Birgit Jøkling slik vi husker henne med trekkspillet.
Birgit Jøkling slik vi husker henne med trekkspillet.

Til minne om Birgit Jøkling. – Jeg så opp til henne som mitt forbilde

Det var med dyp sorg vi i helgen mottok meldingen om Birgit Jøklings bortgang. Hun døde på Ahus lørdag 11. mai. Birgit ble 79 år.

Det eldste minnet jeg har av Birgit er på Grorud skole i 1953. Birgit var ett år eldre enn meg og gikk ett klassetrinn over meg. De fikk lov å strikke dukkeklær i bomullsgarn, og som jeg så opp til henne som mitt forbilde!

Jeg husker hvor vi sto i skolegården og jeg ser den blå dukkekjolen hun strikka, tydelig for meg. Jeg følte mykheten i garnet da jeg fikk kjenne på kjolen.

Senere kom jeg til å beundre Birgit Jøkling for så mange ting. Vi var begge nominert til kulturprisen i Grorud bydel i 1995. Birgit vant og var den første kvinne til å få denne fine prisen.
«Jeg rekker ikke Birgit til knærne», sa jeg til de som hadde nominert meg. Jeg var stolt av å kjenne Birgit.

Jøkling-familien er en kjent sang- og musikkfamilie på Grorud. De har vært med på å drive Grorud skoles musikkorps i fire generasjoner.

Inge Torstenson, også trekkspill-musiker og torader- entusiast, besøkte Birgit for vel et år siden. Han forteller at Birgit var et ungt og meget lovende talent på trekkspill og kunne helt sikkert blitt en god profesjonell musiker, men valgte å bli en dansemusiker. Hun spilte til dans hver helg, fortalte hun ham, og måtte lære alle de moderne dansesjangrene.

Sjur Jøkling Eriksen, Birgits nevø, påpeker til meg at sjølsagt var det ikke lett å være kvinne i disse miljøene og å være så god.

Rita Gundersen på Stovner forteller at da hennes mor fylte 80 år (Rita er snart 80 sjøl) for flere tiår siden, var overraskelsen Birgit Jøkling som kom med rød sløyfe og vest for å underholde med sang og trekkspill. Det ble en uforglemmelig kveld for damene på Stovner.

Birgit bodde i ti år på Gol hvor hun hadde trekkspillskole og traff Harald, også trekkspillmusiker, og han ble far til hennes to barn, Åshild og Håvard.

Birgit arbeidet på Ammerudhjemmet i en menneskealder som helsearbeider, men også som kulturmedarbeider sammen med Rolf Nicolaisen.

Hun var klokker i senere år og guide i Grorud kirke. Hvert år under den internasjonale Steinhoggerfestivalen, etter å ha dirigert og spilt med Grorud dalen Arbeiderkor, stilte hun opp som guide i kirken.

Vi tenker på familien i sorgen og vi er mange som vil savne henne.

Tone Buberg

Birgit Jøkling bisettes fra Grorud kirke fredag 24. mai klokka klokka 14.00.