Grete Horntvedt skriver at politiet må gi gjerningspersoner tydelige reaksjoner. Bildet er fra avisens arkiv og er av politioverbetjent Audun Jevnaker. Foto:
Grete Horntvedt skriver at politiet må gi gjerningspersoner tydelige reaksjoner. Bildet er fra avisens arkiv og er av politioverbetjent Audun Jevnaker. Foto:Bilde 1 av 2
Grete Horntvedt (H)
Grete Horntvedt (H)Bilde 2 av 2

Debatt: En trygg by krever god forebygging og tydelige reaksjoner

Groruddalen skal være et trygt sted for alle. Både voksne og barn i alle aldre skal oppleve at hele Groruddalen er trygg å bevege seg i. Det skal ikke være slik at barn opplever utrygghet og risiko for å bli utsatt for vold eller ranet for smarttelefon, jakker og andre verdigjenstander de har med seg.

Antall lovbrudd i Oslo hvor gjerningspersonen er under 18 år har økt med 65 prosent siden 2015. I samme periode har antallet kriminelle gjengangere mer enn fordoblet seg.

Vi ser en økende tendens til voldelig kriminalitet blant gjerningspersoner helt ned i grunnskolealder. Gjenger med ungdom har skapt utrygghet i deler av dalen. Barn, ungdom og voksne har blitt tilfeldige ofre.

Tydelige reaksjoner

Byrådet i Oslo må samarbeide med politiet, gi tydelig støtte til politiets arbeid og må prioritere effektive tiltak for å forebygge nyrekruttering til disse kriminelle ungdomsmiljøene.

Gjerningspersonene må møtes med tydelige reaksjoner. De må tilbys den rette kombinasjonen av reaksjon og hjelp til en vei ut av miljøet.

Grete Horntvedt (H)

Grete Horntvedt (H)

En tydelig reaksjon kan være tvungent opphold i særskilte ungdomsinstitusjoner, med fokus på klare rammer i hverdagen, samt gjennomføring av utdanningsløp som enten gir tilstrekkelig kompetanse til å sluttføre grunnskolen eller gjennomføre videregående skole.

Et slikt tilbud kan for eksempel utformes lik andre «exit-programmer» som har vært benyttet i forbindelse med politisk ekstremisme. En annen reaksjon kan være forbud mot å oppholde seg i spesielle deler av Groruddalen.

Organisasjoner kan hjelpe

Både nærmiljøet, skolene og familiene i Groruddalen må engasjeres i arbeidet med å forebygge utenforskap og frafall slikt at Groruddalens unge ikke havner i en kriminell løpebane.

Frivillige organisasjoner må aktivt inkluderes i det forebyggende arbeidet. Barn og unge trenger gode fritidstilbud slik som organisert idrett og fritidsklubber. I tillegg må det også legges til rette for mer uorganiserte aktiviteter.

For mange familier er svak økonomi en hindring for barns deltagelse. Alna Høyre støtter derfor regjeringens og bystyregruppens initiativ for at barn i lavinntektsfamilier skal sikres muligheten til å delta i minst en organisert fritidsaktivitet.

Utdanning viktig

Satsing på skole og skolehelsetjenesten er helt grunnleggende for å redusere frafall i skolen, som er en av de viktigste årsakene til utenforskap; som igjen kan være starten på destruktive livsvalg. Et godt og konkret samarbeid mellom skole og hjem har alt å si for at våre barn lykkes på skolen.

Ungdommer som starter på videregående skole uten grunnleggende kunnskaper fra grunnskolen, har ikke nødvendige forutsetninger for å fullføre og bestå videregående opplæring. I ytterste konsekvens kan dette virke rekrutterende til kriminelle ungdomsgjenger.

Alna Høyre vil at disse ungdommene i stedet skal tilbys et ellevte skoleår som setter dem i stand til å gjennomføre videregående skole. Ungdom som faller utenfor skolen skal tilbys en ordning med arbeidstrening, slik at de unge kan få innpass i arbeidslivet.

20 krav fra Alna Høyre

• Unge gjengangere må raskt følges opp lokalt ved et tverrfaglig samarbeid mellom bydelen og politiet, der både familie og skole involveres. Det bør åpnes for forebyggende team på skolene koordinert av rektor.

• Det bør vurderes utvidede åpningstider ved skoler i utsatte områder hvor miljøarbeidere er til stede utover vanlig skoletid.

• Skolene må gis hensiktsmessige virkemidler og støtte for å håndtere utagerende elever som utgjør en fare for med-elever og ansatte på skolen.

• Skolene skal få muligheten til å innføre adgangskontroll.

• Skole-hjem samarbeidet skal styrkes. Foreldre skal involveres mer, og der det er nødvendig skal skolene tilby foreldrene rådgivning og bevisstgjøring i hvordan de skal forholde seg til skolen.

• Skolene i samarbeid med politiet kan gjennomføre narkorazzia på skoler hvor det er store utfordringer knyttet til narkotikasalg.

• Flere elever som faller ut av skolen må gis et eget tilbud om alternativt skole- og oppfølgingsløp, heltid eller deltid.

• Politiet må proaktivt være til stede, involvere seg og være et kjent, trygt og synlig innslag i utsatte områder.

• Bydelenes aktivitetsklubber skal i samarbeid med ungdommene legge til rette for aktiviteter de ønsker samt utvidete åpningstider.

• Barn fra lavinntektsfamilier skal få dekket medlemskap og aktivitetsavgift til en fritidsaktivitet.

• Natteravnene må sikres forsvarlige rammebetingelser slik at de kan operere over i hele Groruddalen.

• Bydelene må oppfordres til å tilby sommerjobb til ungdom. Dette bør skje i samarbeid med næringslivet og frivillige organisasjoner.

• Det må innføres et hurtigspor i domstolene for ungdomskriminelle.

• Politiet må gis økte ressurser til patruljering av utsatte områder i Groruddalen.

• Kapasiteten bør utvides ved landets to ungdomsenheter hvor unge lovbrytere soner fengselsstraff.

• Det må utvikles egne ungdomsenheter i de regulære fengslene for unge voksne.

• Reaksjoner med ungdomsstraff og ungdomsoppfølging bør videreutvikles.

• Det må utvikles flere individuelt tilpassede exit-program for unge kriminelle som vil komme ut av det kriminelle miljøet, for eksempel etter modell fra «Nettverk etter soning» i regi av Oslo Røde Kors.

• Som en del av exit-programmene må det søkes om at man kan få mulighet til å nekte kriminelle gjengmedlemmer å oppholde seg i bestemte områder, samt vurdere elektronisk kontroll for å sikre at dette håndheves.

• Det må sørges for god belysning i hele Groruddalen.