Det sier bydelsoverlege i Bydel Bjerke, Synne Schou Øhrberg, bydelsdirektør Bovild Tjønn og BU-leder Bjørn Lundberg. De går foran i kampanjen som skal gjøre at færre blir syke av influensa i bydelen denne vinteren.
– Jeg har tatt influensavaksine de siste tjue årene, forteller BU-leder Lundberg.
– Du vet vi menn blir jo så ekstra sjuke, så det har jeg mest av alt gjort for konas skyld, sier Lundberg til latter fra resten av forsamlingen på bydelsdirektørens kontor denne november-morgenen.
– Kan redde liv
Nettopp det å ta vaksine for å skåne andre står sentralt når Oslo Universitetssykehus og Oslo kommune nå tilbyr gratis vaksine til helsepersonell. I Bydel Bjerke er kampanjen rettet mot medarbeidere blant annet i hjemmetjenesten og på helsestasjonen, men også barnehageansatte.
– Influensa er en potensielt dødelig sykdom, minner bydelsoverlege Schou Øhrberg om.
Hvert år smittes rundt ti prosent av befolkningen og det er anslått at det i gjennomsnitt dør 900 mennesker årlig i Norge som følge av influensa.
– Det at flest mulig av våre ansatte som er i kontakt med eldre og kronisk syke tar vaksinen, kan bidra til at mange unngår å bli syke. Det kan rett og slett redde liv. Ved å ta vaksinen beskytter vi de sårbare ved å beskytte oss selv.
Også til barnehageansatte
I Bydel Bjerke har man altså bestemt seg for å gå enda lenger enn det som ligger i kampanjen. Blant annet går tilbudet ut til alle ansatte i barnehagene, samt andre ansatte som er i kontakt med mennesker som kan være ekstra sårbare.
– Vi ønsker å bidra til at både ansatte og barn holder seg friske, sier den sykepleierutdannede bydelsdirektøren, Bovild Tjønn.
– Det er viktig for tilbudet i barnehagen at de ansatte er friske og på jobb. Vi tror tilbudet om gratis vaksine vil slå positivt ut også på sykefraværsstatistikken, som i sin tur også er positivt for barna.
– Blir ikke influensasyke av vaksinen
Bydelsoverlege Schou Øhrberg oppfordrer ellers alle som er eldre enn 65 år, folk med kroniske sykdommer eller nedsatt immunforsvar til å ta influensavaksinen. Det gjør du hos fastlegen. Vaksinen har få bivirkninger. Som oftest dreier det seg om hevelse og ømhet på stikkstedet.
– Man kan også oppleve lettere influensaaktige symptomer, men dette er bare tegn på at immunsystemet arbeider, sier hun.
Så brettes det opp ermer og nakne skuldre gjøres klare for stikk på bydelsdirektørens kontor. Det er sykepleier og assisterende avdelingsleder, Anne Svello Knoph, som gjør klar sprøytene.
Tre stikk senere på BU-leder, bydelsdirektør og bydelsoverlege er konklusjonen klar.
– Det gjør jo ikke vondt engang!