– Ta vare på dere selv og ta vare på dem rundt dere. Vær optimist – kanskje kommer det noe godt ut av denne krisen, skriver Lars Fuglesang. Foto:
– Ta vare på dere selv og ta vare på dem rundt dere. Vær optimist – kanskje kommer det noe godt ut av denne krisen, skriver Lars Fuglesang. Foto:Bilde 1 av 1

Refleksjoner: Vær ikke bekymret

Vi er dagevis inni vår nye «sitte-hjemme»-tilværelse og mange tanker og bekymringer svirrer i hodet.

Stadig flere områder av våre liv endres; skoler og barnehager er stengt, frisører, fysioterapeuter, tannleger og legekontor er stengt, busser og tog går sjeldnere – flyene går (nesten) ikke i det hele tatt.

Butikker er stengt, puber serverer ikke alkohol lenger. Det er tomt for dopapir, og kø på Vinmonopolet. Vi kommer ikke gjennom til NAV eller legevakten, «alle» er ute og går tur i marka og internettet skjelver.

Og vi venter. Hvor mange blir syke, hvor mange vil trenge respirator, er det nok smittevernutstyr, hvor mange vil dø? Når kommer vaksinen? Eller kuren? Vil JEG bli syk? Eller dø? Vi følger med på NRK, TV2, BBC og CNN. Når kommer toppen? Hvilke land har innført de mest effektive tiltakene? Det er mye å tenke på. Mye å bekymre seg over. Hvordan forholder vi oss til alt dette?

Glad jeg bor i Norge

Først av alt må jeg si at jeg er glad jeg bor i Norge. Vi er et lite land, og vi har et velfungerende samfunn. Det er nok mat (og dopapir) til alle. Og matvarekjedene har store lagerbeholdninger. Vi har et helsevesen som mange land misunner oss nå.

Tenk så heldige vi er som ikke må betale for sykehusopphold, operasjoner eller dyre medisiner! Alle behandles likt uavhengig av inntekt, hudfarge, religion eller legning. Det i seg selv er et smitteverntiltak.

Glad jeg er sosialdemokrat

Helt fra krisen oppsto, har opposisjonen på Stortinget stått på og sørget for at det er innført tiltak som begrenser spredningen av viruset. Jeg er glad for å være med i et parti som kjemper for gode krisepakker til de som er rammet av permitteringer, oppsigelser og avbestillinger.

Jeg er stolt av vårt sosialdemokrati – at vi står sammen i solidaritet og verner om de svakeste i samfunnet. At vi deler godene og innfører ordninger som verner de hardest rammede.

Hvordan gjennomføres lokaldemokratiet?

Det å drive lokaldemokrati er en utfordring i disse dager. For bydel Bjerke sin del avlyste vi møtet i bydelsutvalget 19. mars, og jobber for å få til en god møteordning for oss folkevalgte. Bydelen har gode planverk for å kunne sikre at bydelens befolkning får den beste oppfølgingen ved smitte. Det er blant annet opprettet et feber-team som oppsøker de med symptomer på COVID 19.

Bydelsadministrasjonen arbeider tett med byrådsavdelingen for helse, eldre og innbyggertjenester. Jeg som BU-leder har daglige samtaler med bydelsdirektøren, og de folkevalgte får tilsendt informasjon hver dag. Andre bydeler har lignende ordninger. Dere kan være trygge på at lokaldemokratiet fungerer i bydelene deres.

Hvordan kan vi få takket dem som står på for oss?

Nå er vi avhengig av dem som arbeider i helsevesenet, i forsvaret, i hjemmevernet og i andre etater som har en samfunnskritisk funksjon. Mange jobber døgnet rundt og er i tillegg utsatt for større smittefare. Kanskje burde de fått risikotillegg eller en bonus?

Tiden vil vise hvordan vi kan få takket dem. Til alle dere renholdere, butikkansatte og sjåfører, dere som sørger for vi har mat og det vi trenger i karantenetiden; uten dere hadde samfunnet klappet sammen. Vit at vi er dypt takknemlige for den jobben dere gjør.

Til dere som er blitt syke

Våre tanker går til dere som er syke, enten dere er i hjemmekarantene, eller ligger på isolat på sykehuset. Dere skal være trygge på at dere blir godt tatt vare på av vårt dyktige helsepersonell både nå og i tiden etterpå. Det jobbes hardt og kontinuerlig med å sørge for at smitten ikke sprer seg, men da må vi som har fått beskjed om å holde oss hjemme, gjør det.

Ikke samles ute i skog og mark, ikke opphold oss på idrettsplasser – holde god avstand når vi er i butikken. La oss alle følge helsemyndighetene anbefalinger til enhver tid, og ta vare på hverandre slik at vi raskere kan komme tilbake til normalt liv igjen.

Vær ikke bekymret

Den kloke munken Dalai Lama har sagt at «Hvis et problem kan løses, hvis en situasjon er slik at du kan gjøre noe med det, er det ingen grunn til bekymring. Hvis det ikke kan løses, er det ingen hjelp i å bekymre deg. Det er ingen fordel å bekymre seg overhodet.»

Jeg tror han har helt rett i det. Vi vet ikke hvordan dagene blir framover og det har ingen hensikt å bekymre seg. Isteden må vi gjøre det beste ut av situasjonen. Dere som er hjemme med barna, hva med å lage teaterstykker og kortfilmer, sy kostymer og lage kulisser? Eller ta dem med på rydding, matlaging og vedlikehold?

Bruk dagens teknologi til å ha sosiale møter med familie og venner, eller dra på virtuell omvisning på drømmedestinasjoner. Mulighetene er mange og nå har vi faktisk tid. Ta vare på dere selv og ta vare på dem rundt dere. Vær optimist – kanskje kommer det noe godt ut av denne krisen.