Foto:
Foto:Bilde 1 av 1

Informasjon fra Bydel Bjerke november 2022

Velkommen til møte i Bjerke bydelsutvalg torsdag 17. november klokka 18.00.

Møtested: Årvoll omsorgssenter – Øivinds vei 2. Møtet blir også strømmet direkte via bydelens side på Facebook.

Åpen halvtime:

Møtet starter med åpen halvtime der publikum gis anledning til å stille spørsmål eller fremme synspunkter uten debatt. Velkommen!

Ønsker du å fremme dine synspunkter i åpen halvtime?
Send påmelding til tommy.muniz@bbj.oslo.kommune.no

Et utdrag av saker til behandling:

• Programplan nærmiljø 2023

• Høringsutkast på helhetlig rehabilitering for voksne og eldre i Oslo: Temaplan 2023-2033

• Høring: Folkehelsestrategi for Oslo 2022-2030

• Forskningsprosjektet OPAL

Bjerke bydelsutvalg

Bjerke bydelsutvalg

Orienteringer til bydelsutvalget:

• Bydelsdirektør Bovild Tjønn

• Silje Rivelsrud, seksjonssjef utvikling og Marthe Høyer, leder av Oppgaveutvalget
– Orienterer om Oppgaveutvalgets arbeid.

• Anna Kloster-Jensen Macintyre, PhD-stipendiat og prosjektleder
– Orienterer om forskningsprosjektet OPAL, som er et nytt forskningsprosjekt fokusert på foreldrehelsekompetanse hos innvandrere i bydelen.

Lars Erik Fuglesang
Leder, Bjerke bydelsutvalg

Møter i komiteer, råd og utvalg
Alle møter er åpne for publikum. Se bydelens webside for mer informasjon.

Programplan nærmiljø 2023

Oslo kommune og staten samarbeider om Groruddalssatsingen 2017-2026, som er en del av Områdesatsingene i Oslo. Innsatsen er organisert i tre delprogrammer: Oppvekst og utdanning; Sysselsetting og Nærmiljø. Innenfor nærmiljøprogrammet lager hver av de seks bydelene lokale årlige programplaner.

Bydel Bjerke har en forsterket innsats på Linderud, Sletteløkka og Veitvet. Programplan for delprogram Nærmiljø i Bydel Bjerke er grunnlaget for bydelens søknad til Programstyret for Nærmiljø som leveres november 2022.

Hovedmålet for Groruddalssatsingen er at flere beboere i innsatsområdene blir økonomisk selvstendige og aktivt deltakende i lokalsamfunn og storsamfunn. Hovedmålet kan bare nås gjennom innsats fra de tre delprogrammene i Groruddalssatsingen, at bydelens tjenester og sivilsamfunnets ressurser er innrettet mot samme mål, samt at kommunen jobber helhetlig med områderettet innsats i tråd med områdepolitikken.

Nærmiljøprogrammet er rettet inn mot levekårsutsatte områder i bydelen; Linderud, Sletteløkka og Veitvet. Områdeløft innebærer tverrsektorielt samarbeid og lokal forankring, og bydelen samarbeider med innbyggere, lokale institusjoner, næringsliv og frivillighet om å styrke nærmiljøkvaliteter, skape aktive og inkluderende lokalsamfunn og få til en helhetlig områdeutvikling. Programplanen er utarbeidet på bakgrunn av en omfattende stedsanalyse, utstrakt beboermedvirkning og faglige innspill fra bydelens tjenester og andre kommunale aktører og fagmiljøer.

Prioriteringer og tematisk innsats er forankret i målene for Delprogram nærmiljø og bydelens strategiske mål. Planen følger en felles mal for alle områdesatsingene i Oslo.

Høringsutkast på helhetlig rehabilitering for voksne og eldre i Oslo 2023-2033

Bydel Bjerke støtter målet om å sikre mer likeverdige og koordinerte rehabiliteringstjenester av god kvalitet til byens innbyggere. Høringsdokumentet gir en god beskrivelse av utfordringsbilde og temaplanen gir i hovedsak et godt grunnlag for utvikling av fremtidsrettede rehabiliteringstjenester.

Planen beskriver etablering av et faglig kompetanse- og informasjonstyngdepunkt for kommunens rehabiliteringsvirksomhet. Informasjon er en mangelvare også på hjelpemiddelområdet, og bør ivaretas bedre i framtiden.

Om det er naturlig å se hjelpemidler og digitalisering for seg, eller som en del av dette informasjonsområdet skal være usagt, men bedre informasjon på flere språk når det gjelder både rehabilitering, velferdsteknologi- og hjelpemiddelområdet er viktig for å kunne snu brukernes forventninger i ønsket retning, nemlig mot mer selvstendighet og større selvhjulpenhet.

Høring: Folkehelsestrategi for Oslo 2023-2030

Bydelen har mottatt utkast til Folkehelsestrategi for Oslo 2023-2030 på høring. Forslaget til Folkehelsestrategi for Oslo kommune tar utgangspunkt i at det i Oslo er store forskjeller mellom folk når det gjelder helse og livskvalitet.

Menn i bydel Sagene lever i gjennomsnitt syv år kortere enn menn i bydel Vestre Aker. De vanligste sykdommene som muskel- og skjelettsykdommer, kols og kreft rammer i større grad innbyggere som har lavere inntekt og utdanning.

Vi vet også at unge som har foreldre med lavere inntekt og utdanning, er de som oftest sier at de er ensomme. Også innenfor Bydel Bjerke er det statistisk relativt store forskjeller i folkehelse, levekår mellom ulike områder.

Bydelen må vurdere kommunens folkehelseplan som ett av flere nye momenter når Strategisk plan skal rulleres i 2023. Folkehelsestrategiens formål er å redusere sosial ulikhet i helse i befolkningen og øke befolkningens livskvalitet. Kommunen vil samle innsatsen mot noen sentrale områder, de grunnleggende årsakene til sosial ulikhet i helse. Strategien vil styrke positive ressurser for folks helse, og redusere hindringer eller negative forhold.

Folkehelsestrategien løfter frem seks spesifikke områder for felles innsats:

1. Trygge og stabile levekår

2. God oppvekst for barn og unge

3. Støttende relasjoner og sosiale felleskap

4. Gode og trygge nabolag og møteplasser

5. Tilgjengelige og innbyggerorienterte tilbud og tjenester

6. God miljø- og klimatilpasning

Folkehelsestrategien skal samle kommunen gjennom å peke på felles arbeidsmåter for god helse og livskvalitet for alle. Følgende arbeidsmåter er prioritert:

• Kunnskapsbasert praksis, utvikling og læring

• Samordning og felles ansvar

• Styrke ressurser systematisk

• Samarbeid med miljøer utenfor kommunen

Etter at strategien er vedtatt i bystyret vil det skje en videre konkretisering av tiltak for å realisere strategien.

– – –

Ordførerbesøk til bydelen vår

Fredag 4. november fikk Bydel Bjerke besøk av ordfører Marianne Borgen og varaordfører Abdullah Alsabeehg.

Først gikk turen til bydelens lokaler på Ulven, hvor de fikk en orientering om flere av tiltakene det jobbes med i bydelen. Blant annet: OT Ulven – et samarbeid mellom Bydel Bjerke og UDE, Unge gjengangere, Språksterk i barnehagene, Nærmiljøskolen, Sletteløkka grendehus, NAV, BUA, Utekontakten og FOT-Ung. Det var et tett program, og det hele ble avsluttet med deilig middag på Årvoll omsorgssenter.

FORAN STARTBLOKKA: Abdullah Alsabeehg (varaordfører, f.v.), Marianne Borgen (ordfører), Lars Erik Fuglesang (leder for bydelsutvalget i Bydel Bjerke), Nicolay Bennett Rennemo (representant i Bjerke Ungdomsråd), Therese Kloumann Lundstedt (spesialrådgiver ordførerens kontor), Bovild Tjønn (bydelsdirektør Bydel Bjerke) og Ragnhild Olaussen (seksjonssjef samfunnsutvikling Bydel Bjerke).

FORAN STARTBLOKKA: Abdullah Alsabeehg (varaordfører, f.v.), Marianne Borgen (ordfører), Lars Erik Fuglesang (leder for bydelsutvalget i Bydel Bjerke), Nicolay Bennett Rennemo (representant i Bjerke Ungdomsråd), Therese Kloumann Lundstedt (spesialrådgiver ordførerens kontor), Bovild Tjønn (bydelsdirektør Bydel Bjerke) og Ragnhild Olaussen (seksjonssjef samfunnsutvikling Bydel Bjerke).