– Jeg liker Stovner videregående skole fordi det er mange linjer og fag man kan velge mellom her. Selv går jeg studiespesialisering, og der er det flere gode programfag man kan ta, sier Yasmin Belhady (17).
I tillegg til valgmuligheter, setter hun pris på at skolen ligger i nærheten av der hun bor.
– At det er i nærheten er en av grunnene til at jeg valgte Stovner, men nå har jeg virkelig fått øynene opp for alle tilbudene. Det er utrolig mange valgmuligheter her. Ikke minst har vi mulighet til å starte ungdomsbedrift. Det at skolen samarbeider mye med bydelen betyr også mye for oss elever, sier Belhady.
Sammen med Evelyne Citesetse (17), Amin Saidi (19) og Nada Hassan (19) har hun startet bedriften «Baddie LuxMakeup».
Lager økologisk lipgloss
De har alle alltid vært interessert i business, og for Belhady er det å kunne være kreative og kosmetikk noe hun kan føye til på lista.
– Entreprenørskap er et fag for folk som er selvstendige. Vi må selge produkter for å få karakter, noe som motiverer. Ikke minst fant jeg ut at vi kan tjene penger, ler Belhady, som er daglig leder i bedriften.
Etter å ha stilt seg selv spørsmålet «hva mangler i lipgloss?», endte de opp med et økologisk produkt som kan tilby både lipgloss, speil og lys i samme produkt.
– Jeg er interessert i det selv. Vi samarbeider med hudlinja og selger produktene i hudpleiesalongen på skolen. I tillegg har vi en Instagram-side og vi jobber i disse dager med en nettside. Vi har også en egen logo, sier hun.
– Alle er velkommen
– Hva er den store drømmen?
– For min del er det å utforske dette mer og bli noe innen dette feltet. Jeg ønsker å videreutvikle bedriften, jobbe mer med det og etter hvert komme med flere produkter, sier Belhady.
– Jeg vil bli advokat, men jeg ønsker også å drive med entreprenørskap og business. Så vi får se hva det blir, kanskje begge deler, legger Amin Saidi til.
– Hva er dere opptatt av å formidle til besøkende på «åpen dag»?
– Alle er velkommen her. På Stovner er det noe og noen for alle, virkelig. Selv trives jeg veldig bra. Folkene her er hyggelige, både lærere og elever. Har du problemer med noe stiller lærerne opp og spør, sier Yasmin Belhady.
Avslappet stemning på skolen
– Lærerne bryr seg og engasjerer seg. De vil virkelig at du skal lykkes og jobber for at du skal nå dine mål. Får god støtte hele veien, sier Evelyne Citesetse.
– Det er stor variasjon av mennesker her. De fleste er minoritet, men noen satser veldig på realfag mens andre har en mer avslappet stil. Her finner man alle type mennesker, og alle finner sine folk å henge med.
– Alle snakker sammen og ler. Det er det man ser hvis man går forbi i gangene. Folk slapper av når det er slik stemning og atmosfære, noe som gjør at du blir mer motivert til å være på skolen. Samtidig er det ikke det presset rundt hvordan karakterer du har blant andre elever, det er deilig, legger Belhady til.
REKTOR: Terje Wold.
Rektor Terje Wold er opptatt av at Stovner vgs. er en god lokalskole for hele Groruddalen og at de kan tilby fullverdige tilbud.
– Vi har et bredt faglig tilbud, og jeg er opptatt av at vi får vist fram bredden som står til disposisjon.
– Selv må jeg si at Stovner er en veldig fin skole, med en hyggelig, inkluderende og imøtekommende elevgruppe. Det er fint å kunne vise fram det til alle besøkende, sier rektor Terje Wold på Stovner vgs.
I tillegg til anleggsgartner er barne- og ungdomsarbeider på helse- og oppvekstfag et nytt tilbud fra høsten av.
– Mange elever har ønsket seg det i mange år. Det blir både spennende og gøy å kunne tilby det.
– Vi fortsetter også med revy, så klart. Første øving er neste uke, og premiere er i mars, smiler Wold.
Stovner videregående skole
• Har nærmere 700 elever og 100 ansatte.
• Skolen ble bygget i 1979.
• Ble nyoppusset innvendig i 2015.
• En av de første videregående skolene som begynte med datasaler. De er nå bygd om til klasserom igjen på grunn av den teknologiske utviklingen.
• Tilbyr utdanningsprogram for studiespesialisering, programfag innen realfag og innen språk, samfunnsfag og økonomi, helse- og oppvekstfag, teknikk og industriell produksjon, bygg- og anleggsteknikk, helsearbeiderfag, kjøretøy, byggteknikk, klima, energi og miljøteknikk, hudpleie, anlegggartner og påbygg til generell studiekompetanse.
• Tilbyr VG2 i London.
• Adresse: Karl Fossumsvei 25, 0985 Oslo.
TAR IMOT LÆRLINGER: Karsten Totland Raddatz i Hageform AS, Waldo Asgodom, lærling i Steen & Lund AS og Bjørn Aakerholt, lærlingansvarlig i Steen & Lund AS, tok turen til «åpen dag» på Stovner for å fortelle om samarbeidet med skolen og anleggsgartneryrket.
Anleggsgartner på vei til Stovner
Til høsten starter anleggsgartnerfaget på Stovner vgs. I den anledning inviterte skolen flere av sine samarbeidspartnere fra næringslivet til «åpen dag».
I fjor signerte Stovner videregående skole en «samfunnskontrakt» med ti firmaer i anleggsgartnernæringen. Kontrakten betyr at næringen garanterer læreplass til alle elever som fullfører og består VG2 anleggsgartner på skolen. Selv om tilbudet starter for fullt til høsten, har elever som går første året på bygg og anlegg allerede fått en smakebit. Stovner blir den første skolen i Oslo som tilbyr det nye yrkesfaget.
I forbindelse med at skolen åpnet dørene for besøkende forrige torsdag tok noen av bedriftene som skal motta lærlinger fra Stovner turen for å fortelle om hva de driver med.
– Vi bygger ikke hus eller lager vei, men alt det rundt. Elevene skal lære å legge belegg og plante. Her er den grønne delen og biologien rundt byggearbeidet viktig. Det er vel anleggsgartnerfaget kort oppsummert, sier Bjørn Aakerholt, lærlingansvarlig i Steen & Lund AS.
– Med dette arbeidet kan man konkret påvirke klimaet, legger Karsten Totland Raddatz i Hageform AS til.
Garantert lærlingplass
– Bymiljøetaten i Oslo krever at vi skal ha ti prosent lærlinger med på jobbene vi utfører for dem. Vi har et godt samarbeid med skolen, så elevene vil være litt hos oss underveis også, sier han.
– Står man på og ikke har for mye fravær, er man garantert læreplass på VG2, legger avdelingsleder på Stovner vgs., Bjarne Asgrimplass, til.
Skolen har en plass i Aasta Hansteens vei 1 og ved Fossum skole er det laget to teorirom og spiserom til elevene.
– Elevene på denne linja kommer til å være mye ute. Bransjen stiller virkelig opp og vi synes det er utrolig moro med denne linja. Det er stor etterspørsel etter anleggsgartnere der ute. Nå gleder vi oss til å sette i gang, sier Asgrimplass.
– Hva er viktig når du skal velge skole?
Sabrine Romman.
Sabrine Romman (15), Stovner:
– At den kan tilby noe innen det jeg liker å gjøre og drive med, slik at jeg vet at jeg ikke kommer til å kjede meg. Reisevei har lite å si hvis skolen er bra nok. Lærere og miljøet spiller en stor rolle. Det er greit å kjenne noen som går der og at jeg har hørt mye bra.
Aurora Ademi.
Aurora Ademi (15), Vestli:
– Viktig hvordan lærerne er med elevene og at det er et inkluderende miljø. Fagene som tilbys har litt å si, men jeg vil ta studiespesialisering og det er ikke så vanskelig å finne. Reisevei betyr litt for meg, det er litt avgjørende at jeg ikke må reise langt.
Terese Akselsen Tahiri.
Terese Akselsen Tahiri (15), Grefsen:
– Miljø og linje. Hva skolen kan tilby har mye å si. Jeg vurdere helsefag, så det blir nok en skole som har det. Reisevei betyr ikke så mye, hvordan skolen fremstår er viktigst. At skolen har lærere som er flinke til å lære bort, har stor betydning for meg.