INGEN BARN SKAL STÅ BRUD: Siri Bye (t.v.) og Stig Skjærstad i lokalkomitéen på Grorud håper flere stiller opp på søndag under årets TV-aksjon. De organiserer bøssebærere på vegne av Grorud og Romsås. Foto: Caroline Hammer
INGEN BARN SKAL STÅ BRUD: Siri Bye (t.v.) og Stig Skjærstad i lokalkomitéen på Grorud håper flere stiller opp på søndag under årets TV-aksjon. De organiserer bøssebærere på vegne av Grorud og Romsås. Foto: Caroline HammerBilde 1 av 1

I dag ringer de på døra

Årets TV-aksjon går til Plan og deres aksjon «Barn, ikke brud.» Lokalkomiteen på Grorud håper at alle åpner for bøssebærerne.

Endelig er TV-aksjonen tilbake i vante former. Fjorårets aksjon ble gjennomført heldigitalt, men denne søndagen vil det kry av bøssebærere i alle nabolag. Siri Bye og Stig Skjærstad i lokalkomiteen på Grorud håper at enda flere melder seg til bøssebæring.

– Det er ofte mange av de samme som går hvert år, men i år er det en del som ikke har anledning. Da vil vi minne på at det er mange måter å bidra på, sier Bye, som ramser opp:

– Man kan starte digital innsamling på blimed.no, bruke Vipps, telefon, SMS, bankgiro.

Bye og Skjærstad oppmuntrer alle som bor i blokk til å åpne hvis noen ringer på søndag mellom 15.00 og 18.00. Det kan være bøssebærere.

Bekjempe barneekteskap

Årets aksjon går til Plan og aksjonen «Barn, ikke brud» for bekjempelse av barneekteskap i fem land: Bangladesh, Nepal, Malawi, Mali og Niger.

– I disse landene blir mellom 40 og 80 prosent av jentene giftet bort før de er 18 år. De får ikke skolegang og blir ofte utsatt for vold og overgrep. Man anslår at på verdensbasis blir ei jente giftet bort hvert tredje sekund, forklarer Bye.

– Det føles ganske uvirkelig når man ikke ser det hver dag, men det er et stort problem. Disse jentene blir gjemt bort og får ikke lov til å leve sine egne liv, påpeker Skjærstad.

Plans arbeid handler vel så mye om å endre lovene som i dag tillater barnebryllup, som å endre kulturelle og religiøse praksiser. I mange land er det, sammen med fattigdom og et negativt kvinnesyn som ikke anser jenter som viktig, en langt viktigere årsak til at barneekteskap fortsatt finner sted.

– Vi får ikke endret på alt umiddelbart, men vi må gjøre litt og litt, sier Bye.

Meningsfylt søndagstur

– Det at man ser at man bruker tiden til noe meningsfylt betyr mye for meg, sier Skjærstad.

Både han og Bye har engasjert seg i organiseringen av TV-aksjonen lokalt i flere år. Skjærstad poengterer at han opplever en forskjell i engasjementet når TV-aksjonen går til noe man selv kjenner på kroppen.

– Desto nærmere man er problemet, jo mer engasjert blir man. Mange  tenker ikke på dette med barneekteskap, men det er mange jenter som aldri får noen muligheter nettopp fordi de blir giftet bort. Kanskje man hadde fått et annet inntrykk av det dersom man stilte noen jenter i sjette eller syvende klasse spørsmål om hvordan de ville ha opplevd det, sier han.

For både Bye og Skjærstad understreker at dette er en viktig sak å samle inn penger til. Det er også mye av grunnen til at de år etter år engasjerer seg frivillig i TV-aksjonen.

– Jeg mener at dugnadsånden er noe helt norsk og viktig å bevare. At man over hele landet gjør noe godt for andre uten å tenke på kroner og at man selv skal sitte igjen med noe, sier Skjærstad.

– Mange familier bruker bøssebæringa som søndagsturen og tar med seg barna. Det er en veldig fin måte å introdusere barna til frivillighet og fortelle mer om hvorfor det er så viktig, tilføyer Bye.

De oppmuntrer nå alle som kan til å melde seg som bøssebærere. Og om du er et annet sted, er det ingen unnskyldning.

– Meld deg der du er. Ta med en bøsse på fjellturen, sier Bye med et glimt i øyet.

Mange muligheter

For dem som ønsker å gi direkte, uten bøsse, er det flere alternativer.

– Du kan skanne en QR-kode, sende via Vipps på nummer 2133, ringe 822 08 008 for å gi 300 kroner, sende en SMS med kodeord TVA til 2144 for å gi 300 kroner eller sette inn bidrag på konto 8380 08 09005, sier kommunikasjonsleder Maren Thorsen Bleskestad.