VALGTE Å STØTTE RØDT: Ombir Upadhyay (Frp) valgte å stemme for Rødts flaggforslag torsdag.
VALGTE Å STØTTE RØDT: Ombir Upadhyay (Frp) valgte å stemme for Rødts flaggforslag torsdag. FOTO: Tom EvensenBilde 1 av 1

Flaggheisingssaken på Stovner har skapt debatt, og Stovner Frp ønsker å klargjøre hvorfor vi støttet Rødts forslag

I Akers Avis Groruddalens artikkel fra 2. oktober 2024 om «Rødts to representanter har forlatt partiet» refereres det til Ombir Upadhyays syn på flaggheisingsdebatten i Stovner bydelsutvalg. Fremstillingen gir imidlertid et ufullstendig bilde av saken.

I tillegg har Ture Ludt fra SV kritisert Frp for å ikke støtte heising av Pride-flagget på Stovner, noe som krever presisering.

Vi som Frp-representanter la frem tydelige begrunnelser for hvorfor vi valgte å støtte Rødts forslag i Stovner bydelsutvalg.

Hvorfor støttet Ombir Upadhyay Rødt sitt forslag?

Ombir Upadhyay sa at Frp deltar aktivt under Pride-dagene med egen stand. Partiet viser også sin støtte til Pride-markeringen ved at mange sentrale personer i Oslo Frp deltar i Pride-paraden.

Ombir Upadhyay og Bina Upadhyay fra Stovner Frp har deltatt på Oslo Frps stand under Pride-dagene de siste årene, senest i juni 2024.

Grunnen til at flaggheisingssaken i Stovner BU er forsinket med flere måneder er nettopp kostnaden som BU vil ha på bordet. Etter at kostnaden ble antydet av bydelen, har flere partier i AU, inkludert SV og H, diskutert å finne andre løsninger enn å belaste bydelsbudsjettet til å finansiere kostnaden ved flaggheising på Stovner. Dette ble også uttrykt av Hs representant Håvard Braserudhaget, både på AU- og senest på siste BU-møte.

Det var absolutt på det økonomiske grunnlaget Ombir Upadhyay ga sin støtte til det forslaget som kostet minst.

Hvorfor støttet Kai Magne Melhus Rødts forslag?

Kai Magne Melhus argumenterte for at flaggloven, som ble endret i 2021, burde ha blitt beholdt. Denne endringen ga kommunene mulighet til å bruke andre flagg enn det norske, samiske eller kommuneflagget. Han understreket at offentlige flaggstenger er arenaer som ikke skal vannes ut eller brukes til forskjellige markeringer som ikke alle føler representerer dem, særlig når det gjelder utenrikspolitiske spørsmål.

Melhus viste til Tore Ludts forslag, som ble vedtatt, om at bydelen fremover skal kunne flagge på «spesielle dager» fastsatt av bydelsutvalget eller arbeidsutvalget. Dette kan føre til debatter og vedtak som grenser mot utenrikspolitikk, noe som går utover bydelsutvalgets primære kompetanseområde, slik erfaringene med palestinaflaggingen tidligere har vist.

Frp og Pride
Frp viser støtte til Pride ved å delta aktivt under Pride-dagene. Flaggheisingssaken på Stovner handler imidlertid ikke om Pride-inkludering, slik Tore Ludt har hevdet. Til sammenligning kan det nevnes at presidentskapet på Stortinget besluttet ikke å heise Pride-flagget i 2024.