PÅ TUR: Grethe Johansen (t.v) og Joane Stærmose i taxisyklene foran Årvoll omsorgssenter. Det er Anne Bjaberg (t.v) og Aurora Kittelsen, som er frivillig, som sykler rundt på de eldre. Latinamerikansk Forening planlegger stand på butikker i bydelen for å dele informasjon om sykkeltaxien. Foto:
PÅ TUR: Grethe Johansen (t.v) og Joane Stærmose i taxisyklene foran Årvoll omsorgssenter. Det er Anne Bjaberg (t.v) og Aurora Kittelsen, som er frivillig, som sykler rundt på de eldre. Latinamerikansk Forening planlegger stand på butikker i bydelen for å dele informasjon om sykkeltaxien. Foto:Bilde 1 av 1

Vil forebygge eldreensomhet med gratisturer i taxisykler

Ideen oppsto da pandemien herjet som verst og mange eldre satt isolert hjemme alene. Nå er pandemien på vei ut, men taxisykkelen blir værende.

– Noen rekker hendene i været i nedoverbakkene og jubler, nesten sånn som på Tusenfryd, sier Karen Contreras i Latinamerikansk Forening (LF).

Det er LF som står bak sykkeltaxi-ideen. En dag, mens Contreras satt på kafé ved Stortinget i Oslo sentrum, rullet det en sykkeltaxi forbi Contreras.

Hun ville kopiere konseptet og tanken gikk til de eldre som har måtte leve isolert fra venner og familie under deler av pandemien. Statsforvalteren i Oslo beit på kroken og bevilget LF og Contreras midler til sykkeltaxi-prosjektet. 18. mai, med servering av 17. mai-kaka, ble sykkeltaxi for eldre startet opp i Bydel Bjerke utenfor Årvoll omsorgssenter.

– Jeg syns det var en opplevelse. Da jeg prøvde første gangen hadde det begynt å bli grønt på trærne, og jo eldre du blir jo mer verdsetter du naturen. Vi kjørte opp til Tonsen kirke og der var det pikekor som vi hørte på. Etter det syklet vi opp til Isdammen og så på alle barna som badet, sier Berit Klingenberg (92).

Trivelige dager på kontoret

I dag finnes tilbudet i Bjerke, Nordre Aker og Ullern, og man ser på muligheten til å utvide til Frogner og Grünerløkka.

– Det har vært en ganske stor suksess. Brukerne er kjempeglade og tilbakemeldingene er gode. Vi får til og med tilbakemeldinger fra omsorgssentret som forteller om fornøyde beboere.

Sykkeltaxien sykler faste ruter og ikke destinasjoner på bestilling fra brukerne. Sjåførene er frivillige, men også lokale ungdommer som Anne Bjaberg (17) som har sommerjobb i bydelen.

– Vi hjelper eldre fremfor å bare være hjemme, og man ser de får en del glede ut av det. Jeg får være rundt andre mennesker og gjøre andre glade, det er en deilig sommerjobb.

– Det er elsykler så vi får litt hjelp, men dette kommer til å få meg i god form, smiler Anne.