TRYGGE SKOLEVEIER: I forbindelse med skolestart har politiet hatt kontroller langs skoleveiene. Foto:
TRYGGE SKOLEVEIER: I forbindelse med skolestart har politiet hatt kontroller langs skoleveiene. Foto:Bilde 1 av 1

Aksjon skolestart: Resultater fra den første ukens kontroller

Flere tusen barn hadde sin første skoledag sist uke. Politiet har hatt kontroller rundt mange av skolene i hele politidistriktet, og aksjonen fortsetter ut denne uken i både Oslo, Bærum og Asker.

Her er noen nøkkeltall for den første uken:

• 361 forenklede forelegg, hvorav 166 for ulovlig mobilbruk og 152 for høy hastighet.

• 67 har fått bot for manglende eller feil bruk av bilbelte.

• 8 førerkortbeslag, hvorav en bil i 84 km/t i 40-sonen i Kongsveien på Holtet i Oslo.

• 8 biler ble avskiltet.

– I våre trafikkontroller ved skolestart i år har vi ekstra fokus på kjøring i ruspåvirket tilstand. Det mest alvorlige er at vi har tatt 6 førere som har vært i narkorus på skoleveier i Oslo sentrum på dagtid, sier seksjonsleder Frode Andreassen i Oslo politidistrikt. 3 av disse ble fratatt førerkortet og ytterligere 2 hadde ikke gyldig førerkort da de ble stoppet.

Mange bruker mobilen tross høy bot

De myke trafikantene som hører hjemme ved skolene i Oslo, Bærum og Asker, særlig i de yngste klassetrinnene, har liten eller ingen erfaring med å ferdes i et trafikkmiljø på egenhånd. Kjørende må ta hensyn og vise ekstra oppmerksomhet og aktsomhet ved skolestart som ellers i året.

– Vi har fortsatt ganske høye tall på mobilbruk i bil, selv om boten nå har gått opp til 5.000 kr og 3 prikker på førerkortet. Sist uke stoppet vi 166 førere som brukte mobilen ulovlig i bil. Bilen bør være en mobilfri sone, også håndfri bruk tar oppmerksomheten fra trafikkbildet. Mitt tips er å sette mobilen på lydløs og heller sjekke meldinger eller ringe tilbake når du tar en pause eller er ferdig med å kjøre, oppfordrer Frode Andreassen.