STOLT: Det var en stolt ungdomsrådsleder som ønsket velkommen til Ungdomskonferansen 2019. Foto:
STOLT: Det var en stolt ungdomsrådsleder som ønsket velkommen til Ungdomskonferansen 2019. Foto:Bilde 1 av 9
Foto:
Foto:Bilde 2 av 9
ENGASJEMENT: Grorud-ungdommen inntok Hotel 33 da årets UngMed skulle avsluttes med den store ungdomskonferansen. (Foto: Tonje Brustuen / Aktiv i Grorud) Foto:
ENGASJEMENT: Grorud-ungdommen inntok Hotel 33 da årets UngMed skulle avsluttes med den store ungdomskonferansen. (Foto: Tonje Brustuen / Aktiv i Grorud) Foto:Bilde 3 av 9
MARI RISE KNUTSEN (RØDT) Foto:
MARI RISE KNUTSEN (RØDT) Foto:Bilde 4 av 9
VIDAR HAUGAN (FRP) Foto:
VIDAR HAUGAN (FRP) Foto:Bilde 5 av 9
SABINA SYED (MDG) Foto:
SABINA SYED (MDG) Foto:Bilde 6 av 9
GRETHE FOSSLI (Ap) Foto:
GRETHE FOSSLI (Ap) Foto:Bilde 7 av 9
TALE PLEYM (SV) Foto:
TALE PLEYM (SV) Foto:Bilde 8 av 9
BYRÅDSLEDER RAYMOND JOHANSEN (AP) Foto:
BYRÅDSLEDER RAYMOND JOHANSEN (AP) Foto:Bilde 9 av 9

Ungdomskonferansen 2019:

Når ungdommen setter dagsorden

Hvordan kommer man utenforskap, frustrasjon og desillusjonerte ungdommer i møte? Man ber dem lage sin egen politikk. Torsdag gikk den sjette ungdomskonferansen i Bydel Grorud av stabelen, med sedvanlig pondus, engasjement og entusiasme.

– Jeg blir virkelig utrolig stolt når jeg ser hvordan vi ungdommer brenner for saker, og at det er så mange som griper muligheten til å ytre meningene sine.

Stephen Ravi er leder for Grorud ungdomsråd, og er i strålende humør etter å ha avsluttet Ungdomskonferansen 2019. Grorud-ungdommen hadde nemlig inntatt Hotel 33 på Økern, for konferansen som markerer avslutningen på UngMed (Ung Medvirkning.)

Habib Tahir er sjefen for ungdomsarbeidet i bydelen, og han er ikke i tvil om viktigheten av modellen:

– Hele året snakker vi med ungdommen om hva de bryr seg om, og de sier hele tida at de gleder seg til dette. Jeg mener UngMed viser hvor viktig det er å få delta, og jeg håper vi klarer å skape et ordentlig samfunnsengasjement.

Veien til vedtak

UngMed i Bydel Grorud har blitt et virkelig flaggskip for bydelen, der ungdommen selv med er å skape politikken som angår dem. Etter å ha holdt skolekonferanser gjennom vinteren, samles man til slutt til den store Ungdomskonferansen, der målet er å lande på fire forslag til vedtak som ungdomsrådet skal jobbe videre med opp mot lokalpolitikerne.

Konferansen åpnet med at ungdommen la fram de sakene de selv brenner for, før man gjennom intens debattering og spissing av argumenter til slutt havnet på de fire hovedvedtakene.

– Folk blir ikke forbanna når deres hjertesaker stemmes ned?

– Klart man kan bli litt skuffa, men jeg tror de fleste var fornøyde med de fire vi landa på.

Skryt fra toppen

Dette var sjette gang bydelen arrangerte UngMed, og engasjementet har allerede i mange år vekket oppmerksomhet langt utenfor Groruddalen. I 2012 kom sågar kong Harald for å se på arbeidet. I 2019 var det ikke noe royalt besøk planlagt, men byrådsleder Raymond Johansen (Ap) tok ihvertfall turen innom for å si noen velvalgte ord.

BYRÅDSLEDER RAYMOND JOHANSEN (AP)

BYRÅDSLEDER RAYMOND JOHANSEN (AP)

– Dette er en generasjon som klarer å si: Hei! Nok er nok!

Johansen lot seg imponere av hvordan Grorud-ungdommen tar ansvar for sin egen hverdag, og virkelig engasjerer seg for de tingene de brenner for.

– Bare se hva dere fikk til i budsjettkampen! Jeg er stolt av å lede en by med sånn ungdom. Dere våger å stå for noe, dere tør å si ifra.

Byrådslederen påpekte at selv om man er engasjert, så er det ikke gitt at folk er enige med deg.

– Men ikke la det stoppe dere. Hvis det er noe jeg er lei, så er det negativt snakk om dalen vår. Det er her framtidas Norge bor. 200 nasjonaliteter, det er det en moderne, åpen by handler om. Fortsett å bry dere, vær høyrøsta og vær modige, avslutta Raymond Johansen, til øredøvende jubel fra salen.

Til veggs

Siste del av konferansen var på mange måter et slags frampek til hva UngMed betyr videre. Man hadde nemlig samlet fem av partiene som er representert i Grorud bydelsutvalg (Høyre hadde takket nei til invitasjonen), og på rad og rekke la ungdommen fram sine fire vedtak, som lokalpolitikerne fikk muligheten til å svare på.

I tillegg var det helt «åpent gulv», der ungdommene kunne stille spørsmål opp til panelet – en mulighet man grep med begge hender. For det var virkelig ingen tvil om engasjementet, noe som blant annet kom til syne ved langt høyere volum blant publikum. Grorud-ungdommen hadde ingen problemer med å la sin begeistring høres, og denne begeistringen tar man forhåpentligvis med seg videre. Rådsleder Stephen Ravi får æren av å oppsummere.

– Jeg syns publikum var flinke til å presse politikerne, og jeg tror vi gjorde det tydelig at dette er noe vi brenner for!

MARI RISE KNUTSEN (RØDT)

MARI RISE KNUTSEN (RØDT)

Mari Rise Knutsen (Rødt):

– Kuttet i oppsøkende team er en dårlig idé. Det tar tid å bygge tillit.

TALE PLEYM (SV)

TALE PLEYM (SV)

Tale Pleym (SV):

– Fritidsklubbene er det aller viktigste. Og de må driftes av bydelen. Man må kunne stole på at det er kompetanse og trygghet i klubbene.

VIDAR HAUGAN (FRP)

VIDAR HAUGAN (FRP)

Vidar Haugan (Frp):

– Vi mener at det har vært brukt for mye penger i bydelen i mange år, det er derfor situasjonen er slik den er.

SABINA SYED (MDG)

SABINA SYED (MDG)

Sabina Syed (MDG):

– Den eneste måten vi kan få billigere kollektivpriser er faktisk ved hjelp av bompenger.

GRETHE FOSSLI (Ap)

GRETHE FOSSLI (Ap)

Grethe Fossli (Ap):

– Det er faktisk vi politikere som vedtar budsjettet, ikke legg all skylda over på bydelsadministrasjonen.

Målet med hver Ungdomskonferanse er å jobbe seg fram til fire vedtak som ungdomsrådet tar med seg videre, og man jobber opp mot bydelsutvalget om å få gjennomført. Alle forslagene fra skolekonferansene ble til 23 mer konkrete, som man jobbet seg gjennom på ungdomskonferansen 2019. De 23 ble etter mye god gruppejobbing og debatt til disse fire vedtakene:

1. Ikke kutt i ungdomsarbeidet. 2018-nivået inkluderes i alle fremtidige bydelsbudsjetter.

«Når barn og unge har ustabile ressurser å bruke, får man dårlig tillit og tilknytning til mennesker rundt seg. For at vi skal ha stabile tjenester og tilbud, er vi nødt til å slutte å kutte. Kutt i ungdomsarbeidet fører til økt kriminalitet og at man må bruke flere ressurser på andre områder.»

2. Flere jobbmuligheter for ungdom.

«Økte midler til klubbene for å skaffe jobbmuligheter til ungdom under 18 år, og klubbene skal prioritere å gi jobb til de som ikke har jobberfaring.

Det skal tilbys minst 75 faste deltidsarbeidsplasser gjennom året og minst 200 sommerjobber hver sommer. Det er behov for flere kurs for søknads- og CV-skriving.

3. Romsåsklubben og Fyrhuset må pusses opp.

«Romsåsklubben: Pusse opp flere av rommene så kan det bli brukt til flere ting som f.eks karriereveiledning eller leksehjelp. Slå ut veggene på rommene på Romsås og få større rom. Doene og kjøkkenet må pusses opp, det samme med blant annet hudpleierommet. Kjøkkenet er ikke hygienisk på grunn av gammelt interiør. Uten oppsøkende team er klubben på Romsås spesielt viktig for å holde ungdom i aktivitet.

Fyrhuset: Toalett innendørs men eventuelt også utendørs bak containeren. Hvis man får påbygg til toalett kan man også bygge et ekstra lokale. Elevene kan male selv.»

4. Gratis buss og bane for ungdom, og billigere kollektivtransport for eldre.

«Vi ønsker at Ruter gjør billettene for ungdom og eldre billigere eller gratis. Dette er både miljøvennlig og vil gjøre at flere kommer seg rundt, uavhengig av økonomi. Vi ønsker at Ruter endrer enkeltbilletten til å vare i 3 timer. Vi ønsker også en billett som aktiveres når du går på og deaktiveres når du går av tbane og buss.»

Av de fire vedtakene fra forrige Ungdomskonferanse er forøvrig alle fire behandlet av Grorud bydelsutvalg, og tre av fire er satt ut i live. Det samme gjelder flere av de tidligere vedtakene, der blant annet utetreningen kjent som Ammerudgymmen, fine opplyste gangveier, og klatreveggen og oppussing av Ammerudtunnelen kom fra vedtak på Ungdomskonferansen.