satset på å gjøre noe eget, men jeg klarte det. Det jeg har lært er at om du står på hver dag så kommer du til å lykkes, sier Dede Koesah, co-founder av Sawa, som selger superfoods og velværeprodukter fra Afrika.
– Jeg visste ikke hvor vanskelig det ville være å starte, men etter lange arbeidsdager så klarte jeg og partnerne mine å lansere. Vi lærte oss alt selv og jobbet hardt, og nå er vi i gang, sier Abdullah Elsabi i Light Bikes, som leier ut elsykler i Oslo.