Når vinterkulden setter inn og isen legger seg er det lett å anta at alle vannflater er trygge. Men ifølge Sigurd Folgerø Dalen er det viktig å huske at trygg is ikke nødvendigvis eksisterer – det er trygg oppførsel på isen som gjelder.
– Det finnes ikke noe som heter trygg og sikker is – det heter trygg og sikker bruk av isen. Derfor er det viktig for oss å få frem tiltak og sjekkpunkter som kan forebygge ulykker, forklarer Dalen.
Han understreker at lokale forhold har stor betydning for isens sikkerhet. Rennende vann, innsjøer og områder med varierende temperaturer kan påvirke isens tykkelse og styrke.
– Har det skjedd ulykker i Groruddalen?
– Det har skjedd at folk har gått gjennom isen i Groruddalen, og det vil mest sannsynlig skje igjen i fremtiden. Derfor er det viktig at alle er på vakt og tar nødvendige forholdsregler.
Sjekk isvarsling for ditt område.
Viktig med lokalkunnskap
Til tross for lange perioder med kulde, kan isen være ujevn. Derfor er det veldig viktig å undersøke forholdene før du begir deg utpå.
– Det er mange faktorer som spiller inn, og lokale forhold kan variere veldig. Selv om det har vært kaldt lenge, kan enkelte områder fortsatt være usikre, sier Dalen.
Han oppfordrer folk til å snakke med lokale kjentfolk som har erfaring med isen. Tegn som sprekker, lyse områder eller vann oppå isen kan indikere svakheter som bør unngås.
– Det er ikke alltid isen er trygg selv om andre er ute på den. Lokalkunnskap er nøkkelen til trygg ferdsel, understreker han.
Brann- og redningsetatens viktigste forhåndsregler:
- Tynn is er farlig: Husk regelen – isen bør være minst 10 cm tykk før du går på den.
- Ta med sikkerhetsutstyr: Ha med ispigger rundt halsen, en kasteline og helst en venn. Husk å informere noen om hvor du går.
- Se etter faresignaler: Sprekkmønstre, lyse områder eller vann oppå isen kan indikere svakheter.
- Hva gjør du hvis isen brister? Hold hodet over vannet, rop etter hjelp, og bruk ispiggene for å dra deg opp. Når du er ute, rull forsiktig vekk fra bruddstedet.
Ha utstyret i orden
Dersom uhellet skulle være ute, er det avgjørende å ha riktig utstyr og vite hva du skal gjøre. Dalen anbefaler blant annet å ha en mobiltelefon i en vanntett pose og alltid bære sikkerhetsutstyr som ispigger.
– Hvis du faller gjennom isen, må du reagere raskt. Lag lyd for å varsle andre, og sørg for at du kommer deg opp så fort som mulig. Det kan bli svært kritisk om du blir liggende i det kalde vannet, sier han.
Å kunne redde seg selv er ofte førsteprioritet, siden det kan ta tid før nødetatene når frem.
– Nøl aldri med å ringe 110, men husk at du er din egen redningsperson i de første minuttene. Forbered deg godt, så kan du øke sjansene for å klare deg, påpeker Dalen.
Et samtaleemne rundt middagsbordet
Ifølge Dalen er det viktig å skape bevissthet rundt sikkerhet på isen.
– Dette er et tema som bør diskuteres hjemme, gjerne rundt middagsbordet. På den måten kan flere – spesielt barn og unge, få kunnskap om hvordan man unngår farlige situasjoner, avslutter han.