Akvarellen viser Buxtehude som spiller celle og er laget av Marianne Gihle, etter et maleri av Johannes Voorhout (en detalj fra «Et musikalsk selskap», 1674). Foto:
Akvarellen viser Buxtehude som spiller celle og er laget av Marianne Gihle, etter et maleri av Johannes Voorhout (en detalj fra «Et musikalsk selskap», 1674). Foto:Bilde 1 av 1

Grorud kirkes kammerkor ut av korona-dvalen:

Fremfører musikk av barokkomponisten Dietrich Buxtehude

Kammerkoret i gang igjen. Koret tilbyr nå en konsert med velklingende barokkmusikk av Dietrich Buxtehudes, som vanlig profesjonelt støttet av solister og musikere. Det hele vil finne sted i Grorud kirke søndag 20. september klokka 18.00.

Buxtehudes fødested er omstridt. Lenge var Oldesloe i Holstein regnet som mest sannsynlig, men mye tyder nå på at han var født i 1636, etter at familien hadde flyttet til Helsingborg. Begge stedene var den gang en del av Danmark-Norge, og til tross for at Buxtehude bodde og arbeidet i Lübeck fra 1668 til sin død i 1707, regnet han seg selv som dansk mer enn tysk.

Buxtehudes far var organist, og må ha vært en god lærer for sønnen. Da den prestisjefylte stillingen som organist i Marienkirsche i Lübeck ble ledig i 1667, ble Dietrich ansatt, i skarp konkurranse med to andre meriterte organister. Buxtehudes ry som organist spredte seg raskt, og da han fra 1673 tok opp igjen tradisjonen med Abendmusik som hans forgjenger hadde startet opp, ble Lübeck et mål for musikkinteresserte fra hele Nord-Tyskland. Abendmusik var en konsertserie som gikk de siste fem søndagene før jul hvert år, med orgel-, vokal- og instrumentalmusikk. Mye av musikken komponerte Buxtehude selv, og det ga ham anledning til å utvide sitt repertoar som komponist. Membra Jesu nostri, som Grorud kirkes kammerkor fremfører på søndag, var sannsynligvis en del av Abendmusik-programmet i 1680.

Johann Sebastian Bach var en stor beundrer av Buxtehude, og 20 år gammel gikk han til fots 700 kilometer for å høre – og lære av – Buxtehudes orgelspill.

I en tid der mye av musikken som ble komponert var preget av solid, tradisjonsbundet håndverk, uten et dypt følelsesmessig engasjement, sto Buxtehude frem som en lidenskapelig og kreativ komponist. Hans fremste egenskap er kanskje en evne til å skape stor kunst med enkle virkemidler og – når det gjelder vokalmusikken – en nesten uovertruffen lydhørhet for teksten. Han finner poesien og rytmen i teksten og bygger musikken rundt disse. For hver ny tekst endrer musikken karakter. Om han ikke var like nyskapende som Bach, skapte Buxtehude et dyptfølt og sterkt personlig tonespråk, som mange i dag har fått ørene opp for. Kanskje trengs hans musikk mer enn noen gang i vår hektiske tid.

Denne Buxtehude-konserten skulle ha vært fremført 26. april, men ble utsatt p.g.a. koronaepidemien. Det er gode smitteverntiltak i kirken, bl.a. er annenhver benk avstengt, for å garantere tilstrekkelig avstand mellom tilhørerne.