GLADNYHETER: Statsminister Erna Solberg og kunnskapsminister Guri Melby kom torsdag kveld med regjeringens planer for en gradvis gjenåpning av landet. Her fra første skoledag på Ellingsrudåsen «post»-korona. Foto:
GLADNYHETER: Statsminister Erna Solberg og kunnskapsminister Guri Melby kom torsdag kveld med regjeringens planer for en gradvis gjenåpning av landet. Her fra første skoledag på Ellingsrudåsen «post»-korona. Foto:Bilde 1 av 2
GLADNYHETER: Statsminister Erna Solberg og kunnskapsminister Guri Melby kom torsdag kveld med regjeringens planer for en gradvis gjenåpning av landet. Her fra første skoledag på Ellingsrudåsen «post»-korona. Foto:
GLADNYHETER: Statsminister Erna Solberg og kunnskapsminister Guri Melby kom torsdag kveld med regjeringens planer for en gradvis gjenåpning av landet. Her fra første skoledag på Ellingsrudåsen «post»-korona. Foto:Bilde 2 av 2

Nå skal Norge gjenåpnes

Torsdag kveld holdt regjeringen nok en korona-pressekonferanse. Denne gangen med et litt mer positivt fortegn: nemlig hvordan man gradvis vil gjenåpne Norge.

– Disse åtte ukene som har gått vil vi nok huske så lenge vi lever, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun åpnet torsdagens pressekonferanse.

Hovedbudskapet denne gang var av det mer gledelige slaget, nemlig regjeringens plan for en gradvis gjenåpning av landet.

– Vi legger fram en strategi for å åpne Norge før sommeren, og ta hverdagen tilbake. Dette vil skje «puljevis», der skolene er først ute. Fra mandag kan nemlig elevene komme tilbake til de resterende skoletrinnene, det vil si 5.-10. klasse, samt de videregående skolene.

Samtidig legges det opp likt som forrige gang ved at kommunene kan gjøre nødvendige lokale tilpasninger.

– Regjeringen har valgt å prioritere barn og unge først, deretter arbeidsliv, deretter andre aktiviteter, sa statsministeren.

Er hjemmekontoret historie?

Videre la regjeringen også fram oppdaterte retningslinjer for hjemmekontorene. Hvis arbeidsgiver kan sikre at de ansatte kan holde avstand på én meter gjennom hele arbeidsdagen, så kan man begynne å fylle opp arbeidsplassene igjen.

Et viktig unntak her er at man fortsatt oppfordres til hjemmekontor i områder der mange er avhengig av offentlig transport til arbeidsplassen – Oslo og Groruddalen faller definitivt inn under den kategorien.

Familiefest på 17. mai

Fra og med i dag løser man også opp hvor mange som kan møtes. Der det tidligere var en øvre grense på fem personer, settes den nå til 20 personer i private sammenhenger. Dermed bør det være gode muligheter for mange familier å feire 17. mai sammen likevel – så fremt man holder god avstand. 20 personer kan nå også møtes for å drive organisert trening, det gjelder alt fra løpegrupper til toppfotballen. Sistnevnte sikter forøvrig på kamper fra og med 16. juni, så nå er det bare å legge seg i hardtrening for de brave gutter i Grorud IL.

Tusenfryd og utepils

De neste ukene vil det også gradvis åpnes opp på flere andre områder. Fornøyelsesparkene kan slå portene på vidt gap 1. juni. Fra den datoen vil også serveringssteder kunne åpne igjen selv om de ikke har noen matservering.

To uker senere, den 15. juni, legges det opp til at offentlige arrangementer kan ha opptil 200 deltakere. Da vil også sultefôrede vektløftere og o2-snappere kunne innta treningssentrene igjen, det samme gjelder svømmehaller. Merk at begge de to siste er en «intensjon» om gjenåpning, som fordrer at man har forsvarlige smitteverntiltak.

Samtlige av de ovennevnte gjenåpningene forutsetter ikke overraskende om at man må overholde de gjeldende smittevernsreglene på én meters avstand og god håndhygiene.

– I lang tid fremover må vi holde én meter avstand, vaske hendene og la være å klemme hverandre.