I HAGEN TIL KAFE STEINBRA: Uteplassen og grøntarealet ved Kafé Steinbra skal på søndag huse årets steinhoggerfestival. Kirsten Berrum og de andre initiativtakerne har på tross av pandemien og dens ringvirkninger greid å stille i stand et skikkelig program til festivalen på søndag. Foto:
I HAGEN TIL KAFE STEINBRA: Uteplassen og grøntarealet ved Kafé Steinbra skal på søndag huse årets steinhoggerfestival. Kirsten Berrum og de andre initiativtakerne har på tross av pandemien og dens ringvirkninger greid å stille i stand et skikkelig program til festivalen på søndag. Foto:Bilde 1 av 2
TRIVELIG OG LÆRERIKT: Chris Fleurie har oppvisning foran spente tilskuere. Dette er fra et tidligere år. Foto:
TRIVELIG OG LÆRERIKT: Chris Fleurie har oppvisning foran spente tilskuere. Dette er fra et tidligere år. Foto:Bilde 2 av 2

Søndag er det duket for steinhoggerfestival på Grorud

Vanligvis pleier steinhoggere fra hele verden å delta på steinhoggerfestivalen, men sånn blir det ikke i år. Men det betyr ikke at det ikke blir festival. For på søndag kan man lese om grorudgranitten på steinhoggermuseet, dra på skogsturer innom gamle steinbrudd, og selvfølgelig få oppvisning i det gamle steinhoggeryrket med røtter fra Grorud.

– Lokalhistorien fascinerer meg og jeg gleder meg til festival på søndag, det trekker mange folk fra området. Jeg sitter som vakt i museet og storkoser meg med det. Det kommer alltid nye folk innom og forteller noe nytt som jeg ikke visste fra før av, sier Kirsten Berrum.

Kirsten, Frøydis Arnesen og Chris Fleurie er initiativtakerne til steinhoggerfestivalen som ble arrangert for første gang i 2016.

Det ble ingen festival i fjor grunnet pandemien. Heller ikke i år kommer man helt unna pandemien. Vanligvis pleier steinhoggere fra hele verden å delta på festivalen – men det lar seg ikke gjøre i år. Canaderen Chris Fleurie, som er bosatt i Norge, er eneste steinhogger som deltar på festivalen i år.

TRIVELIG OG LÆRERIKT: Chris Fleurie har oppvisning foran spente tilskuere. Dette er fra et tidligere år.

TRIVELIG OG LÆRERIKT: Chris Fleurie har oppvisning foran spente tilskuere. Dette er fra et tidligere år.

Får det til

Selv om pandemien også preger årets festival, er det likevel mange spennende ting å se fram til.

Steinhoggermuseet holder åpent. Berrum skal ta med seg turfølger ut i skogen og se på gamle steinbrudd. Smeden, en av steinhoggerens viktigste kompanjonger, har med seg redskaper og skal møte festivaldeltakerne. Steinhogger Chris har oppvisning i det gamle yrket, og Groruddalen Arbeiderkor skal også opptre.

– Man lærer om et yrke som ikke er så vanlig lenger. England har mange steinhoggere, og vi vil gjøre det kjent igjen her i Norge.

– Festivaldeltakerne kan se fram til å få prøve seg under tilsyn av Chris, og barna får sitt eget steinhoggerbord, avslutter Berrum.

Ta turen ut i hagen ved Kafe Steinbra, og opplev steinhoggervirksomhet på søndag.

Ta turen ut i hagen ved Kafe Steinbra, og opplev steinhoggervirksomhet på søndag.