Morten Edvardsen, bystyrerepresentant for Senterpartiet Foto: Sturlason, Oslo kommune / Code Arkitektur
Morten Edvardsen, bystyrerepresentant for Senterpartiet Foto: Sturlason, Oslo kommune / Code ArkitekturBilde 1 av 1

Groruddalsdebatt:

– Jeg forstår veldig godt at dere nå er forbannet

Nå har bystyrets flertall, mot Senterpartiets stemme, vedtatt at OBOS skal få bygge O-blokka. Leiligheter som ifølge OBOS-sjefen var uselgelige, og et prosjekt Plan- og bygningsetaten ikke kunne anbefale, som Bydel Grorud var mot og som svært mange i nabolaget har engasjert seg kraftig mot. Jeg forstår veldig godt at dere nå er forbannet.

Nok en gang har flertallet på rådhuset gått for kvantitet, ikke kvalitet. Nok en gang har de satt utbyggernes interesser først, ikke innbyggernes. Og hva kan vi lære av det?

Jo, dere kan stemme på partier som bryr seg om lokaldemokratiet. Og jeg vil si til dere: Engasjementet deres har gjort inntrykk på Senterpartiet, og vi lytter til dere. Takk for at dere engasjerer dere, og beklager på det sterkeste at dere ikke blir hørt.

Oslo trenger et levende lokaldemokrati, der det nytter å engasjere seg. Der man blir lytta til og tatt på alvor. Der bydelsutvalgene har noe å si, og vedtak i bydelsutvalgene får konsekvenser for vedtak som fattes på rådhuset. Der naboers og lokalmiljøenes engasjement ikke blir sett på som utidig innblanding og støy, men som en verdi i lokalpolitikken og i utviklinga av Oslo.

Folka som bor i området som blir påvirka av en utbygging har ikke meninger om det fordi de ønsker å stoppe all forandring og utvikling, men fordi de er glade i lokalmiljøet sitt og vil ivareta kvaliteter ved sitt nabolag og vil medvirke. Det skal vi heie på og lytte til! De boligene som bygges i Oslo skal stå i årtier, og nye store områder som utvikles blir del av byen vår for framtida.

Derfor er det utrolig viktig at vi ikke bare bygger for å få flest mulig boliger, men for en best mulig by. At innbyggerne skal medvirke er lovfesta i Plan- og bygningsloven.

Senterpartiet mener det må få praktiske konsekvenser. De som har engasjert seg i O-blokka bør huske ved kommunevalget at Ap, MDG, SV og Venstre ikke er nevneverdig opptatt av det.