Samtidig som antall hendelser øker, synker alderen på de involverte. Det siste året var det en stigning på 76 pst. i kriminalitet begått av unge i alderen 10-14 år i Oslo. I flere av hendelsene har det vært kniv eller andre våpen involvert. Denne situasjonen har vart hele våren 2024, og fortsetter inn i det nye skoleåret denne høsten.
Allerede første skoleuke ble både elever og lærere ved en skole i Oslo truet med kniv av en elev. Det er tverrpolitisk enighet i Oslo om at dette er helt uakseptabelt og at vi ikke kan ha det sånn. Dessverre er det slik dagens situasjon er, og Høyre-byrådet har ikke et eneste tiltak for å stoppe utviklingen, til tross for at de nettopp har lagt frem et budsjett på 105 milliarder.
I Oslo har Arbeiderpartiet lansert «Team Oslo», et tiltak med tett en-til-en-oppfølging, individ-spesifikke tiltak og aktivitetsplaner for hver enkelt unge gutt som stadig utsetter andre for vold, trusler og kriminalitet. Vi vet jo hvem disse gutta er. Politiet vet hvem de er. Skolen vet hvem de er. Fritidsklubben vet hvem de er, og foreldrene vet det som regel også. Vi snakker om noen titalls ungdommer som gjentatte ganger begår alvorlig kriminalitet i byen vår.
Det er foreldrene som har ansvaret for oppdragelsen og omsorgen i det daglige, men hva har skjedd når trettenåringen har med kniv på skolen? Årsakene er trolig mange og komplekse, men la oss være helt tydelige på en ting:
Det er ikke i skolens undervisning barn og unge har lært å bruke våpen, trusler og vold. Vi kan ikke forvente at lærere og skolens ansatte skal løse utviklinga vi ser i Oslo nå. Når volden øker, men alderen på de involverte synker, betyr det også at mer av kriminaliteten og volden tas med inn i skolegården.
Ingen vil ha det sånn. Da ligger det et tungt politisk ansvar på oss som er folkevalgte i Oslo. Vi har et ansvar for å finne sammen om tiltak som kan iverksettes raskt, for å stoppe utviklinga med vold og kriminalitet.
Oslo får drahjelp av regjeringen i statsbudsjettet, og kan forvente mellom 25 og 30 millioner til beredskapsteam mot ungdomskriminalitet og utrygge skolemiljøer. Disse pengene kan gå direkte til en versjon av «Team Oslo,» og arbeidet bør starte snarest.
I etterkant av vårt utspill om «Team Oslo» var en av innvendingene fra Høyres Oslo-politikere at «Høyre mener nesten det samme.» Ingenting er bedre enn det! Hvis det faktisk er slik at Høyre-byrådets største problem med innføringen av «Team Oslo» er at det er Arbeiderpartiet som konkretiserte tiltaket med tett en-til-en-oppfølging og aktivisering, så lover det godt. Det viktigste nå er at noe gjøres, ikke at Oslos byrådsleder på repeat sier «sånn skal vi ikke ha det.» Nå ligger ballen hos ham.
Oslo Arbeiderparti ved:
Marthe Scharning Lund, gruppeleder for Arbeiderpartiets bystyregruppe, Anders Røberg-Larsen, bydelsutvalgsleder for Grorud (Ap), Tina Espejord, gruppeleder for Ap i Bjerke bydelsutvalg, Mari Morken, bydelsutvalg-sleder for Alna (Ap), Rashid Nawaz, bydelsutvalgs-leder for Stovner (Ap)