Forurensing Alnaelva Helge Braathen

Alnaelva i Grorudparken:

– En nitrist affære

Helge Braathen i Naturvernforbundet i Groruddalen og Alnaelvas venner tar oss med til Grorudparken for å vise oss  forurensingen som skjer ved Alnaelva ved den gamle Shoddyfabrikken. Han er bekymret for livet i Alnaelva.

For et par uker siden tok naturverneren til Facebook for å kritisere en leietakers bruk av parkeringsplassen foran Shoddyfabrikken i Grorudparken.

Sammen med lederen av Alnaelvas Venner, Helen Svensson, møter Helge Braathen oss i Grorudparken for å se på situasjonen. Han er også aktiv i Alnaelvas Venner.

Marka-entusiasten Helge Braathen går ofte tur langs Alnaelva for å se at livet igjen blomstrer mot vår. I disse vår-tider er det mye han tar tak i, for eksempel store snøfonner som kan inneholde søppel og annen skitt som kan forurense elva.

Turen tok en dramatisk vending da han gikk forbi den gamle Shoddyfabrikken nedenfor Grorud idrettspark, og eies av Oslo kommune. Lokalene er det mulig å leie, og det samme gjelder den store parkeringsplassen tilhørende fabrikken. Parkeringsplassen er det denne saken dreier seg om, og den eies av Tomte-Graveren AS.

– På vei inn til Shoddyfabrikken går det en vei som ligger inntil Alnaelva. Der vet vi at det dumpes snø, og det var derfor vi var der for å dokumentere snødumping. Men da vi kom hit så vi at det er mer alvorlig enn som så. Det er alt fra søppel til og jordrester, og alle disse massene går rett ut i elva når snøen smelter. Det er ikke greit, sier Braathen alvorlig.

Redd for dyrelivet og naturen

Det Braathen er aller mest opptatt av, er naturen og dyrene som ferdes her. Forsøplingen og gravingen som gjøres på parkeringsplassen kan ødelegge for liv lenger nede i elva, ifølge Braathen.

– Vi er mest bekymra for naturen og elva selvfølgelig, da deler av massene har gått ut i elva.

Han viser oss også et område som ligger helt inntil parkeringsplassen der det angivelig er mye dyreliv.

Her ferdes blant annet rådyr, grevling og rev. Området ligger helt inntil parkeringsplassen. FOTO: Nikolai Hjetland

– Dette er et område der egentlig ingen ferdes, som gjør at det er ganske bra med dyreliv på andre siden av elva. Her lever det rådyr, grevling og rev. I tillegg er det bever lenger ned i elva.

Svarer på kritikken

Daglig leder i Tomte-Graveren AS, Anders Madsen, kunne opplyse om at han var blitt kontaktet av Braathen og hadde fått streng beskjed om hva som eventuelt måtte gjøres. Han ønsket ikke å uttale seg mye ovenfor Akers Avis Groruddalen, men fortalte følgende:

– Vi har snakka med Helge Braathen og tilpasset oss det han har kritisert. Men vi kan ikke stå til rette for at folk kaster søppel i snøen og at det nå kommer fram når snøen smelter. Uansett er vi nå i ferd med å flytte, og rydder etter oss selv, da eieren skal bruke tomta selv.