DALEN SETT FRA FRIMERKEHJØRNET: Journalist Rolf Erik Wulff sto for historietimen på formiddagstreffet i Furuset kirke forrige uke – og denne gangen var historien limt fast i små papirbiter. Her sammen med diakon Cate-Helen Andersen.
DALEN SETT FRA FRIMERKEHJØRNET: Journalist Rolf Erik Wulff sto for historietimen på formiddagstreffet i Furuset kirke forrige uke – og denne gangen var historien limt fast i små papirbiter. Her sammen med diakon Cate-Helen Andersen. FOTO: Martine Myhre Shurdhiqi

Wulff bladde opp Groruddalen – ett frimerke av gangen

Journalist og frimerkesamler Rolf Erik Wulff entret igjen scenen – denne gangen under menighetens formiddagstreff i Furuset kirke – med kofferten full av frimerker, historier og glimt i øyet. Publikum ble dratt med inn i et univers der små papirbiter forteller store historier – mange av dem med rot nettopp i Groruddalen.

Frimerker med lokal tilknytning er Wulffs spesialfelt. Det hele startet, som så mye annet, med en tilfeldighet: Et oppdrag i Johan Sverdrups vei på Risløkka, etterfulgt av en rolig kveld hjemme med frimerkealbumet. Der dukket et frimerke med Johan Sverdrup opp – og dermed var jakten i gang. Kunne det finnes flere frimerker med kobling til dalen?

Det kunne det. Og det gjorde det. Hele 30 frimerker, kunne Wulff avsløre, har en form for tilknytning til Groruddalen – gjennom personer, gater, bosteder, organisasjoner og historiske hendelser.

– Jeg kaller foredraget mitt «Fra Falkberget til Wulff», sier han med et smil.

Et frimerkeportrett av Groruddalen

I løpet av foredraget tok Wulff publikum med på en reise gjennom norsk historie – sett fra frimerkets ståsted. Først ut var Johan Sverdrup, regnet som den norske parlamentarismens far. Han bodde på Nordvoll og har, som flere andre profiler fra dalen, fått sitt eget frimerke.

Deretter fulgte forfatter Johan Falkberget, som bodde i området fra 1909 til 1922 og er kjent for «Bør Børson jr.» – og selvsagt Sigrid Undset, nobelprisvinneren som har både frimerker og vei på Tveita oppkalt etter seg.

Trygve Lie, den første generalsekretæren i FN, fikk også bred omtale. Han har flere frimerker, inkludert FN-utgaver, og en statue på Furuset.

FRIMERKER, DONALD OG MÅNELANDING: En slik trio blir det blomster av. Diakon Cate-Helen Andersen (t.h.) takket Wulff for et interessant foredrag. FOTO: Hjalmar Kielland jr.

Andre navn på frimerkegalleriet inkluderer Johan Castberg, Anna Rogstad, Hans Nielsen Hauge og kunstneren Harald Sohlberg. Til og med NSB har fått sitt – Wulffs personlige favoritt – med motiv som går fra hest til jernbane. Akkurat som utviklingen i dalen.

– Et godt beskrevet og historisk frimerke, sier han.

Fra frimerker til Donald Duck

På oppfordring fra Cate-Helen Andersen, diakon i Ellingsrud og Furuset menighet, tok Wulff også for seg to andre store barndomshelter: Donald Duck og månelandingen.

– Jeg lærte vel å lese med Donald.

– Samling av Donald-blader handler om det samme som frimerker: minner, nostalgi, kvalitet og sjeldenhet, sier Wulff.

Han kunne også røpe at førsteutgaven av det norske Donald-bladet ble solgt for 98.000 kroner på auksjon. Med omkostninger kom prisen på hele 122.500 kroner.

SMØREGJENGEN: Veronica Bush, Solgunn Bjørgsvik, Eva Hirsch og Camilla Steinmoen gjorde snittene klare til servering. FOTO: Martine Myhre Shurdhiqi

Overgangen til romfart er naturlig. Cate-Helen Andersen er nemlig født samme dag som Neil Armstrong tok sitt første steg på månen. Til hennes 50-årsdag i 2019 tok Wulff henne med til Norsk Teknisk Museum for en artikkel om romkappløpet.

– Romfart, Donald og frimerker. Det er barndommen oppsummert, smiler Wulff.

Fra loppemarked til Asia

Han delte også litt om hvordan interessen for frimerker våknet til liv igjen på et loppemarked på Høybråten skole, hvor han kom over gamle frimerker fra 50-tallet og Malaysia – hvor han selv bor når han ikke farter fra festivaler, bruktmarked eller hva han nå måtte bli utsendt på her i Groruddalen.

– I Asia er frimerkesamlingen fortsatt stor. Ved nye utgivelser er det lange køer.

– Man gjør samlingen til det man selv vil, og samler på det man har et forhold til, sier han. 

Wulff avsluttet med å takke for seg – ikke uten en humoristisk vri:

– Jeg er en enormt ettertraktet foredragsholder. Dette er tredje gang jeg holder dette.

Så var det tid for snitter – og kanskje noen nye frimerkehistorier over kaffekoppen.