– VILLE DET BLITT KAOS?: Ville gatene på Løren vært like rolige og fredfulle under en krise? Hvor skulle beboerne funnet sitt nærmeste tilfluktsrom, og hvordan finner man egentlig ut hvor det nærmeste tilfluktsstedet ligger når det ikke står på DSBs (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) liste over tilfluktsrom?
– VILLE DET BLITT KAOS?: Ville gatene på Løren vært like rolige og fredfulle under en krise? Hvor skulle beboerne funnet sitt nærmeste tilfluktsrom, og hvordan finner man egentlig ut hvor det nærmeste tilfluktsstedet ligger når det ikke står på DSBs (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) liste over tilfluktsrom?Bilde 1 av 4
FORBEREDT: Sivilforsvarinspektør Carl Martin Øyjord Andersen (t.v.) og president i Hovin Rotary Klubb, Nils Ove Bredvold. Begge er godt forberedt dersom krisen skulle inntreffe.
FORBEREDT: Sivilforsvarinspektør Carl Martin Øyjord Andersen (t.v.) og president i Hovin Rotary Klubb, Nils Ove Bredvold. Begge er godt forberedt dersom krisen skulle inntreffe.Bilde 2 av 4
LÆRERIKT: Gjengen fra Hovin Rotary Klubb var svært fornøyde med innføringen i totalforsvaret, Sivilforsvaret og egenberedskap, som de fikk av Carl Martin Øyjord Andersen.
LÆRERIKT: Gjengen fra Hovin Rotary Klubb var svært fornøyde med innføringen i totalforsvaret, Sivilforsvaret og egenberedskap, som de fikk av Carl Martin Øyjord Andersen.Bilde 3 av 4
BEREDT: Dette er Nils Ove Bredvolds egenberedskap i praksis. Her lagrer han alt fra vann til batterier.
BEREDT: Dette er Nils Ove Bredvolds egenberedskap i praksis. Her lagrer han alt fra vann til batterier.Bilde 4 av 4

Hvordan skal den tettbebodde befolkningen på Løren håndtere en krise uten offentlige tilfluktsrom?

Med over 12.000 innbyggere på Løren alene, er det et av Norges mest tettbebygde områder. Hva skjer om en akutt krise oppstår, og innbyggerne plutselig trenger et trygt sted å søke tilflukt? Sivilforsvarinspektør Carl Martin Øyjord Andersen delte sin kunnskap om dette da han besøkte Hovin Rotary Klubb for å snakke om totalforsvaret, Sivilforsvaret og egenberedskap.

Under foredraget understreket Andersen viktigheten av egenberedskap som en del av krisehåndteringen, både i fredstid og under ekstraordinære situasjoner.

– Egenberedskapsrådene skal fungere i fredstid, i krise og i krig. Det handler ikke om at Norge er mer truet nå enn før, men om å være forberedt på uforutsette hendelser som strømbrudd, telefonnett som går ned, eller brudd på vannledninger, men også mot villede handlinger fra aktører som ikke vil oss vel. Å ha vann, mat, tepper, batteribank og lys tilgjengelig kan gjøre en stor forskjell når kontrollen ellers mangler, sier Andersen.

Han fremhever også hvordan Sivilforsvaret, i samarbeid med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), spiller en sentral rolle i å spre kunnskap om dette temaet.

– Sivilforsvaret er lokalt forankret, og vi har en viktig rolle i å understøtte DSBs arbeid med egenberedskap. Det er essensielt å nå ut til lokalmiljøene med disse budskapene, forklarer han.

LÆRERIKT: Gjengen fra Hovin Rotary Klubb var svært fornøyde med innføringen i totalforsvaret, Sivilforsvaret og egenberedskap, som de fikk av Carl Martin Øyjord Andersen.

Mangelen på tilfluktsrom i Groruddalen

Et av temaene som ble diskutert var den totale mangelen på offentlige tilfluktsrom i Groruddalen – noe som skiller seg sterkt fra Oslo sentrum. For innbyggere i Løren-området, hvor befolkningstettheten er blant de høyeste i Norge, kan dette skape ekstra utfordringer ved en eventuell krise.

– Jeg anbefaler at folk søker informasjon om hvor deres tilfluktsrom kan være. Sivilforsvaret.no er en god kilde til informasjon om nettopp dette. Her kan man se plasseringen av de offentlige tilfluktsrommene i kartdata. Når det gjelder de private tilfluktsrommene kan man eksempelvis snakke med sitt sameie, se til skoler, idrettshaller og andre bygg der folk samles som ble bygget før 1998. Det er også viktig å presisere at man skal kunne søke tilflukt i eget hjem, og da blir egenberedskapsrådene enda mer relevant, sier Andersen.

FORBEREDT: Sivilforsvarinspektør Carl Martin Øyjord Andersen (t.v.) og president i Hovin Rotary Klubb, Nils Ove Bredvold. Begge er godt forberedt dersom krisen skulle inntreffe.

– Pust med magen

På spørsmål om hvordan innbyggerne på for eksempel Løren bør forholde seg ved en akutt krise, var Andersens svar klart:

– Pust med magen. Søk informasjon der det er tilgjengelig, og bruk egenberedskapsrådene som et verktøy for å skape tid og rom til å håndtere situasjonen. Det kan være avgjørende i kaotiske situasjoner.

Den engasjerte presidenten i Hovin Rotary Klubb, Nils Ove Bredvold, legger til at den høye befolkningstettheten i byområder gjør dem spesielt utsatt.

– En fiendtlig aktør ser større potensial for kaos i et byområde enn på landsbygda. Det viser viktigheten av å ha gode beredskapsplaner, ikke bare for den enkelte, men også for lokalsamfunnene, sier han.

BEREDT: Dette er Nils Ove Bredvolds egenberedskap i praksis. Her lagrer han alt fra vann til batterier.

Vær kildekritisk og ta pauser

Andersen benyttet også anledningen til å minne om betydningen av å være bevisst på hvordan man forholder seg til nyhetsstrømmer i krisetider.

– Vær kildekritisk, og gi deg selv et mentalt pusterom. Det er lov å slå av nyhetene av og til. Informasjon kan være både nyttig og overveldende, men det er viktig å finne en balanse, understreket han.

 

En oppfordring til handling

Avslutningsvis oppfordret Andersen folk til å gjøre det de kan for å være bedre rustet i møte med uforutsette hendelser. Han understreket også at selv små tiltak kan utgjøre en stor forskjell.

– Vi lever i et samfunn der alt ikke alltid kan ivaretas samtidig. Egenberedskap handler om å ta ansvar for sin egen situasjon, avsluttet han.

For innbyggerne i Groruddalen er budskapet klart: Å være forberedt kan være forskjellen mellom kontroll og kaos.

Kommentarer