– Jeg ønsker å gjøre kunst til noe som alle har en mening om, på samme måte som med film og musikk, forklarer Frida Rusnak, daglig leder i Oslo Open.
For å nå det målet, må kunst bli noe flere har kjennskap til. Da mener Rusnak at det også er viktig å få kjennskap til lokal kunst. I år har hun derfor valgt å sette et ekstra fokus på Groruddalen.
– Man skal ikke være avhengig av å dra helt ned til sentrum for å se kunst. Det er massevis av kunstnere her i Groruddalen som man kan besøke.
Rusnak vet hva hun snakker om. Tidligere har hun jobbet i Bydel Grorud, og når hun nå leder sin første Oslo Open tar hun med seg den rammen videre. Det gjør blant annet at seksten kunstnere med atelier i Startblokka får mulighet til å vise fram sine prosjekter og fortelle hva det å være kunstner faktisk innebærer.
– Jordnært
En av kunstnerne som skal åpne dørene sine er Eva Rosa. Det blir hennes første mulighet til å delta som kunstner selv.
– Jeg var med som publikum da jeg var 18. Det virket veldig jordnært og inkluderende. Når kunstnere inviterer publikum inn, begrenser det avstanden, sier Rosa.
Å være med på Oslo Open er noe helt annet enn å forberede en utstilling. Uferdige prosjekter er minst like viktige som de ferdige verkene. Dermed får også publikum anledning til faktisk å se hva en kunstner gjør.
STORT PROGRAM: Startblokka er blant de største kunstfellesskapene som er med på Oslo Open. Da kan man blant annet møte Eva Rosa (t.v.). Her sammen med daglig leder i Oslo Open, Frida Rusnak.
– Atelierene er kunstnernes arbeidsrom. De er gjerne helt lukket og avgrenset. Når vi denne helgen åpner dørene, kan publikum faktisk skjønne hva en kunstner gjør og at det faktisk er en jobb, forklarer Rusnak.
I tillegg får kunstnerne mulighet til å møte publikum direkte.
– De kan få spørsmål og tilbakemeldinger på det de jobber med på en helt annen måte enn ved en utstilling.
Ungdomsjobber
Et av de større arangementene skjer i Startblokka på Linderud. Flere kunstnere har fått atelier i andre etasje i bygget. For å gjøre det lettere for publikum å finne dem, er det ungdommene i området som skal fungere som guider.
– Det startet med at jeg tok kontakt med Startblokka for å høre om vi kunne få til et samarbeid for å få inn flere ungdommer. Da sa Startblokka at de hadde tenkt på det samme. Daglig leder i Startblokka tok så kontakt med Bydel Bjerke, og det ble ansatt seks ungdommer som skal finne ut hvilke behov ungdom har og hvordan Startblokka kan møte dem. Et av prosjektene de har blitt involvert i, er å være guider på Oslo Open, sier Rusnak.
KLARE SOM GUIDER: Sira (16, f.v.), Hedvig (16), Niklas (18) og Kirshani (18) er fire av de seks ungdommene som denne helgen skal ta i mot publikum og guide dem gjennom atelierene på Startblokka.
For kunstmiljøet blir deres tilbakemeldinger fra helga viktige. Ikke alle ungdommer har i dag stor interesse for kunst, noe Rusnak selv synes er tungt.
– Mange synes kanskje at det er vanskelig å skulle mene noe om kunst hvis de ikke kan så mye om det, selv om de aller fleste har tanker om film og musikk. Vi må finne en måte å ufarliggjøre kunsten på. Ved at ungdommene her er guider, tar kanskje flere ungdommer turen innom.
For hele byen
De fleste atelierene i Oslo finnes i sentrum. Selv om enkelte atelierer i Groruddalen har vært med tidlig, blant annet Shoddyfabrikken, er det i år første gang at det er så mange kunstnere i Groruddalen som åpner dørene. I år blir det også noen digitale visninger i tillegg til de åpne atelierene.
– Ingen fra Groruddalen er med på de digitale visningene i år, men til neste år så satser jeg på at vi også får kunstnere fra Groruddalen inn, sier Rusnak.
Hennes håp er at flere kan oppleve kunst i sitt nabolag, men også at kunstinteresserte fra andre deler av byen setter seg på t-banen og følger linje 5 opp i dalen.
– Jeg har tro på at mange kan få oppleve Groruddalen på en ny måte denne helgen, understreker Rusnak.
Startblokka på Linderud er et av stedene som er med på Oslo Open.