2000 NYE PLASSER: Det kommer til å bli flere barnehagesnorklippinger for byrådslederen i årene fremover hvis vi skal tro barnehagebehovsplanen. Foto: Martine Myhre
2000 NYE PLASSER: Det kommer til å bli flere barnehagesnorklippinger for byrådslederen i årene fremover hvis vi skal tro barnehagebehovsplanen. Foto: Martine MyhreBilde 1 av 1

Barnehagefokus i revidert budsjett:

Over 2000 nye barnehageplasser de neste årene

Bydelene i Groruddalen er blant bydelene som har færrest barn som går i barnehage. Fremdeles er det mange barn som står utenfor barnehagefellesskapet og rekruttering av flere barn til barnehagen har høy prioritet hos byrådet. Arbeidet gjøres gjennom bedre informasjon til foreldrene, ordninger for lavere pris og mer oppsøkende arbeid.

– Vi vet at barnehager i nærheten av der folk bor og i nærhet til trafikknutepunkter er viktig for rekrutteringen. Hverdagslogistikken må gå opp og man skal ikke behøve bil for å kunne levere i barnehagen. Derfor vil vi bygge flere barnehager der folk bor, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV).

Lavest er barnehagedeltakelsen i bydel Stovner der nesten en fjerdedel av barna ikke går i barnehage.

– Barnehagen er en viktig arena for sosial utjevning. Barn må få muligheten til å leke og lære i trygge fellesskap med andre barn. I tillegg gir barnehagen foreldre muligheten til å jobbe eller delta i samfunnet på andre måter, sier Eidsvoll.

Nøkkelpunkter fra behovsplanen:

• Etablering av om lag 2000 barnehageplasser i kommunal regi fram til 2025. Dette er til erstatning for lokaler med tidsbegrenset brukstillatelse, samtidig som kapasiteten i enkelte bydeler skal økes. Barnehagebehovsplanen legger opp til at dekningsgraden for byen samlet sett skal øke til 93 prosent fra dagens nivå på om lag 91 prosent.

• Tidligere har private driftere i stor grad selv bestemt hvor de ønsket hvor de ønsket å bygge barnehager. Det førte til at noen deler av byen har svært få private barnehager, eksempelvis Stovner.

• Dagens byråd har i sin periode allerede bygget over 3000 kommunale barnehageplasser, nå tar de det et skritt lenger ved å se på hvor i byen det er over/underkapasitet og oppretter barnehager der folk bor.