TRIPPELT SPADETAK: Veidekke-sjef Hans Olav Sørlie, bytutviklingsbyråd James Stove Lorentzen og OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj markerte starten på byggingen av O-blokka på Rødtvet.
TRIPPELT SPADETAK: Veidekke-sjef Hans Olav Sørlie, bytutviklingsbyråd James Stove Lorentzen og OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj markerte starten på byggingen av O-blokka på Rødtvet. FOTO: Tom EvensenBilde 1 av 7
O-Blokka - Første spadetak er tatt (1)
Bilde 2 av 7
EN DEL AV TERRENGET: Mener noen. Andre frykter at O-blokka kommer til å ruve voldsomt. Nå er uansett byggingen i gang. (Illustrasjon: Code Arkitektur)
EN DEL AV TERRENGET: Mener noen. Andre frykter at O-blokka kommer til å ruve voldsomt. Nå er uansett byggingen i gang. (Illustrasjon: Code Arkitektur)Bilde 3 av 7
GÅRDSROMMET: Slik arkitektene ser det (Illustrasjon: Code Arkitektur)
GÅRDSROMMET: Slik arkitektene ser det (Illustrasjon: Code Arkitektur)Bilde 4 av 7
SETT FRA STIEN: O-blokka vil bli fem etasjer høy, noe som ikke er all verden hvis man sammenligner med det som bygges på Ulven eller Vollebekk. (Illustrasjon: Code Arkitektur)
SETT FRA STIEN: O-blokka vil bli fem etasjer høy, noe som ikke er all verden hvis man sammenligner med det som bygges på Ulven eller Vollebekk. (Illustrasjon: Code Arkitektur)Bilde 5 av 7
KALKULERT RISIKO: Siraj og OBOS bygger blokka uten å ha solgt noen av de 133 leilighetene på forhånd.
KALKULERT RISIKO: Siraj og OBOS bygger blokka uten å ha solgt noen av de 133 leilighetene på forhånd. FOTO: Tom EvensenBilde 6 av 7
FORSTÅR FRUSTRASJONEN: Byutviklingsbyråd James Stove Lorentzen (H).
FORSTÅR FRUSTRASJONEN: Byutviklingsbyråd James Stove Lorentzen (H). FOTO: Tom EvensenBilde 7 av 7

Seremonielt spadetak i solskinnet:

Første spadetak tatt for O-blokka – før én eneste leilighet er solgt

Etter elleve år med investeringer, planlegging, nabolagsprotester og justeringer kunne OBOS denne uka omsider sette spaden i jorda for å bygge O-blokka på Rødtvet.

– Det har vært en lang, til tider konfliktfylt, men også spennende reise, sa OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj på byggeplassen der O-blokka skal reise seg.

Prosjektet begynte faktisk helt tilbake i 2014, og først nå kunne konserndirektøren sette verneskoa på spaden og løfte det første taket med grus og stein.

– Vi tar en liten risiko her, for nå setter vi spaden i jorda før en eneste leilighet er solgt, sa Siraj.

– Er du bekymret for at det skal bli vanskelig å fylle rundingen?

– Nei, jeg er egentlig ikke det. Det står mange på listene allerede, innrømmer han.

KALKULERT RISIKO: Siraj og OBOS bygger blokka uten å ha solgt noen av de 133 leilighetene på forhånd. FOTO: Tom Evensen

Lang natts ferd mot spadetak

Gjennom de elleve årene fra idé til grønt lys for O’en, har det vært mange innspill og protester fra både nabogrupper og lokapolitikere som har motsatt seg prosjektet.

Befaring for OBOS-rundingen. – Vi trenger ikke noen signalblokk!

– Hva tenker du om at det har vært så store lokale protester underveis?

– Det kommer en fremmed fugl i området, og mange er skeptiske til noe nytt. Det er den usikkerheten vi opplever at folk har sett på som det mest problematiske.

Kanskje var det sånn det opplevdes for dem som bodde på Rødtvet tilbake i etterkrigsårene da OBOS begynte å bygge drabantbyene. Sånn sett er det kanskje noe symbolsk i at O'en skal bygges i Martin Strandlis vei - kalt opp etter mannen som hadde Kjørberg Sirajs jobb i perioden 1946-60.

Grønt blikk fra Veidekke

O'en er et OBOS-prosjekt fra start til slutt, men de er Veidekke som har fått ansvaret for selve byggingen av smultringblokka. Konserndirektør Hans Olav Sørlie er spent på å komme i gang med prosjektet.

– Det er første gang vi bygger noe slikt, det blir spennende.

Sørlie er opptatt av at de skal i gang med et svært, grønt prosjekt, og løfter blant annet fram de nesten 3000 kvadratmeterne med solcellepaneler som skal pryde fasaden.

– Og så er det interessant med selve formen på bygget. Sirkelen er faktisk den mest effektive formen hvis man ser på areal kontra avtrykk, sier han.

Selv om han er Kjelsås-mann, er Sørlie også opptatt av Lillomarka, som tross alt brukes av flere enn bare groruddøler.

– Da er det fint å se at bygget kommer til å passe godt inn i området.

EN DEL AV TERRENGET: Mener noen. Andre frykter O-blokka kommer til å ruve voldsomt. Nå er i hvert fall byggingen igang. (Illustrasjon: Code Arkitektur)

– Trenger slike prosjekter

Onsdag var første spadetak for O'en, men det var faktisk også bare det andre spadetaket byutviklingsbyråd James Stove Lorentzen (H) hadde fått tatt siden han tiltrådte jobben tilbake i 2023. Høyre-byrådet vil bygge mye i Oslo, og Stove Lorentzen har tidligere sagt at målet er å regulere for 3000 nye boliger i året.

– Vi kan ikke bare regulere for flere boliger, det må faktisk bygges også, sier han, og roser OBOS for å sette i gang jobben uten faktisk å ha solgt en eneste leilighet enda.

Stove Lorentzen er for øvrig også godt kjent med kontroversene rundt O-blokka, for han ledet også byutviklingskomiteen i bystyret i forrige periode.

FORSTÅR FRUSTRASJONEN: Byutviklingsbyråd James Stove Lorentzen (H). FOTO: Tom Evensen

– Det er lov å være skeptisk til nye bygg, og jeg har også stor forståelse for det, sier han.

– Men jeg er sikker på at dette blir et veldig bra prosjekt, og denne typen bygg med ulike typer leiligheter trengs.

Byråden viser blant annet til ideen om boligkarriere i samme område, der eldre flytter ut av eneboligene når de etter hvert finner ut at det er litt for stor plass, og man går lei av gressklipping og snømåking. Så kan barnefamiliene flytte inn i husene.

– Men da trengs det gode alternativer for dem som flytter ut, og det er da vi trenger prosjekter som dette.

GÅRDSROMMET: Slik arkitektene ser det (Illustrasjon: Code Arkitektur)

– Prøver å komme seg unna kvalitetskravene

Frustrasjon, resignasjon og en advarsel

O-blokka i tall:

• Skal stå ferdig 1. juli 2027.

• Kostnad: ca 850 millioner kroner.

• 133 leiligheter med 43 forskjellige planløsninger.

• 2900 kvadrameter med solceller.