Sykkeltrasé Burås-Sinober-Lilloseter Foto:
Sykkeltrasé Burås-Sinober-Lilloseter Foto:Bilde 1 av 1

Debatt:

– Miljøvalget 2019

FNs klimapanel stadfester at mesteparten av den globale oppvarmingen skyldes menneskelig aktivitet. Vi brenner for mye karbon som igjen blir til klimagassen CO2. Rapporten gir oss 12 år på å gjennomføre de nødvendige utslippskuttene for å nå 1,5 gradersmålet.

FNs klimapanel stadfester at mesteparten av den globale oppvarmingen skyldes menneskelig aktivitet. Vi brenner for mye karbon som igjen blir til klimagassen CO2. Rapporten gir oss 12 år på å gjennomføre de nødvendige utslippskuttene for å nå 1,5 gradersmålet.

Løsningen på klimaproblemet er enkel. Det er bare å kutte bruken av fossile brensler, umiddelbart. Et sånt kutt får store følger for jobber og velstand. Arbeiderpartiet vet at folk flest faktisk jobber i eller til daglig er avhengige av den fossile sektor og vi vet at klimakutt er vanskelig og upopulært.

Arbeiderpartiets hovedsak har alltid vært arbeid for alle. Det er svært tøft å balansere klimapolitikk opp mot full sysselsetting. Vi mener det er mulig og med et fornyet mandat fra velgerne i Oslo skal vi klare det. Tross alt så kjenner vi at oslolufta har blitt renere de siste 4 åra.

Vår klimapolitikk tar innover seg hvordan å holde folk i arbeid samtidig som vi tar vare på miljøet. Arbeiderpartiet vil gjennom å følge opp klimaforliket fra 2016 sørge for et karbonnøytralt Norge i 2030. Dette innebærer klimagasskutt på hele 95% fra 2009-nivå og er modig og fremtidsrettet miljøpolitikk. Med en eldre- og folkehelseminister som prioriterer å bruke tid og penger på bompenger i stedet for pleie og omsorgssektoren er det kanskje ikke så rart at regjeringspartiene stemte imot dette.

Det kommer dessverre heller ikke som noen overraskelse at FrPs Aina Stenersen og Vidar Haugan går til valg på noe så reaksjonært som å avvikle klimaetaten i Oslo, en nødvendig etat for gjennomføringen av klimatiltak. Et tydeligere nei til en grønn fremtid skal vi lete lenge etter. Per Sandberg har helt rett når han sier at Fremskrittspartiet har blitt et «nei-til-alt-parti». FrP sier nei til et rettferdig arbeidsliv, nei til mangfold, nei til rettferdig veiprising og nei til en skole- og eldrepolitikk som er best mulig. I 2019 burde de ihvetfall si ja til klima. Dessverre er det eneste FrP sier ja til rekord i bomprosjekter og skattekutt til de aller rikeste.

Høyre har på sin side satt norsk klimapolitikk ut på anbud til EU. Dette er for passivt og jeg synes det er trist at de lar et overnasjonalt organ ta kontrollen over eget hus. Slik kan vi ikke ha det og jeg oppfordrer de borgerlige til å ta helse og klima på alvor.

I Oslo skjønner vi alvoret og vår politikk har kuttet utslippene med 16%, noe som er mer enn hva regjeringen har gjort i hele Norge.

Lokalt i Bjerke innfører vi beboerparkering i delområder hvor en majoritet av befolkningen selv ønsker det. Vi sloss for at Trondheimsveien nedgraderes til lokalvei. Dette er en stor oppgave vi ikke skyr unna. Vi vil ta de tøffe valgene nå for å få ned klimautslippene i dag. Dette gjør vi samtidig som vi viser ansvarlighet for folks jobber.

Selv tror jeg på to lokale klimatiltak. Jeg tror på ytterligere sterkt vern av Lillomarka. Her lagrer vi karbon og tar vare på det skjøre artsmangfold. Lillomarka gir livskvalitet til hele Groruddalen. Den grønne ringen er planlagt som en grønn åre gjennom store deler av søndre Bjerke og Hovinbyen. I alle byggeprosjektene i delbydelen må vi sikre den grønne ringen og de grønne arealene. Noe så enkelt som etablering av små oaser for innsekter vil være et merkbart lokalt klimatiltak. Grønne lunger vil gi oss bedre lokalt klima, tryggere skoleveier og hvilepuls i en voksende asfaltjungel.

Arbeiderpartiet står i spissen for Oslos grønne skifte. Vi håper du vil stå sammen med oss.

Trygve Grønbekk

5. kandidat på BU-lista for Bjerke Arbeiderparti