For tiden har Hiley Saddul, Haman Abdi-Kasnazan, Sara Mahamud og Hasnain Asghar en ekstra viktig jobb. De fire henger over telefonen, med mål om å overbevise så mange som mulig av Bydel Stovners beboere om å svare på den store spørreundersøkelsen.
– Jeg er nesten en selger, spøker Haman, og fortsetter:
– Jeg sier det bare rett fram: Uten den dataen som kommunen og bydelen får tilgang til går det ikke an å tilrettelegge for behovene i bydelene. Uten data kan du ikke forvente at du eller noen eldre og yngre får hjelp.
Bedre svarprosent
De merker allerede at det har en effekt at de ringer rundt. Målet er at minst 30 prosent av befolkningen skal svare på undersøkelsen. Hittil har 26 prosent av alle i Bydel Stovner gjort det. Og ungdommene er ikke ferdige med jobben.
– I første runde var det folk som var redde for å ta undersøkelsen fordi de trodde det var enten svindel eller scam. Men når vi hadde ringt andre runde var de villige til å ta den og ville vite mer om undersøkelsen, påpeker Sara.
Hiley viser i tillegg frem et av arkene med telefonnummer. Første gang hun ringte var det 16 personer som tok telefonen. I andre runde fikk hun 27 svar.
– Det er flere som svarer andre gangen. Vi har hatt veldig bra tilbakemeldinger. Det er mange som er takknemlige. Mange som gjerne vil vite mer enn det som står i e-posten de har fått, sier hun.
Ungdommene trekker også fram effekten av at undersøkelsen er oversatt til flere språk. I tillegg til norsk og engelsk er den også tilgjengelig på polsk, somalisk, urdu, arabisk, tigrinya og ukrainsk.
Satses på Stovner
Bydel Stovner er en av bydelene som Helseetaten ønsker flest mulig svar fra. Det er også grunnen til at så mange over 18 år i bydelen har blitt invitert til å delta. Usman Mushtaq (Ap), statssekretær i Helsedepartementet, håper at så mange som mulig setter av de 20 nødvendige minuttene for å svare på undersøkelsen.
– Dette er en prioritet for oss, og vi gjør den største undersøkelsen som vi har gjort noen gang. I Stovner har vi valgt ut områder hvor vi spør 100 prosent av befolkningen om dem selv og hvordan de har det og helsestatusen deres. Det er kjempeviktig for oss fordi det hjelper oss med å lage politikk, og det hjelper oss med å forstå ulikhetene som vi har i byen vår og i landet vårt, og det hjelper oss med å prioritere, sier Mushtaq.
Det er beboere i delbydelene Fossum og Rommen som alle har fått melding om deltakelse. Dette er også delbydeler der statistikken vitner om at det er behov for mer oppfølging. Mushtaq er klar på at resultatene fra undersøkelsen vil være en viktig del av arbeidet fremover.
– Det er klart at det er en annen befolkningssammensetning her i Groruddalen enn en del andre steder i landet. Med det kommer særskilte utfordringer som vi må ha kunnskap om, påpeker han.
Tettere på befolkningen
– Det vi har lært med den store jobbsatsingen som vi gjorde i Oslo og under pandemien er at det ikke holder bare å sende folk en spørreundersøkelse eller å ha en tjeneste. Her må vi jobbe oppsøkende. Denne bydelen her og Groruddalen generelt har jo vært kjempeflink til å drive oppsøkende arbeid med tanke på arbeid, og nå overfører vi det til helse. Og det at de har de samme ungdommene som er her i hverdagen, som kjenner folka her, det tror jeg kommer til å få opp deltakelsen i spørreundersøkelsen, sier Mushtaq.
Etter planen skal Hiley, Haman, Sara og Hasnain fortsette ringerunden ut uka. Deretter flytter de seg ut til Stovner senter for å stå på stand.
– Det kommer til å bli litt annerledes med å stå på stand. Jeg tror kanskje flere er villig til å stoppe opp og delta i undersøkelsen, sier Hiley spent.