SNUR: Helsebyråd Robert Steen (Ap) opplyste onsdag om at kommunen innfører digital hjemmeundervisning fra og med fredag, etter at flere skoler har slitt med høye smittetall. Foto: Oslo kommune
SNUR: Helsebyråd Robert Steen (Ap) opplyste onsdag om at kommunen innfører digital hjemmeundervisning fra og med fredag, etter at flere skoler har slitt med høye smittetall. Foto: Oslo kommuneBilde 1 av 1

ALLE skal ha hjemmeskole

Utdanningsetaten anbefalte mandag at alle skolene i Oslo skulle ha hjemmeundervisning eller rødt nivå ut året. Det sa først byrådet nei til, men onsdag kom motbeskjeden.

Høy smitte på skolene og mange ansatte i karantene har allerede ført til at flere skoler har måttet sende alle eller noen elever hjem. Den situasjonen har ikke bedret seg. Nå har også Utdanningsetaten gått inn for at det kun skal være hjemmeundervisning.

Byrådet valgte i første omgang å ikke gå inn for ønsket fra Utdanningsetaten. I stedet ble det innført gult nivå på grunnskolen og rødt nivå på videregående. Onsdag i 12-tida kom derimot kontrabeskjeden fra helsebyråd Robert Steen (Ap). I en orientering for bystyret sa han at kommunen snur og innfører digital skole for hele Oslo. Det blir gjeldende fra og med fredag 17. desember.

– Det er nødvendig å innføre heldigital undervisning for alle skoler frem til juleferien for å sikre et forsvarlig tilbud til alle elevene i Oslo. AKS og barnehagene vil være åpent, men med mulighet for reduserte åpningstider der det er behov for det, sier Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), byråd for oppvekst og kunnskap i en pressemelding.

Bemanningssituasjonen gjør at det er såpass utfordrende å holde driften i gang. Nye karanteneregler gjør at mange ansatte er i karantene, som gjør at det ikke er mulig å opprettholde driften.

Barn med foresatte i samfunnskritiske funksjoner og sårbare barn skal fortsatt få et tilbud på skolen.

– Vi sikrer et tilbud for de minste barna ved at barnehagene og AKS er åpent. Foreldre til barn med kritiske samfunnsfunksjoner og barn i sårbare livssituasjoner vil også få et fysisk tilbud dagene inn mot jul. Vårt mål er hele veien å sikre mest mulig fysisk tilstedeværelse innenfor den bemanningssituasjonen og smittesituasjonen som er. De siste dagene inn mot jul betyr det et fysisk tilbud for de aller minste og de med størst behov. Det er jeg glad for at vi sikrer, sier Holmås Eidsvoll.

Barnehager og aktivitetsskole (AKS) holder åpent fram til jul, men kan få reduserte åpningstider om det er krevende å få til god bemanning.