Det er ikke bare slagkraft som bygges opp i Stovner Bokseklubb. Her handler det om å utvikle seg – fysisk, mentalt og sosialt. Daglig leder og hovedtrener Mojtaba Ameri snakker med glød om hvordan boksing kan være et verktøy for å vokse som menneske.
– Boksing handler ikke bare om å slå. Det handler om selvkontroll, disiplin og selvutvikling. Du lærer å håndtere følelser, jobbe med angst og overkomme hindringer. Og kanskje viktigst: du oppdager at du faktisk kan mer enn du trodde , forklarer han.
Et bredt tilbud – for alle aldre og nivåer
Stovner Bokseklubb rommer i dag over 700 medlemmer, og aktivitetene er fordelt på seks dager i uken. Klubben favner bredt: fra barn i femårsalderen til voksne, og har spesialgrupper for både jenter og personer med funksjonsnedsettelser.
– Vi har alt fra bokseskole til paraboksing og egne jentegrupper. I tillegg har vi samarbeid med blant andre Friomsorgen, NAV, barnevernet og lokale skoler. På dagtid jobber vi mer forebyggende, sier Ameri.
Han legger vekt på at klubben er en trygg arena, og ikke et sted for vold eller aggresjon.
– Alle som kommer til oss blir møtt med respekt. Ingen er der for å slå hverandre ned. Vi bygger hverandre opp.
GODT SAMARBEID: Sabha Quereshi Holen (f.v.), Mojtaba Ameri fra Stovner Bokseklubb, Ulf Rikter-Svendsen fra Kirkens Bymisjon, Bjørn Ander fra Robust og rektor Gro Høydal Nesse ved Vestli skole.
Et verktøy for mestring
Ameri beskriver boksing som en øyeåpner – en aktivitet som gir innsikt og mestring.
– De med høyt ego oppdager fort at de kanskje ikke er så tøffe likevel. Og de med lav selvtillit oppdager at de klarer mer enn de trodde. Det gir en balanse.
Han forteller at mange ungdommer utvikler seg raskt, men at alle må finne sin egen vei.
– Det er individuelt hvor fort man utvikler seg. Noen trenger tre måneder, andre seks. Det viktigste er at du ønsker det selv.
Les mer: – Ingen problemer er for små
Fra ungdom med boksehansker til barnevernspedagog
Veien til bokseringen startet for Ameri da han var 15 år. Han trente først i sentrum, men lange reiseveier og høye priser gjorde det lite tilgjengelig. På fritidsklubben på Vestli fant han et mer bærekraftig alternativ – og der startet spiren til det som skulle bli Stovner bokseklubb.
– Med en gang jeg begynte med boksing, ble jeg forelska i sporten. Den ga meg så mye, og jeg ønsket å gi det samme tilbake til ungdommene i nærmiljøet.
Etter hvert ble klubben formalisert, med eget styre og medlemskap i Norges Bokseforbund. Men for Ameri er det sosiale engasjementet vel så viktig som det sportslige.
– Jeg har vokst opp på Stovner og kjenner utfordringene godt. Derfor ønsket jeg å bidra, og boksing har vært mitt redskap.
Sammen med familieterapeut Bjørn Ander hadde Ameri en samtale som var spennende å lytte til.
Menneskemøter og relasjoner
Ved siden av boksetreningen har Ameri jobbet som barnevernspedagog og miljøterapeut, og erfaringene derfra har han tatt med seg inn i trenerrollen.
– Du bygger relasjoner raskere som boksetrener enn som ansatt i barnevernet. Det gir en annen tillit. Du er i øyehøyde, og du deler en felles interesse, sier han.
Ameri legger stor vekt på å møte utøverne med forståelse og tilpasning.
– Noen trenger mye omsorg, andre trenger å pushes. Jeg prøver å se hvem de er og hva de trenger. Og viktigst av alt: jeg prøver å se dem.
En trener med hjertet på rett sted
Han håper at de han trener opplever å bli møtt, sett og inkludert.
– Jeg håper de sier at jeg er en god trener, at jeg er interessert i dem og ønsker at de skal lykkes. At de føler seg som en del av noe.
For Ameri handler det om mer enn teknikk og trening. Det handler om å gi ungdommene en arena hvor de blir sett, utfordret og anerkjent – uansett bakgrunn eller forutsetninger.
– Bare det å møte opp til en trening er modig. Det fortjener respekt. Og det er der vi begynner – med å møte folk der de er.