VIKTIG OMRÅDE: Her er leder i Haugerud IF, Dag Endal, nesten midt i et viktig område for Områdeløft Trosterud og Haugerud. Til venstre skimtes en del av Haugerud ungdomsskole, nedenfor ser vi bygninger tilhørende Trosterud barneskole og til høyre en del av idrettsanlegget. Alt sammen skal bygges nytt og rustes opp i løpet av de nærmeste tre-fire årene. Foto:
VIKTIG OMRÅDE: Her er leder i Haugerud IF, Dag Endal, nesten midt i et viktig område for Områdeløft Trosterud og Haugerud. Til venstre skimtes en del av Haugerud ungdomsskole, nedenfor ser vi bygninger tilhørende Trosterud barneskole og til høyre en del av idrettsanlegget. Alt sammen skal bygges nytt og rustes opp i løpet av de nærmeste tre-fire årene. Foto:Bilde 1 av 3
Stort fremmøte. Foto:
Stort fremmøte. Foto:Bilde 2 av 3
LIKE SYNSPUNKTER: Det ble ingen heftig debatt, men derimot en rekke sammenfallende syn på hvordan en prosess for et områdeløft bør gjennomføres da det ble invitert til paneldebatt i Haugerud kirke. Fra venstre sitter Lars Marius Hestnes Olsen, (EBY), sokneprest Carsten Schuerhoff, leder av Haugerud frivilligsentral, Ann Kristin Pettersen, leder av Haugerud IF, Dag Endal og debattleder Halvor Voldstad. Foto:
LIKE SYNSPUNKTER: Det ble ingen heftig debatt, men derimot en rekke sammenfallende syn på hvordan en prosess for et områdeløft bør gjennomføres da det ble invitert til paneldebatt i Haugerud kirke. Fra venstre sitter Lars Marius Hestnes Olsen, (EBY), sokneprest Carsten Schuerhoff, leder av Haugerud frivilligsentral, Ann Kristin Pettersen, leder av Haugerud IF, Dag Endal og debattleder Halvor Voldstad. Foto:Bilde 3 av 3

Medvirkning er nøkkelen til gode områdesatsinger

Medvirkning i områdesatsinger som Planprogram for Trosterud og Haugerud (2017-2023) og samarbeidet med Områdeløft Trosterud og Haugerud er helt sentralt og avgjørende for gode resultater.

Dette gikk som en rød tråd gjennom en paneldebatt i regi av Bydel Alna i Haugerud kirke forleden. Det aktuelle utgangspunktet var en erfaringskonferanse som Kommunal- og moderniseringsdepartementet nylig arrangerte sammen med Husbankens storbynettverk, om områdesatsinger 2020 og hvordan man kan bidra til bedre levekår i utsatte byområder.

Selve konferansen gikk over et par dager i det nye kultur- og opplevelsesområdet Vulkan på Grünerløkka, blant annet med deltakelse av seksjonsleder for miljø- og områdeutvikling i Bydel Alna og medlem i programstyret for områdesatsingens nærmiljøprogram i bydelen, Halvor Voldstad, prosjektleder for Områdeløft Trosterud og Haugerud, Siri Thurmann-Moe, prosjektmedarbeider samme sted, Idil Mohamed og programleder for nærmiljøprogrammet i Bydel Alna, Sarah Jahangiry.

Før paneldebatten tok til var det befaring til de ulike prosjektene i Områdeløft Trosterud og Haugerud. Befaringen gikk til Haugerudparken (på oversiden av idrettsanleggene på Haugerud og like ved Haugerud ungdomsskole), Trosterudparken, markaporten Lille Wembley (ved Solfjellet borettslag) og ikke minst skolene med tilhørende anlegg. Både Trosterud barneskole, Haugerud ungdomsskole og den nåværende Haugerud idrettshall skal rives og bygges nytt.

LIKE SYNSPUNKTER: Det ble ingen heftig debatt, men derimot en rekke sammenfallende syn på hvordan en prosess for et områdeløft bør gjennomføres da det ble invitert til paneldebatt i Haugerud kirke. Fra venstre sitter Lars Marius Hestnes Olsen, (EBY), sokneprest Carsten Schuerhoff, leder av Haugerud frivilligsentral, Ann Kristin Pettersen, leder av Haugerud IF, Dag Endal og debattleder Halvor Voldstad.

LIKE SYNSPUNKTER: Det ble ingen heftig debatt, men derimot en rekke sammenfallende syn på hvordan en prosess for et områdeløft bør gjennomføres da det ble invitert til paneldebatt i Haugerud kirke. Fra venstre sitter Lars Marius Hestnes Olsen, (EBY), sokneprest Carsten Schuerhoff, leder av Haugerud frivilligsentral, Ann Kristin Pettersen, leder av Haugerud IF, Dag Endal og debattleder Halvor Voldstad.

Orientering

Tilbake i Haugerud kirke åpnet Halvor Voldstad med å orientere om områdets lokalisering i forhold til sentrale bygg og institusjoner i delbydel Trosterud og Haugerud. Han snakket også om hvorfor det var viktig å etablere varige kvaliteter i bedringen av bomiljø og nærmiljø, blant annet med vekt på en del av de demografiske forholdene knyttet til levekårene i området.

Etter Voldstads orientering var det sjefsarkitekt i Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY), Lars Marius Hestnes Olsen, som blant annet snakket om samarbeidet med de mange frivillige organisasjoner og lag i området, et samarbeid som har vist både nødvendighet og viktighet av medvirkning av lokale krefter og folk som bor på stedet.

Hestnes Olsen, som har vært med siden planprogrammet for Trosterud og Haugerud ble presentert for første gang under et årsmøte i Haugerud og Trosterud Vel i Trosterudvillaen i 2017, kunne nesten ikke få gitt nok ros til holdninger og engasjement som var vist gjennom samarbeidet med den lokale frivilligheten og befolkningen. Noe som igjen førte til at Hestnes Olsen har vist et gjensidig engasjement og samspill fra EBY sin side.

Stort fremmøte.

Stort fremmøte.

Medvirkning

Hestnes Olsen kunne fortelle at man blant annet har testet ut ting man normalt ikke gjør i slike prosesser og som man nå har testet ut i en pilot for utvidet medvirkning.

I invitasjonen til paneldebatten ble det da også signalisert at man blant annet ville trekke fram erfaringene fra arbeidet knyttet til medvirkningsprosessene i de ulike gruppene, hvilke verktøy som er brukt og hvordan dette viser en praksis som er overførbar for byutviklingsprosesser i Oslo og Norge.

Panelet som var i aksjon var, unntatt Ann Kristin Pettersen, sammensatt av representanter for styringsgruppen for Områdeløft Trosterud og Haugerud som består av ti medlemmer, derav åtte oppnevnt av bydelsutvalget i Alna og ti representanter utnevnt av bydelsutvalget. De som satt i panelet var – sjefsarkitekt i EBY, Lars Marius Hestnes Olsen, sokneprest i Østre Aker og Haugerud menighet, Carsten Schuerhoff, Ann Kristin Pettersen, daglig leder for Haugerud frivilligsentral og Dag Endal, styreleder i Haugerud IF og driftsansvarlig for fotballbane, tennisbaner og idrettshall.

Debatten, om man kan kalle det en debatt, var preget av synspunkter med stort sett sammenfallende interesser der konklusjonen må være at man hadde begynt områdeløftet i riktig ende, nemlig med skoler, idrettsanlegg og kultur. Det man vet kommer til å engasjere enda mer, og trolig også by på flere motstridende interesser, er når man etter hvert skal ta for seg boligutviklingen i området.