VIKTIG DAG: Jan-Morten Kjelstad ser positivt på at friluftsliv får mer oppmerksomhet. Her er han på Isdammen ved et tidligere arrangement. Foto:
VIKTIG DAG: Jan-Morten Kjelstad ser positivt på at friluftsliv får mer oppmerksomhet. Her er han på Isdammen ved et tidligere arrangement. Foto:Bilde 1 av 2
FYLLES MED AKTIVITETER: På søndag feires Kom deg ut-dagen med alt fra kanopadling til natursti på Isdammen. Arrangørene krysser fingrene for like god stemning som i fjor. Foto:
FYLLES MED AKTIVITETER: På søndag feires Kom deg ut-dagen med alt fra kanopadling til natursti på Isdammen. Arrangørene krysser fingrene for like god stemning som i fjor. Foto:Bilde 2 av 2

Kickstarter Friluftslivs-uka på Isdammen:

Samles i skogkanten

Nå som Friluftslivets uke står for tur, er det ikke annet å gjøre enn å ønske denne uka velkommen på ordentlig vis. I kjent stil braker det hele løs med aktivitetsdag på Isdammen.

– Dette er en tradisjon som det er viktig å holde på. Vi har hatt dette arrangementet så lenge Isdammen har vært i bydelens eie, noe jeg mener er ti år, sier Jan-Morten Kjelstad i Bjerke Storvel. 

Tidligere var det familien Høvik som sto som eier, og aktivitetsdagen ble arrangert ved Trollvann. Med andre ord går denne dagen langt tilbake i tid. 

Sammen med Oslo 7. Speidergruppe, Lillomarkas venner og Oslo Elveforum -Hovinbekkgruppen rigger Bjerke Storvel opp til skogmoro for hele familien søndag 2. september. Dette er ikke hvilken som helst dag, det er nemlig tid for «Kom deg ut-dagen». En dag som arrangeres landet rundt. 

– Som vanlig blir det rappellering, natursti, kanopadling og bål hvor man kan grille pølser og pinnebrød, sier Kjelstad. 

Enkelt tiltak 

Arrangørene bak aktivitetsdagen på Isdammen er opptatt av at alt skal være gratis, men akkurat vaflene må de ta en liten slant for. 

– Eneste grunnen til det er at vafler er veldig populært. Man ville stekt vafler til den store gullmedaljen, og køene ville aldri tatt slutt hvis vi bare delte dem ut, sier han.  

Men saften og kakene kan man forsyne seg fritt av, og kaffen vil bli kokt på gamlemåten. 

– Mange forbinder friluftsliv med lange turer i skogen og i fjellet, men friluftsliv er noe nærmiljøet enkelt kan være en del av. 

– Det handler rett og slett om å komme seg ut i naturen. 

Mange fordeler 

Ifølge Kjelstad har alle bydeler et samarbeidsutvalg innen friluftsliv, men ingen kan måle seg med bydelen han selv bor i. 

– Vi har et rent friluftslivslag som har fungert veldig bra i alle år. Mye av det vi holder på med er personavhengig, og her er det en rekke personer som har en stor interesse for friluftsliv, smiler han. 

– Man får nye krefter av å være ute og gå turer i skog og mark. Det gir mange fordeler både fysisk og psykisk. 

Førstkommende søndag handler det om å nyte alle disse fordelene i fellesskap. Store og små inviteres til å være ute sammen en hel dag. 

– Vi ønsker å få med oss alle mennesker, uansett hudfarge og religion.  

Tidligere har det vært godt besøkt, og for to år siden var det opptil 700 folk her. Selv om det alltid er noen som tar turen, spiller været en viktig rolle, sier han.  

Landsomfattende tiltak 

I år er det 12 år siden Kom deg ut-dagen ble arrangert for første gang, og flere hundre tusen barn og familier har siden starten blitt inspirert til å ta steget ut og lære mer om naturen.  

– Vi jobber for at flere skal drive med friluftsliv. For å få til dette er det vesentlig at vi får med oss barn og unge, sier generalsekretær Nils Øveraas i DNT. 

– Kom deg ut-dagen er et av flere tiltak som gjør at barn og barnefamilier oppdager gleden ved å være ute. Dette er et viktig bidrag til folkehelsen, sier Øveraas.