BIDRA HJEMMEFRA: Diakon Anne Stige Beck (t.v.) i Østre Aker og Haugerud menighet og diakon Birgit Kinn Hanstensen i Grorud menighet minner om at man i år må gjennomføre dugnaden hjemmefra. Foto:
BIDRA HJEMMEFRA: Diakon Anne Stige Beck (t.v.) i Østre Aker og Haugerud menighet og diakon Birgit Kinn Hanstensen i Grorud menighet minner om at man i år må gjennomføre dugnaden hjemmefra. Foto:Bilde 1 av 3
Foto:
Foto:Bilde 2 av 3
OSLO-ANSVAR: Byaksjonsleder Marina Staubo-Hessen gleder seg til en (litt) annerledes TV-aksjon. Foto:
OSLO-ANSVAR: Byaksjonsleder Marina Staubo-Hessen gleder seg til en (litt) annerledes TV-aksjon. Foto:Bilde 3 av 3

TV-aksjonen 2020:

I år kan du gi fra sofaen

Det blir ingen bøsse- bærere på døra i år. I stedet slipper digitale bøssebærere fantasien løs for å samle inn penger.

Årets TV-aksjon står Verdens naturfond (WWF) for. Plast i havet har blitt et massivt problem, og årets aksjon vil samle inn penger for å realisere konkrete tiltak i Sørøst-Asia, der mye av plasten kommer fra. Midlene fra årets TV-aksjon er øremerket tiltak i Indonesia, Vietnam, Filippinene og Thailand.

Plast i havet kan potensielt ødelegge økosystemet. Problemet med plast er at det ikke brytes ned, og samler seg derfor opp. Sjølivet kan tro at plasten er mat, og spise det. Når plasten ikke brytes ned kan dyret dø. Fiskeliner og garn som gjerne lages av plast, ender fort opp med å tvinne seg rundt fugler og sjøliv og gir dem vonde plager som kan forårsake død.

Årets TV-aksjon skal bidra til å etablere og forbedre eksisterende avfallssystemer for nærmere en million mennesker. Målet er at man på denne måten skal redusere utslipp av plast i hav og elver med 7000 tonn årlig.

Digital innsamling

Årets innsamling til TV-aksjonen blir heldigital av hensyn til Covid-19 pandemien. For å begrense smitten ble det besluttet ikke å ha fysiske bøsser. Samtidig er Marna Staubo-Hessen, byaksjonsleder i Oslo, sikker på at kreative Oslo-folk vil finne gode måter å gi oppmerksomhet til årets aksjon.

OSLO-ANSVAR: Byaksjonsleder Marina Staubo-Hessen gleder seg til en (litt) annerledes TV-aksjon.

OSLO-ANSVAR: Byaksjonsleder Marina Staubo-Hessen gleder seg til en (litt) annerledes TV-aksjon.

– Alle som ønsker kan bli digitale bøssebærere. Da får de en lenke som de kan dele i sosiale medier eller på e-post, forklarer Marina Staubo-Hessen, byaksjonsleder i Oslo.

– Det er flere som gjør noe litt morsomt for å skape engasjement for sin bøsse. For eksempel så har de at hvis de får inn 10.000 kroner så skal de bade i Oslofjorden, ting som det. Så selv om det blir heldigitalt i år så skjer det fortsatt ting lokalt.

Staubo-Hessen håper at det fortsatt vil bli mange donasjoner fra det norske folk selv om man i år ikke vil få besøk på døren. Selv om TV-aksjonen offisielt foregår på søndag kan man allerede donere penger, og det vil være mulig å gi helt til 1. november.

Samlet inn hittil:

Torsdag klokka 12 hadde Oslo samlet inn 15.107.057 kroner.

Groruddalen hadde gitt følgende:

• Bydel Grorud: 31.918 kroner

• Bydel Bjerke: 117.273 kroner

• Bydel Alna: 90.917 kroner

• Bydel Stovner: 81.736 kroner

Om TV-aksjonen:

• Har blitt arrangert årlig siden 1974, der det årlig samles inn penger til ulike veldedige prosjekter.

• TV-aksjonen er verdens største innsamlingsaksjon målt i antall frivillige og innsamlede kroner fordelt på befolkningen. Altså er det den ultimate dugnad.

• Totalt har nordmenn gitt 9 milliarder kroner siden 1974 til ulike formål. Den mest-innbringende aksjonen hittil var i 2018, da Kirkens Bymisjon fikk inn 244,5 millioner kroner.

Slik gir du i år

• Du kan finne digitale bøsser eller bli bøssebærer på blimed.no

• Om du ønsker å gi direkte kan du sende valgfritt beløp på VIPPS til 2133.

• Du kan ringe automatisk givertelefon og gi 300 kroner på telefon 822 08 08.

• Det vil være mulig å gi helt fram til 1. november.