VIL HA SVAR: Fra venstre står mangeårig leder og koordinator for de frivillige ved Ammerudhjemmet, <br/>
VIL HA SVAR: Fra venstre står mangeårig leder og koordinator for de frivillige ved Ammerudhjemmet,
Bilde 1 av 2
Eivind Willoch, Odd Einar Dørum i Venstres bystyregruppe og stortingsrepresentant for Venstre, Ola Elvestuen. Foto:
Eivind Willoch, Odd Einar Dørum i Venstres bystyregruppe og stortingsrepresentant for Venstre, Ola Elvestuen. Foto:Bilde 2 av 2

Ammerudhjemmet:

Krever at byråd Robert Steen snarest må redegjøre for situasjonen

Den ansvarlige byråden for helse, eldre og innbyggertjenester, Robert Steen (Ap), må snarest redegjøre for situasjonen rundt Ammerudhjemmet og Sykehjemsetatens planer for avvikling av bo-og behandlingssentret.

Dette kom klart fram på et møte på Ammerudhjemmet mellom Venstre-politikerne Odd Einar Dørum (varamann til bystyret), stortingsrepresentant Ola Elvestuen og mangeårig leder for de frivillige ved Ammerudhjemmet, Eivind Willoch. Daglig leder Øyvind Jørgensen skulle også ha deltatt på møtet, men var forhindret på grunn av reise.

De tre setter blant annet spørsmålstegn ved at Sykehjemsetaten helt uventet16. juni informerte Kirkens Bymisjon om beslutningen om å avvikle driften av hjemmet, etter lenge å ha vært i dialog om å rive dagens Ammerudhjemmet og bygge nytt samme sted. Tomta eies av Oslo kommune.

De er også betydelig overrasket over at Kirkens Bymisjon er avvist i konkurransen om å bygge inntil 800 ideelle sykehjemsplasser (sykehjem drevet av ideelle institusjoner) fordi de angivelig ikke oppfyller ett av de oppstilte kvalifikasjonskravene i konkurransen. Det hører med til saken at det er klaget på avvisningen.

Dørum, Elvestuen, Willoch, og pr. dags dato representanter for flere partier (deriblant Høyre, Rødt og Kristelig Folkeparti) ønsker nå en nærmere redegjørelse rundt hele prosessen og finner det merkelig at det er en enkelt etat som ser ut til å styre det hele.

Dørum og Elvestuen, med til sammen mer enn 50 års erfaring rundt det å ta politiske beslutninger, stiller seg sterkt undrende til prosessen, og Dørum minner om at det hele må ha utgangspunkt i et politisk ansvar – et ansvar som det ikke går an å delegere seg bort fra.

Ammerudhjemmet.

Ammerudhjemmet.

Ser fremover

– Vi må bygge «mangfoldshjemmet» på Ammerud, sier Dørum og viser til en visjon uttrykt av Marit Müller-Nilssen, seniorrådgiver i Kirkens Bymisjon og tidligere leder av det fremtidsrettede konseptet som ligger til grunn for et av norsk eldreomsorgs sterkest roste prosjekter – bygging og etablering av Kampen Omsorg +.

Ola Elvestuen peker på at man i fremtiden trenger sykehjem som inneholder mye mer enn dagens tradisjonelle sykehjem – og der får han igjen støtte av sin partifelle som ved flere anledninger har vist til at Ammerudhjemmet har vært i front for implementeringen av det «åpne sykehjem», ikke bare i Oslo, men over det ganske land.

Frivillig-leder Eivind Willoch stiller spørsmål ved flere forhold, blant annet hvordan man har kommet fram til at Kirkens Bymisjon ikke kan være prekvalifisert i den pågående anbudskonkurransen, og han ønsker svar på hvordan dette henger sammen. Verken han eller politikerne i Rødt og Høyre godtar Sykehjemsetatens melding om at behovet for sykehjemsplasser er sterkt synkende, blant annet i Bydel Grorud og delbydel Ammerud med omegn. Både Willoch og Rødt-representantene Mari Rise Knutsen (Grorud bydelsutvalg) og bystyrerepresentant Maren Rismyhr sier i avisinnlegg at påstanden om at behovet for færre sykehjemsplasser er en bløff.

– Man driver ikke sykehjem slik at man kutter virksomheten over natta. Man må også ta i betraktning at det oppstår en symbiose mellom sykehjemmets beboere og de som driverkulturaktivitetene – en symbiose som blant annet gir en mangesidig kompetanse som det ikke er gjort i en håndvending å gjenopprette, sier Dørum. Dørum og Willoch stiller seg bak Ola Elvestuens utsagn om at tiden nå er inne for en større diskusjon om behovet for sykehjemsplasser og morgendagens sykehjem.

Ammerudhjemmet.

Ammerudhjemmet.