LINDERUD: Tormod Heier holdt et engasjerende og lærerikt foredrag om moderne krigføring hos Groruddalen Rotary klubb (Foto: Kjartan Eide).
LINDERUD: Tormod Heier holdt et engasjerende og lærerikt foredrag om moderne krigføring hos Groruddalen Rotary klubb (Foto: Kjartan Eide).Bilde 1 av 2
MÅTTE FLYTTE: På grunn av godt oppmøte måtte foredraget flyttes til et større lokale (Foto: Kjartan Eide).
MÅTTE FLYTTE: På grunn av godt oppmøte måtte foredraget flyttes til et større lokale (Foto: Kjartan Eide).Bilde 2 av 2

Om krigene i Gaza og Ukraina med Tormod Heier hos Groruddalen Rotary klubb

Tidligere offiser, og nå professor ved Forsvarets høgskole, Tormod Heier, leverte et sterkt foredrag om krigene i Midtøsten og i Øst-Europa.

Moderne krigføring var tema da Tormod Heier besøkte Groruddalen Rotary klubb og holdt foredrag. Heier er eksoffiser, jobber nå som professor på Forsvarets høgskole og er en hyppig brukt kilde av norske medier i deres dekning av de to krigene i Gaza og i Ukraina.

– Det var veldig spennende. Han forklarte tydelig og klart på en spennende måte som gjorde det veldig interessant, sier sekretær i Groruddalen Rotary klubb, Kjartan Eide.

Dette snakket han om

Heier tok for seg mange sider av krigene og særlig krigen i Gaza. Blant annet hvordan Hamas sitt angrep på Israel 7. oktober tok israelerne på senga, og videre at han og flere tror det ender med at angrepet, som Israel ikke greide å avsløre eller forhindre, vil få konsekvenser for sentrale personer i Israel som må forlate postene sine.

Han snakket om at USA, Israels mektigste allierte og eneste nasjon med reell påvirkningskraft på Israel, blir ignorert av Israel. USA har etter hvert i krigen blitt tydeligere på at Israels omfattende angrep på Gaza, som har resultert i mange drepte sivile, må avta.

Videre tok han for seg at utnevnelsen av Jerusalem som hovedstad provoserte, skapte sterke reaksjoner og helte bensin på bålet.

– Var det noe du bet deg særlig merke i?

– En ting som var nytt for meg. Han nevnte at krigen har gjort at 15 prosent av Israels befolkning nå er i krigen som soldater og at det går utover økonomien deres og betyr at de er nødt til å trekke soldater tilbake, svarer Eide.

Nytt møte tirsdag

– Mye var kjent og er ting vi har hørt på nyhetene, men det var interessant å høre hans synspunkter på saken. Han er jo tidligere oberstløytnant og har skrevet mange aktuelle bøker, sier Eide.

33 personer, inkludert klubbens medlemmer og fremmøtte, tok turen til Thon Hotel Linne der foredraget fant sted. Møterommet som i utgangspunktet var booket ble for lite da oppmøtet var langt bedre enn man hadde håpet på.

– Det ble veldig vellykket, tilføyer Eide.

Allerede på tirsdag er det nytt foredrag hos Groruddalen Rotary klubb, denne gangen med Sidsel Levin. Hun var daglig leder for Jødisk Museum i Oslo fra åpningen høsten 2008 til hun gikk av ved årsskiftet 2014–2015. Levin skal ta for seg snublesteiner – minnesmerker over individuelle ofre for nazistenes holocaust.

– Nok et aktuelt tema, påpeker og avslutter Eide.