I BØTTER OG SPANN: Hvert barn fikk med seg ca. 10 poteter hjem.
I BØTTER OG SPANN: Hvert barn fikk med seg ca. 10 poteter hjem.Bilde 1 av 4
Stanley Johannesen (t.v) og Niels Peter Broch.
Stanley Johannesen (t.v) og Niels Peter Broch.Bilde 2 av 4
Stanley Johannessen viser barna fra Vestliberget barnehage et bilde fra i vår, da de plantet potetene for første gang.
Stanley Johannessen viser barna fra Vestliberget barnehage et bilde fra i vår, da de plantet potetene for første gang.Bilde 3 av 4
Her plantes det løker rundt hagen.
Her plantes det løker rundt hagen.Bilde 4 av 4

Hvor kommer maten fra? På Bånkall fikk barna være med på innhøsting av mat de selv hadde vært med på å så

Høsten er en tid for innhøsting og for å feire resultatene av sommerens harde arbeid. På Bånkall gård fikk barna fra Vestliberget barnehage oppleve nettopp dette – å grave opp poteter de selv hadde plantet tidligere på våren. Gjennom latter, glede og nysgjerrighet lærte barna hvor maten deres kommer fra.

Siden i fjor har Vestliberget barnehage vært involvert i et spennende samarbeid med Bånkall gård, hvor barna får delta aktivt i jordbruket. Stanley Johannessen fra Bånkall gårds venner forteller at prosjektet ble til som en måte å gi barna en praktisk tilnærming til matproduksjon på.

I fjor og i år har vi invitert Vestliberget barnehage til å komme og plante poteter og andre vekster. Barna har vært her tidlig om våren, plantet potetene, og nå om høsten kommer de tilbake for å grave opp og se hva som har kommet opp av jorda, sier han fornøyd.

Dette opplegget har blitt en kjærkommen tradisjon for både barnehagen og gården. Barna har vært involvert i hele prosessen, fra planting til innhøsting, og ser hvordan arbeidet deres bærer frukter – eller i dette tilfellet, poteter.

Stanley Johannessen viser barna fra Vestliberget barnehage et bilde fra i vår, da de plantet potetene for første gang.

Læring gjennom opplevelse

Det var en livlig stemning på gården da barna endelig fikk grave i jorda og oppdage resultatet av sitt arbeid. Johannessen beskriver dagen som full av entusiasme og glede:

– Det var stor entusiasme, masse latter og moro. Det var veldig spennende for barna å plukke potetene. Det gikk med liv og lyst!

Gjennom dette prosjektet ønsker Bånkall gård å vise barna at maten de spiser har en reise, fra jord til bord. Johannessen forklarer viktigheten av at barna forstår hvor råvarene kommer fra:

– Jeg opplever at barnehagen synes det er et veldig fint opplegg, og de er veldig fornøyd med det. Vi tenker at det er viktig læring for barna, at de skjønner at potetene og andre grønnsaker de spiser kommer fra et sted. De har vokst i jorda og blitt til noe de kan spise etterpå.

Stanley Johannesen (t.v) og Niels Peter Broch.

En viktig lærdom

Det handler ikke bare om potetene. Barna får også et innblikk i hvordan maten på tallerkenen faktisk blir til. Johannessen understreker at dette er en verdifull lærdom i dagens samfunn, hvor mye av maten vi spiser er pakket i plast og kjøpt i butikken.

– Jeg tror det er veldig viktig at barna vet at det ligger noe bak de tingene vi kjøper på supermarkedet, som er pakket inn i plastikk og bokser. At maten har en historie.

Han forteller videre at mange av barna husker de tidligere besøkene til gården, og de snakker ivrig om det. For noen er det tydelig at erfaringen gir varige inntrykk:

– Det er noen barn som er veldig ivrige og husker at de har vært her før. De prater om det og gleder seg til å komme tilbake. Jeg tror dette kan inspirere dem videre.

Her plantes det løker rundt hagen.

En spire for fremtiden

På Bånkall gård handler det ikke bare om poteter, men også om å gi barna en forståelse for hvor maten kommer fra og inspirere til å dyrke selv. Johannessen mener at dette er en viktig lærdom for fremtiden:

– Dette viser barna at det er fullt mulig å dyrke gode råvarer på egen hånd, avslutter han.

Vestliberget barnehages besøk til Bånkall gård er en inspirerende påminnelse om viktigheten av å forstå matens opprinnelse. Gjennom praktisk erfaring lærer barna at mat ikke bare er noe som dukker opp i butikken, men noe som krever omsorg, tid og innsats – en leksjon de vil bære med seg videre i livet.

Kommentarer