SUPERINNSATS: Elevene på niende trinn feiret gjennomføringen av «Helt ærlig». Foran f.v. assisterende rektor Erlend Sollie, Monica Sydgård fra Redd Barna, ordfører Marianne Borgen (SV), BU-leder Rashid Nawaz og Tore Ludt (SV) fra bydelsutvalget. Foto: Caroline Hammer
SUPERINNSATS: Elevene på niende trinn feiret gjennomføringen av «Helt ærlig». Foran f.v. assisterende rektor Erlend Sollie, Monica Sydgård fra Redd Barna, ordfører Marianne Borgen (SV), BU-leder Rashid Nawaz og Tore Ludt (SV) fra bydelsutvalget. Foto: Caroline HammerBilde 1 av 5
SLAMPOESI: Slampoet Asha Abdullahi underholdt med et dikt om å bli representert. Foto: Caroline Hammer
SLAMPOESI: Slampoet Asha Abdullahi underholdt med et dikt om å bli representert. Foto: Caroline HammerBilde 2 av 5
KLEM: Rashid Nawaz (Ap, t.v.) ga ordfører Marianne Borgen (SV) en klem. Begge to er fullvaksinert. Foto: Caroline Hammer
KLEM: Rashid Nawaz (Ap, t.v.) ga ordfører Marianne Borgen (SV) en klem. Begge to er fullvaksinert. Foto: Caroline HammerBilde 3 av 5
REDD BARNA: Monica Sydgard leder Norgesprogrammet til Redd Barna. Hun roste innsatsen til elevene på Rommen skole. Foto: Caroline Hammer
REDD BARNA: Monica Sydgard leder Norgesprogrammet til Redd Barna. Hun roste innsatsen til elevene på Rommen skole. Foto: Caroline HammerBilde 4 av 5
DIPLOM: Rashid Nawaz (Ap) delte ut diplom til elevene. Foto: Caroline Hammer
DIPLOM: Rashid Nawaz (Ap) delte ut diplom til elevene. Foto: Caroline HammerBilde 5 av 5

Rommen skole i pilotprosjekt:

– Dere bidrar til utvikling av demokrati

Rommen skole har deltatt i et pilotprosjekt fra Redd Barna der de har fått ta del i den demokratiske prosessen i bydelen. Ordfører Marianne Borgen (SV) var til stede for å rose elevene for arbeidet deres.

Redd Barna har gjennomført et pilotprosjekt i samarbeid med Bydel Stovner og Rommen skole kalt «Helt ærlig». Målet med prosjektet har vært å gi barn og unge mer plass i politisk arbeid.

– Vi inviterer politikerne til å legge fram faktiske saker fra bydelen til elevene. De får ingen føringer, men får beskjed om å velge ut saker som de ønsker innspill på. Alle saker kan være ungdomssaker, så om elevene er interessert i sikring av Trondheimsveien så kan det være av interesse, forklarer Maren Bjune, rådgiver for barns medvirkning i Redd Barna.

Hun understreker at det skal være en ordentlig sak som er protokollført og behandlet i bydelsutvalget. At elevene kun blir spurt om hva de ønsker å få gjennomført er ikke hensikten med prosjektet.

Ved Rommen skole var det forslaget fra Tore Ludt (SV) som vant fram i alle klassene. Hans forslag var rasismefri sone på Stovner.

– Det har blitt vedtatt tidligere, men jeg mener at det er noe som man må trekke fram jevnlig. Kampen mot rasisme er kontinuerlig, og da er det viktig å fortsette å ta opp problemet med jevne mellomrom, forklarer Ludt.

Han påpeker at det ikke alltid er riktig å skulle kaste tomater på dem man ikke liker og er uenig med, og håper at ungdommene heller kan finne mer konstruktive måter å bekjempe rasisme på.

KLEM: Rashid Nawaz (Ap, t.v.) ga ordfører Marianne Borgen (SV) en klem. Begge to er fullvaksinert.
 Foto: Caroline Hammer

KLEM: Rashid Nawaz (Ap, t.v.) ga ordfører Marianne Borgen (SV) en klem. Begge to er fullvaksinert.
Foto: Caroline Hammer

Niendeklassingene imponerte

Det var niende trinn på Rommen skole som deltok i prosjektet. Etter at de hadde stemt, var det rasismefrie soner som ble valgt. Elevene fikk da i oppdrag å komme med forslag til hvordan problemet med rasisme i bydelen kan jobbes med.

Tre forslag ble til slutt vedtatt av elevene. Det første var behovet for mer kunnskap i alle generasjoner. Ungdommene etterspør foredrag og seminarer som forklarer rasismeproblemet bedre. De ønsker også at foredragene ikke bare skal være rettet mot de yngre, men også at eldre personer skal få økt kunnskap om rasisme.

Det andre forslaget var å få gjennomført en fotballkamp mellom ungdommene i bydelen og personer fra politiet. Ordfører Marianne Borgen påpeker at dette var noe man gjorde tidligere, og ga uttrykk for at det bør være mulig å få gjennomført det nå også.

Det tredje forslaget fra elevene var å gjennomføre en festival, der kulturutrykk fra hele verden blir samlet. Ungdommene ønsket at mat og musikk skulle stå i fokus.

Nå er ballen hos politikerne. De har vært i dialog med elevene under prosjektet og har nå ansvar for å ta opp forslagene i bydelsutvalget.

– Vi ser allerede nå at politikerne tenker annerledes om sakene. I flere saker hører vi dem si «dette kan være spennende å få de unges meninger om». Vi ser effekten, forklarer Bjune.

REDD BARNA: Monica Sydgard leder Norgesprogrammet til Redd Barna. Hun roste innsatsen til elevene på Rommen skole.
 Foto: Caroline Hammer

REDD BARNA: Monica Sydgard leder Norgesprogrammet til Redd Barna. Hun roste innsatsen til elevene på Rommen skole.
Foto: Caroline Hammer

Demokratiutvikling

Marianne Borgen roste ungdommene for innsatsen deres i arbeidet, og var tydelig imponert da hun talte til elevene. Hun understreket også hvor viktig det er å få fram stemmene til alle i et samfunn, inkludert barn og unge.

– Vi trenger ungdommers stemmer. Som politisk valgte representanter er deler av vår forpliktelse å lytte til stemmene til dem som bor i byen og bydelene, sier Borgen.

– Vi har sett hva som skjer når unge hever stemmen. Det skjedde under Black Lives Matter i fjor, og før koronaen når det var store demonstrasjoner om klimakrisen. Det viser at når dere bruker stemmen, så høres den, sa hun i talen sin.

Rashid Nawaz (Ap), leder for bydelsutvalget i Bydel Stovner, påpekte mye av det samme. Siden prosjektet ble ferdig i november har bydelen tatt inn over seg også andre forslag fra ungdommene. Det har blant annet ført til at noen benker som i stor grad ble brukt i forbindelse med narkotika blir flyttet, for å oppfordre til annen bruk. I tillegg har bydelen inngått et samarbeid med Norske Folkehjelp for å sette opp plakater om anti-rasisme, og de vil heise Pride-flagget 18. juni.

– Jeg vil også rette en stor takk til Redd Barna. Det er flott at vi får vise fram det mangfoldet vi har i bydelen og hvor fine ungdommer vi har her, avsluttet han.

DIPLOM: Rashid Nawaz (Ap) delte ut diplom til elevene.
 Foto: Caroline Hammer

DIPLOM: Rashid Nawaz (Ap) delte ut diplom til elevene.
Foto: Caroline Hammer

Spennende prosjekt

Nida (15) og Fatima (15) var to av elevene som var med på prosjektet. For dem var dette en helt ny erfaring.

– Det var veldig gøy. Vi hadde ikke vanlig samfunnsfag når vi jobba med dette, forklarer Fatima.

– Det å få lov til å jobbe med politikerne var helt nytt. Jeg tror det var mange som kanskje lærte at det var noe de likte å gjøre, tilføyer Nida.

Begge påpeker at rasime er noe som påvirker ungdom på Stovner hver dag. Da er det viktig å bidra til å finne løsninger.

– Jeg håper at de forslagene vi kom med gjør en forskjell, sier Nida til slutt.

Rommen skoles ledelse er uansett godt fornøyd. Redd Barna skal nå gjennomføre en ny pilotperiode på skolen for neste års 9. klassinger, før de håper å få rullet ut prosjektet til andre skoler både i Oslo og resten av Norge.

– Håpet er ikke at alle skal bli politisk interessert og vil gå inn i politikken, men vi vil at det skal øke forståelsen hos ungdommene som deltar. De skal få oppleve å bli hørt, understreker Bjune fra Redd Barna.

SLAMPOESI: Slampoet Asha Abdullahi underholdt med et dikt om å bli representert.
 Foto: Caroline Hammer

SLAMPOESI: Slampoet Asha Abdullahi underholdt med et dikt om å bli representert.
Foto: Caroline Hammer