Gagliardi Gallery i Kings Road, Chelsea, er et etablert kunstgalleri som har stått i 40 år. Hvert andre år inviterer familien Gagliardi 400 kunstnere fra hele verden til å vise fram et verk. Fra torsdag 27. juli til søndag 30. juli er utstillingen åpen for alle, mens onsdagen før har en spennende gjesteliste.
– Å stille ut i London er noe veldig spesielt. Det er utrolig deilig å være tilbake med et verk i London Art Biennale. Det betyr selvsagt mye å kunne delta i en så stor og internasjonal utstilling med så mange dyktige kunstner-kolleger. Jeg blir veldig ydmyk når jeg blir antatt til utstilling av så dyktige og erfarne folk. Jeg gleder meg til å se gamle kjente igjen, og møte nye kunstner-kolleger i dagene som kommer, skriver Langer til avisa.
Spesiell anerkjennelse
I 2019 ble hun invitert for første gang til å være med på London Art Biennale. Da kom Langer hjem til Tonsenhagen med prisen «Special mention of Excellence».
I år skal hun presentere det første verket i en pågående kunstserie med samme navn, «Tic tac humanity», eller på norsk: «Tikk takk menneskeheten». Det er en tegning utført med blyant og kull på papir.
– Jeg jobber stort sett med serier til temaer som berører meg, enten hendelser eller sosiale temaer. Jeg er klart tiltrukket av et figurativ uttrykk om det er i tegninger, malerier, fotografi eller grafikk.
En visuell kommentar til verden
Kunstverket forklarer Langer som en visuell kommentar til aktuelle hendelser i verden.
– Kunstserien tar opp aktuelle temaer som er koblet til at menneskeheten er på full fart mot en avgrunn. Mange har våknet og prøver å «stoppe toget», men det spørs om de kan stoppes, skriver kunstneren.
Krig, konflikter og konsekvensene av klimaendringer er noen av hendelsene som er aktuelle i Langer sin kunst. Hovedverket «Tic tac humanity» fokuserer på situasjonen i Middelhavet, som vises med en todelt strand, mennesker på havet, spor etter mennesker på stranden og en lukket grense mot Europa.
– Både krig, konflikter og klimaendringer er årsaken til at store folkemengder igjen er i bevegelse og på vei mot nye områder, blant annet mot Europa som stenger grensene mer og mer. Dødstallene i Middelhavet stiger og stiger, og nå tas flere nye og farligere ruter i bruk. Europas skattebetalere er med på å betale for å stoppe flyktninger med skattepengene sine. Jeg tror mange hadde blitt sjokkert om de virkelig hadde forstått at det foregår både tortur og drap på flyktninger i landene som mottar penger for å stoppe flyktningene på vei til Europa. Dette er blitt vel dokumentert av medier i flere land, men det vises altfor lite om det i norske medier.
Langer poengterer også at måten Europa behandler dem som klarer å komme frem på er hjerteskjærende. Hun anbefaler på det sterkeste å lese boken: «Moria – 2015-2022, på innsiden av Europas største flyktningleir» av Guro K. Merakerås og Katrin G. Brubakk.
– Det er kanskje på tide å huske vår egen historie. Det er ikke så lenge siden europeere flyktet til andre kontinenter grunnet krig, og mange forlot Norge og dro til USA på jakt etter et bedre liv. Hvordan ønsker vi selv å bli behandlet av andre om vi blir rammet av krig? Spør Langer.
Inspirasjon er overalt
Langer får inspirasjon fra alle mulige typer steder, og velger å ta i bruk det som gir en ekstra gnist. Både temamessig, uttrykksmessig og teknisk.
Hvor lenge har du drevet med kunst?
– Det er egentlig et litt stygt spørsmål. Jeg kommer til å føle meg så gammel om jeg svarer ærlig på det. Men sannheten er alt jeg alltid har elsket å tegne, male og drive med andre kreative uttrykk. La oss bare si at jeg begynte å stille ut i god tid før slutten av forrige århundre og årtusenskiftet.
Langer vokste opp i Köln i Tyskland, flyttet til Norge i 1994 og til Tonsenhagen i 1996.
– Jeg flyttet vekk i 2003, og så flyttet jeg tilbake i 2008 og har bodd der siden fordi jeg trives utrolig godt på Tonsenhagen.
Hektisk uke i England
I dag er den første offisielle åpningen der det er kunstnerne og inviterte gjester som deltar på en privat visning. På gjestelisten er blant andre Councillor Preety Hudd, Mayor of Kensington and Chelsea, som skal stå for åpningen.
Det er flere arrangementer i forbindelse med utstillingen som skal skje i løpet av uken. Både en virtual reality-utforskning og en utstilling som lar deltakerne skape intime og emosjonelle forbindelser med minnene til Gulag-overlevende og den ukrainske akvarellkunstneren Ivanna Maszczak. Og et veldedighetsarrangement med Rotary International, kunstner-kveld i Gagliardi-galleriet, før prisutdelingen søndag kveld.